Město Praha otevřelo své brány masopustu - Karneval vyrazil do ulic !

14.02.2010 18:15

(Praha, 6. 2. 2010) – Po páteční vernisáži vykročil 4. ročník festivalu Bohemian Carnevale do pražských ulic. Král a Královna karnevalu s jejich družinou získali karnevalové právo z rukou náměstkyně primátora, průvod masek poté zamířil k Mostecké věži  a svou cestu ukončil spanilou plavbou Pražskými Benátkami.

O dvě a půl hodiny dříve se průvod teprve formoval (i když počtvrté už s profesionální rutinou) před Clam-Gallasovým palácem v Husově ulici. Bubeníci, zbrojnoši, stráže, šašci ,a jejich Veličenstva Král a Královna karnevalu se krátce po půl čtvrté vydali na důstojnou a zvědavci obklopenou pouť Karlovou ulicí přes Malé náměstí ke Staroměstské radnici. Důvodem plánovaného setkání „špiček“ masopustu a města bylo opakování starobylého rituálu předání moci. Zhostila se ho náměstkyně primátora pro oblast školství, vzdělávání a volný čas Ing. Marie Kousalíková, která družině udělila právo karnevalové dokonce písemně
a v  následujícím znění:

 „Já, zástupce města Prahy, uděluji všem maskám a obecenstvu právo karnevalové. Čímž jest dovoleno karneval slaviti jako zpívati, křepčiti a dobrého moku si zavdati. Naopak, zakazuje se - mračiti, plakati, láti a sváry vyvolávati. Nařizuje se - buďte dobré mysli, veselte se a bavte se!“

 Správce pražských věží byl požádán o klíč od městských bran, jímž byly symbolicky „odemčeny“ i jednotlivé družiny a maskované „delegace“ – nejpočetnější Krakonošova družina s nepostradatelnými figurami Trautenberka, Hanči, Kuby, hajného, policajta a čerta tlumočila přihlížejícím davům pozvání pána hor na setkání do Harrachova v sobotu 20.března.  Průvod, který postupně nabíral na síle dalšími příchozími a novými maskami, měl namířeno k Staroměstské mostecké věži a na přilehlé přístaviště Judita, odkud vyplul na romantickou cestu Pražskými Benátkami. Plavby se zúčastnili i hosté ze španělské Barcelony ve stylových  kostýmech a na palubě lodí navodily svými kytaristy ohnivou karnevalovou atmosféru. Skupina španělských bardů  TUNA DE MEDICINA DE BARCELONA, se objeví i na dalších akcích Bohemian Carnevale – barokním Crystal ballu v sobotu 13.2. a na dětském maškarním odpoledni Amoretto o den později.

 V rámci prvního dne karnevalu v Praze mohli hosté v kostýmech a maskách zdarma navštívit pražské věže (platí až do 16.2.), Muzeum Karlova mostu (také 16.2.) a podniknout plavbu Pražskými Benátkami.

 Podrobný program na www.carnevale.cz

 


 

Autor: Bohemian Carnevale

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 17.05.2024

Svátek má Aneta

Citát pro dnešní den

Úsměv je světlo, jenž se ukáže v okně obličeje a naznačí, že srdce je doma.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz