Město Praha otevřelo své brány masopustu - Karneval vyrazil do ulic !

14.02.2010 18:15

(Praha, 6. 2. 2010) – Po páteční vernisáži vykročil 4. ročník festivalu Bohemian Carnevale do pražských ulic. Král a Královna karnevalu s jejich družinou získali karnevalové právo z rukou náměstkyně primátora, průvod masek poté zamířil k Mostecké věži  a svou cestu ukončil spanilou plavbou Pražskými Benátkami.

O dvě a půl hodiny dříve se průvod teprve formoval (i když počtvrté už s profesionální rutinou) před Clam-Gallasovým palácem v Husově ulici. Bubeníci, zbrojnoši, stráže, šašci ,a jejich Veličenstva Král a Královna karnevalu se krátce po půl čtvrté vydali na důstojnou a zvědavci obklopenou pouť Karlovou ulicí přes Malé náměstí ke Staroměstské radnici. Důvodem plánovaného setkání „špiček“ masopustu a města bylo opakování starobylého rituálu předání moci. Zhostila se ho náměstkyně primátora pro oblast školství, vzdělávání a volný čas Ing. Marie Kousalíková, která družině udělila právo karnevalové dokonce písemně
a v  následujícím znění:

 „Já, zástupce města Prahy, uděluji všem maskám a obecenstvu právo karnevalové. Čímž jest dovoleno karneval slaviti jako zpívati, křepčiti a dobrého moku si zavdati. Naopak, zakazuje se - mračiti, plakati, láti a sváry vyvolávati. Nařizuje se - buďte dobré mysli, veselte se a bavte se!“

 Správce pražských věží byl požádán o klíč od městských bran, jímž byly symbolicky „odemčeny“ i jednotlivé družiny a maskované „delegace“ – nejpočetnější Krakonošova družina s nepostradatelnými figurami Trautenberka, Hanči, Kuby, hajného, policajta a čerta tlumočila přihlížejícím davům pozvání pána hor na setkání do Harrachova v sobotu 20.března.  Průvod, který postupně nabíral na síle dalšími příchozími a novými maskami, měl namířeno k Staroměstské mostecké věži a na přilehlé přístaviště Judita, odkud vyplul na romantickou cestu Pražskými Benátkami. Plavby se zúčastnili i hosté ze španělské Barcelony ve stylových  kostýmech a na palubě lodí navodily svými kytaristy ohnivou karnevalovou atmosféru. Skupina španělských bardů  TUNA DE MEDICINA DE BARCELONA, se objeví i na dalších akcích Bohemian Carnevale – barokním Crystal ballu v sobotu 13.2. a na dětském maškarním odpoledni Amoretto o den později.

 V rámci prvního dne karnevalu v Praze mohli hosté v kostýmech a maskách zdarma navštívit pražské věže (platí až do 16.2.), Muzeum Karlova mostu (také 16.2.) a podniknout plavbu Pražskými Benátkami.

 Podrobný program na www.carnevale.cz

 


 

Autor: Bohemian Carnevale

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz