trojské posvícení ve 30. létech…Do botanické zahrady na skleničku i za zábavou (a v kostýmech!?)

11.08.2009 19:48

4. OBNOVENÉ TROJSKÉ POSVÍCENÍ: neděle 16. srpna 12 – 22 hodin, Botanická zahrada hl. města Prahy – Vinice sv. Kláry + Areál JIH.

trojské posvícení ve 30. létech…Do botanické zahrady na skleničku i za zábavou (a v kostýmech!?)

Podle legendy slavil vůbec první posvícení Šalamoun, když světil svůj chrám v Jeruzalémě. Raně barokní Kaple sv. Kláry je sice velmi skromnou, nicméně nepřehlédnutelnou dominantou Prahy 7 – Troje, která dala jméno i přilehlé vinici. A protože je kaple zasvěcena sv. Kláře, připadá výroční slavnost = posvícení na první neděli po svátku Kláry (12.8.). To vůbec první proběhlo v Botanické zahradě hl. města Prahy, na jejímž území stojí, roce 2006. Čtvrté máme právě před sebou! Takže v neděli 16. srpna bude od 12 do 22 hodin na Vinici sv. Kláry, stejně jako na celé venkovní expozici Areálu JIH pěkně živo! Tentokrát v duchu 30. let minulého století…

Srdečně zveme pražské Pepíky a jejich partnerky, aby se přenesli z hospůdky 30. let minulého století do trojské zahrady. Každou hodinu vybereme nejlepší kostým a majitele odměníme!
Celým dnem vás-nás provede „kápo di kápo“ Milan Schmidt, moderátor Country rádia.

O zábavu se postarají:
Junior dechovka
Divadlo bez střechy – odehraje dva kusy: Šaty dělaj člověka + Dědictví
Nešlapete – staropražské písničky

Nebude chybět:
K občerstvení tradiční posvícenské občerstvení, pražené mandle, biosýry z farmy Pěnčín
Prodej keramiky a drobných dárků

Vstupné (od 9 do 20.30 hodin): děti 25Kč, dospělí 50Kč (po 20.30 hodině vstup zdarma). Možnost ke vstupu (od 9 do 20.30 hodin) využít dolní bránu od zastávky MHD – Kovárna!

…zjistila jsem za Vás:
Posvícení byla výroční slavností, která se slavila v neděli před nebo po svátku světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel.

Posvícení bývalo jedním z nejoblíbenějších svátků prostého venkovského lidu.
V minulosti se v tento den roznášely koláče panu faráři, učiteli a příbuzným. Hned po bohoslužbě se zasedá k bohatě prostřenému stolu a vstává se až když jsou všichni dosyta najedeni.
Kromě bohatě prostřeného stolu se pečou posvícenské koláče. Jsou kulaté, v průměru často 20 – 25 cm velké, pestře zdobené, makové, povidlové, tvarohové, s rozinkami a další.
V pondělí, které následuje po posvícenské neděli, se lidé scházejí už dopoledne v hospodách na tzv. „pěknou“. Pozdní příchod se trestá zaplacením „metru piv“ apod. Sedí se u svíček a hodování trvá až do noci.

Posvícení se konalo většinou v Čechách a hody na Moravě.
Za starých časů se posvícení slavilo téměř v každé farnosti v jinou dobu. Lidé chodili na posvícení konaná v okolních obcích nejen aby navštívili své příbuzné a přátele nebo aby něco utržili prodejem různého zboží, ale také proto, že se jim díky této slavnosti naskýtala možnost dobrého jídla a zároveň odpočinku od práce. A tím, jak se lidé bavili, pracovní morálka trpěla. Císař František Josef II. chtěl nějakým způsobem sjednotit oslavy v celé zemi a proto roku 1787 vydal nařízení, kterým lidu nařídil slavit posvícení v jeden čas.

A když tu už budete, nenechte si ujít:
Výstava rostlin rodu Achimenes: do 31.8.2009, úterý až neděle 9–19h, BZ – skleník Fata Morgana.

Inspirace zahradou: do 31.8.2009, denně 9–19 h, BZ – venkovní expozice Areálu JIH. Po dobu dvou měsíců trojská zahrada zve na výstavu, kde najdeme inspiraci a zajímavý víkendový program. 
Víkendové tipy: sobota 15. + neděle 16. srpen:
Ing. Michal Klapka – aranžování – pouze v sobotu 15.8. od 14 do 16h
  David Čížek – proutěné koše – předvádění, prodej
  Fa Klinker – lícové cihly, zídky, dlažby – prezentace
  Marek Bastl – keramická domovní čísla – prezentace
  SAWE – africké víno – prodej
Adam Dočekal – pojízdná kovárna – předvádění, prodej Akci zpestří bohatá výsadba letniček a jiných rostlin v nádobách instalovaných přímo v expozici botanické zahrady!

SCULPTURA NATURA: do 30.9.2009, v přírodním – volně přístupném areálu botanické zahrady. Mladí umělci z Ateliéru Socha II na VŠUP v Praze už podruhé využívají přednosti a složitost terénu zahrady, nejen figurální tvorbou, ale i abstraktními objekty.

Výstava egyptského umění – skla: do 31.8.2009, denně 9 – 19h,  BZ – venkovní expozice Areál JIH – výstavní sál.

Hudební toulky:  16.8. v 17 hodin, BZ – venkovní expozice Areál JIH.  Musica per tre / Program: W. A. Mozart, J. Ibert ,  W. A. Mozart


Marcela Uhlíková, tisková mluvčí BZ 
marcela.uhliko­va@botanicka.czwww.botanicka.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.05.2024

Svátek má Nataša

Citát pro dnešní den

Stárnout začínáme, když rezignujeme na mládí.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz