trojské posvícení ve 30. létech…Do botanické zahrady na skleničku i za zábavou (a v kostýmech!?)

11.08.2009 19:48

4. OBNOVENÉ TROJSKÉ POSVÍCENÍ: neděle 16. srpna 12 – 22 hodin, Botanická zahrada hl. města Prahy – Vinice sv. Kláry + Areál JIH.

trojské posvícení ve 30. létech…Do botanické zahrady na skleničku i za zábavou (a v kostýmech!?)

Podle legendy slavil vůbec první posvícení Šalamoun, když světil svůj chrám v Jeruzalémě. Raně barokní Kaple sv. Kláry je sice velmi skromnou, nicméně nepřehlédnutelnou dominantou Prahy 7 – Troje, která dala jméno i přilehlé vinici. A protože je kaple zasvěcena sv. Kláře, připadá výroční slavnost = posvícení na první neděli po svátku Kláry (12.8.). To vůbec první proběhlo v Botanické zahradě hl. města Prahy, na jejímž území stojí, roce 2006. Čtvrté máme právě před sebou! Takže v neděli 16. srpna bude od 12 do 22 hodin na Vinici sv. Kláry, stejně jako na celé venkovní expozici Areálu JIH pěkně živo! Tentokrát v duchu 30. let minulého století…

Srdečně zveme pražské Pepíky a jejich partnerky, aby se přenesli z hospůdky 30. let minulého století do trojské zahrady. Každou hodinu vybereme nejlepší kostým a majitele odměníme!
Celým dnem vás-nás provede „kápo di kápo“ Milan Schmidt, moderátor Country rádia.

O zábavu se postarají:
Junior dechovka
Divadlo bez střechy – odehraje dva kusy: Šaty dělaj člověka + Dědictví
Nešlapete – staropražské písničky

Nebude chybět:
K občerstvení tradiční posvícenské občerstvení, pražené mandle, biosýry z farmy Pěnčín
Prodej keramiky a drobných dárků

Vstupné (od 9 do 20.30 hodin): děti 25Kč, dospělí 50Kč (po 20.30 hodině vstup zdarma). Možnost ke vstupu (od 9 do 20.30 hodin) využít dolní bránu od zastávky MHD – Kovárna!

…zjistila jsem za Vás:
Posvícení byla výroční slavností, která se slavila v neděli před nebo po svátku světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel.

Posvícení bývalo jedním z nejoblíbenějších svátků prostého venkovského lidu.
V minulosti se v tento den roznášely koláče panu faráři, učiteli a příbuzným. Hned po bohoslužbě se zasedá k bohatě prostřenému stolu a vstává se až když jsou všichni dosyta najedeni.
Kromě bohatě prostřeného stolu se pečou posvícenské koláče. Jsou kulaté, v průměru často 20 – 25 cm velké, pestře zdobené, makové, povidlové, tvarohové, s rozinkami a další.
V pondělí, které následuje po posvícenské neděli, se lidé scházejí už dopoledne v hospodách na tzv. „pěknou“. Pozdní příchod se trestá zaplacením „metru piv“ apod. Sedí se u svíček a hodování trvá až do noci.

Posvícení se konalo většinou v Čechách a hody na Moravě.
Za starých časů se posvícení slavilo téměř v každé farnosti v jinou dobu. Lidé chodili na posvícení konaná v okolních obcích nejen aby navštívili své příbuzné a přátele nebo aby něco utržili prodejem různého zboží, ale také proto, že se jim díky této slavnosti naskýtala možnost dobrého jídla a zároveň odpočinku od práce. A tím, jak se lidé bavili, pracovní morálka trpěla. Císař František Josef II. chtěl nějakým způsobem sjednotit oslavy v celé zemi a proto roku 1787 vydal nařízení, kterým lidu nařídil slavit posvícení v jeden čas.

A když tu už budete, nenechte si ujít:
Výstava rostlin rodu Achimenes: do 31.8.2009, úterý až neděle 9–19h, BZ – skleník Fata Morgana.

Inspirace zahradou: do 31.8.2009, denně 9–19 h, BZ – venkovní expozice Areálu JIH. Po dobu dvou měsíců trojská zahrada zve na výstavu, kde najdeme inspiraci a zajímavý víkendový program. 
Víkendové tipy: sobota 15. + neděle 16. srpen:
Ing. Michal Klapka – aranžování – pouze v sobotu 15.8. od 14 do 16h
  David Čížek – proutěné koše – předvádění, prodej
  Fa Klinker – lícové cihly, zídky, dlažby – prezentace
  Marek Bastl – keramická domovní čísla – prezentace
  SAWE – africké víno – prodej
Adam Dočekal – pojízdná kovárna – předvádění, prodej Akci zpestří bohatá výsadba letniček a jiných rostlin v nádobách instalovaných přímo v expozici botanické zahrady!

SCULPTURA NATURA: do 30.9.2009, v přírodním – volně přístupném areálu botanické zahrady. Mladí umělci z Ateliéru Socha II na VŠUP v Praze už podruhé využívají přednosti a složitost terénu zahrady, nejen figurální tvorbou, ale i abstraktními objekty.

Výstava egyptského umění – skla: do 31.8.2009, denně 9 – 19h,  BZ – venkovní expozice Areál JIH – výstavní sál.

Hudební toulky:  16.8. v 17 hodin, BZ – venkovní expozice Areál JIH.  Musica per tre / Program: W. A. Mozart, J. Ibert ,  W. A. Mozart


Marcela Uhlíková, tisková mluvčí BZ 
marcela.uhliko­va@botanicka.czwww.botanicka.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 05.05.2024

Svátek má Klaudie

Citát pro dnešní den

Je snazší za své zásady bojovat, než se jimi řídit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz