Dýně, tykve,…Cucurbitaceae všude, kam se podíváš – dům zahrada

01.09.2009 13:49

Dýně, tykve,..... 4. září – 4. října 2009, Botanická zahrada hl. města Prahy – venkovní expozice – Areál JIH. Postupně podzimně se vybarvující venkovní expozice ozvláštní již 5. ročník dýňové výstavy.

Dýně, tykve,…Cucurbitaceae všude, kam se podíváš – dům zahrada

Představíme celý sortiment rostlin z čeledi Cucurbitaceae, včetně některých botanických druhů, jejichž semena byla dovezena z expedic našich odborných zaměstnanců… Zaoblené krasavice na výstavu pocházejí z polí a lánů: Petra Herynka, Výzkumného a šlechtitelského ústavu zelinářského v Olomouci a České zemědělské univerzity v Praze – pokusné stanice katedry zahradnictví s místem v Podhoří, jemuž velí Marek Kubíček.

Ve výstavním sále je připravena výstava Za dýněmi celého světa, na kterou zapůjčilo své exponáty – nádoby, hudební nástroje, hračky, ozdobné předměty a mnoho dalších – Národní muzeum – Náprstkovo muzeum amerických, afrických a asijských kultur.
!!! O víkendech 19.+20.9. a 3.+4.10. proběhne podej hudebních dýňových nástrojů vyrobených v Africe!

Čajovna: Po všechny víkendy během výstavy dýní se můžete občerstvit v čajovně U cesty a to nejen čaji, ale nápojem z tykvovité rostliny zvané gohyah (Momordica charantia). (…z usušených, nakrájených plátků této popínavé rostliny se v Číně připravuje kvůli léčivým účinkům – snižuje hladinu cukru v krvi a moči – je prevencí při léčbě cukrovky,  pomáhá posilovat imunitní systém, prospívá zraku, játrům a žlučníku, má pozitivní vliv na nervovou soustavu.)

Domovinou dýní je Střední a Jižní Amerika. Je to jednoletá, teplomilná, liánovitá rostlina patřící mezi zeleninu. Mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě, mohou být dokonce tmavě zeleně kropenaté či pruhované. Dužnina tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou tykve velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oříšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodně strkat neměli…

Ví se, že:
Dýně obsahuje až 90% vody a relativně málo sacharidů. Je bohatá na sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor. Navíc odstraňuje škodliviny ze střeva, podporuje trávení,  posiluje imunitní systém,  uklidňuje nervy, podporuje činnost srdce,  snižuje hladinu tuků v krvi,  pomáhá slinivce břišní,  ulevuje při chorobách ledvin,  působí močopudně,  regeneruje tělesné buňky,  pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně.

Marcela Uhlíková, tisková mluvčí BZ
marcela.uhliko­va@botanicka.cz

www.botanicka.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.05.2024

Svátek má Ivo

Citát pro dnešní den

Moudrost je třeba néjen získat, ale i používat.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz