Toulky Prahou – Nový svět, náš Tip na romantickou procházku

22.08.2009 23:51

Nový svět – vlastně je to nepříliš dlouhá ulička v těsné blízkosti Pražského hradu. Místo téměř v samém středu Prahy, a přesto mnoho lidí ani netuší, kde se vlastně nachází. Naprostý urbanistický skvost a určitě také jedno z nejmalebnějších míst na starém městě.

Toulky Prahou – Nový svět, náš Tip na romantickou procházku

Vydáte-li se sem v kteroukoliv roční dobu, učarují vám nádherná zákoutí a křivolaké chodníky.

Nový svět, místo, kde neproudí davy turistů, místo klidné, kde na vás dýchá historie na každém kroku. Bylo založeno na počátku 14. století, tato tenkrát typická chudinská čtvrť tvořila předměstí Hradčan. V úzké uličce jsou křivé stěny domečků nalepené jeden na druhém a vytvářejí tak zvláštní kolorit působící nesmírně útulným dojmem. Možná právě proto si toto místo oblíbili umělci. Žil zde  Pavel Kohout,  grafik Jiří Anderle,  Arnošt Lustig, Ota Pavel. Část svého života zde prožil také malíř Jan Zrzavý a dodnes zde také bydlí a pracuje výtvarník a režisér  Jan Švankmajer. Jednou z nejvýraznějších osobností, která zde v 16 století bydlela, byl známý astronom  Tycho de Brahe.

Praze právem přináleží přívlastek „zlatá", o Novém světě to však platí dvojnásobně, tady jsou paradoxně zlaté téměř všechny domy. U zlaté hrušky č.77, kde je dnes také stejnojmenná restaurace, U zlatého hroznu č.78, U zlatého žaludu č.79, U zlatého stromu č. 82, U zlatého keře č. 83, U zlatého čápa č. 84, U zlatého beránka č. 85, U zlaté hvězdy č. 87, U zlatého slunce č. 92 a U zlatého Pluhu č. 88.

Možná že právě Nový svět bude místem, kde se spolu při příští procházce potkáme. Potkáme se a řekneme si: „to je ale pane nádhera !" Jak by ne, vždyť Praha je skutečně jedno z nejkrásnějších měst na světě.  


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Toulky Prahou - Nový svět - fotogalerie


Buďte první kdo okomentuje tento tip

 
krásné obrázky v zákoutí Nového světa
Ahoj, nevíte někdo, jestli je v tomto malebném zákoutí staré Prahy ještě taková malá skromná výstava obdivuhodných a podivuhodných, ale moc krásných obrázků ? Byl jsem tam někdy před 25-30 lety a moc to na mě zapůsobilo, ty obrazy. Ozvete se někdo s bližšími informacemi ? Děkuji, mail : pinec1@atlas.cz
ladas
12.03.2011 20:28
Malíř
Chodíval jsem přes Nový svět jako student ve druhé polovině osmdesátých let. V domě U zlatého beránka čp. 85 v přízemí bydlel jakýsi malíř. Skrz okna byly vidět obrazy i samotného mistra při práci. Malovával tam v nočních hodinách, město kolem spalo ... Vzpomínám na tyto cesty a také by mě zajímalo, kdo to vlastně byl, jak se jmenoval.
Tom
05.06.2011 20:39

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz