Kino praha - 4. ročník festivalu experimentálních filmů PLAN 9 ve FotoGrafic

05.11.2009 12:50

Praha (Pressweb) - Festival experimentálních filmů Plan 9 představuje letos už počtvrté to nejnovější z oblasti světového experimentálního filmu.

Během šesti po sobě jdoucích středečních večerů uvede profily jednotlivých tvůrců a umělců a komponované dramaturgické bloky krátkých filmů a videoinstalací. Většina zahraničních filmů bude českým divákům představena vůbec poprvé. Plan 9 je otevřený široké veřejnosti.

11/11/09 19:00 DIVNÉ FILMY / WEIRD FILMS
Druhý komponovaný večer mapuje krátké filmy stojící částečně stranou klasického experimentu. Spojnici netvoří jednotný formální přístup nebo podobná práce s filmovým nebo video médiem, ale účinek na diváka. Konstantní vyvolávání údivu, přechody a přepínání mezi očekávatelným a nepřijatelným, oscilace mezi situačním gagem, vytržením a zklamáním, cesta od údivu a závratě k lehké nevolnosti. Druhý večer pro otrlé diváky experimentuje nejen s filmovou formou, ale hlavně s pružností divácké recepce.

18/11/09 19:00 VILÉM NOVÁK A FAVU / VILÉM NOVÁK & FAVU
Večer mapuje konceptuální filmy, videoartové instalace, multimediální eseje. Průřez tvorbou brněnské Fakulty Výtvarných Umění. Osobně uvádí multimediální umělec Vilda Novák.

25/11/09 19:00 PROFIL MICHAL PĚCHOUČEK / PROFILE MICHAL PĚCHOUČEK
Nositel ceny Jindřicha Chaloupeckého a výrazná postava českého filmového a videoartového pole představí průřez svou tvorbou od devadesátých let do dneška. Volný pohyb napříč médii a formou, zvolený postoj diletantského filmaře a odmítnutí obrazu fixovaného v čase. Pěchouček krouží kolem fascinace jednoduchým a primárním příběhem, míří od konceptu ke konkrétnu. Návraty do vlastní minulosti otevírá estetiku  osmdesátých let a naši kolektivní vizuální paměť. Fiktivní světy naivního údivu, detaily a cyklické přesuny v důvěrně známých i neznámých prostorech nových médií. Večer proběhne za přítomnosti autora.

02/12/09 19:00 KRÁTKÉ EXPERIMENTY II. / EXPERIMENTAL SHORTS II.
Druhý večer krátkých experimentů naváže na první festivalovou středu a představí další desítku několikaminutových děl. Závratné účinky Hitchcockova objevu simultánní jízdy kamery a protichůdného zoomu v experimentu rakouského umělce Johana Lurfa, krátká studie na téma zrcadlově převráceného horního a dolního plánu v současné době asi nejznámějšího kanadského videoartového umělce Marka Lewise (Rush Hour, Morning and Evening, Cheapside), konceptuální hříčky, videoeseje a další filmy od různých autorů.

09/12/09 19:00 PROFIL – JEAN-GABRIEL PÉRIOT / PROFILE – JEAN-GABRIEL PÉRIOT
Périotovy filmy v několika směrech otevírají experimentální film zapovězeným prostředkům. Důsledná práce s politickým postojem, gradací, pointou a lehkou sebeironií vyvazuje jeho filmy z puristicky chráněných mantinelů. Iluze pixelovaného filmového obrazu dosahuje přesně opačnými postupy, než jaké nabízejí klasické metody – kompilací tisíců fotografií, které v extrémně zrychlené návaznosti přes svoji statičnost vyvolávají dojem pohybu předmětů v prostoru (Dies Irai, 2005) nebo v čase (200.000 Phantoms, 2007).Filmy oceněné na desítkách filmových festivalů a výtvarných přehlídek představuje autor také v detailním rozhovoru.

*některé filmy jsou pouze v angličtině bez českých titulků

vstupné 50 Kč, dobré víno k dispozici během projekcí /


http://www.fotografic.cz 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz