Kino praha - 4. ročník festivalu experimentálních filmů PLAN 9 ve FotoGrafic

05.11.2009 12:50

Praha (Pressweb) - Festival experimentálních filmů Plan 9 představuje letos už počtvrté to nejnovější z oblasti světového experimentálního filmu.

Během šesti po sobě jdoucích středečních večerů uvede profily jednotlivých tvůrců a umělců a komponované dramaturgické bloky krátkých filmů a videoinstalací. Většina zahraničních filmů bude českým divákům představena vůbec poprvé. Plan 9 je otevřený široké veřejnosti.

11/11/09 19:00 DIVNÉ FILMY / WEIRD FILMS
Druhý komponovaný večer mapuje krátké filmy stojící částečně stranou klasického experimentu. Spojnici netvoří jednotný formální přístup nebo podobná práce s filmovým nebo video médiem, ale účinek na diváka. Konstantní vyvolávání údivu, přechody a přepínání mezi očekávatelným a nepřijatelným, oscilace mezi situačním gagem, vytržením a zklamáním, cesta od údivu a závratě k lehké nevolnosti. Druhý večer pro otrlé diváky experimentuje nejen s filmovou formou, ale hlavně s pružností divácké recepce.

18/11/09 19:00 VILÉM NOVÁK A FAVU / VILÉM NOVÁK & FAVU
Večer mapuje konceptuální filmy, videoartové instalace, multimediální eseje. Průřez tvorbou brněnské Fakulty Výtvarných Umění. Osobně uvádí multimediální umělec Vilda Novák.

25/11/09 19:00 PROFIL MICHAL PĚCHOUČEK / PROFILE MICHAL PĚCHOUČEK
Nositel ceny Jindřicha Chaloupeckého a výrazná postava českého filmového a videoartového pole představí průřez svou tvorbou od devadesátých let do dneška. Volný pohyb napříč médii a formou, zvolený postoj diletantského filmaře a odmítnutí obrazu fixovaného v čase. Pěchouček krouží kolem fascinace jednoduchým a primárním příběhem, míří od konceptu ke konkrétnu. Návraty do vlastní minulosti otevírá estetiku  osmdesátých let a naši kolektivní vizuální paměť. Fiktivní světy naivního údivu, detaily a cyklické přesuny v důvěrně známých i neznámých prostorech nových médií. Večer proběhne za přítomnosti autora.

02/12/09 19:00 KRÁTKÉ EXPERIMENTY II. / EXPERIMENTAL SHORTS II.
Druhý večer krátkých experimentů naváže na první festivalovou středu a představí další desítku několikaminutových děl. Závratné účinky Hitchcockova objevu simultánní jízdy kamery a protichůdného zoomu v experimentu rakouského umělce Johana Lurfa, krátká studie na téma zrcadlově převráceného horního a dolního plánu v současné době asi nejznámějšího kanadského videoartového umělce Marka Lewise (Rush Hour, Morning and Evening, Cheapside), konceptuální hříčky, videoeseje a další filmy od různých autorů.

09/12/09 19:00 PROFIL – JEAN-GABRIEL PÉRIOT / PROFILE – JEAN-GABRIEL PÉRIOT
Périotovy filmy v několika směrech otevírají experimentální film zapovězeným prostředkům. Důsledná práce s politickým postojem, gradací, pointou a lehkou sebeironií vyvazuje jeho filmy z puristicky chráněných mantinelů. Iluze pixelovaného filmového obrazu dosahuje přesně opačnými postupy, než jaké nabízejí klasické metody – kompilací tisíců fotografií, které v extrémně zrychlené návaznosti přes svoji statičnost vyvolávají dojem pohybu předmětů v prostoru (Dies Irai, 2005) nebo v čase (200.000 Phantoms, 2007).Filmy oceněné na desítkách filmových festivalů a výtvarných přehlídek představuje autor také v detailním rozhovoru.

*některé filmy jsou pouze v angličtině bez českých titulků

vstupné 50 Kč, dobré víno k dispozici během projekcí /


http://www.fotografic.cz 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz