FAMU FANTOMAS FEST

31.10.2009 11:24

Divadle Archa, ve dnech 12. – 15. listopadu 2009. Nabídne přes sto filmů !

Každoroční přehlídka tvorby studentů Filmové a televizní akademie múzických umění FAMUFEST proběhne tradičně v Divadle Archa, ve dnech 12. – 15. listopadu 2009. Nabídne přes sto filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích, v prostorách Archy budou k vidění úryvky z nerealizovaných scénářů a vybrané fotografické kolekce. Návštěvníky čeká doprovodný program v podobě přednášek výrazných filmových osobností a každý večer koncerty a djs.

O festivalu:
FAMUFEST každoročně přináší kolekci nových filmů, nerealizovaných scénářů a fotografií, které na FAMU za uplynulý rok vznikly. Tím vytváří prostor, kde mohou návštěvníci sami posoudit, jak se současná studentská tvorba proměňuje a kam se ubírá. Soutěžní i nesoutěžní sekce slouží jako přehlídka mladého českého filmu i možnost konfrontace s aktuálním stavem tvůrčího filmového vzdělání. Prostor Archy by se tak měl stát místem podnětného setkání studentů FAMU a odborné i laické veřejnosti.
Ve velkém sále Divadla Archa budou promítány především bloky soutěžních filmů, ve čtvrtek 12.11. od 19:00 hodin zde proběhne slavnostní zahájení, kterým provede divadelní sdružení Vosto5. V sobotu se mohou diváci těšit na projekce filmů v HD kvalitě. V malém sále se budou střídat bloky nesoutěžních filmů s přednáškami předních českých filmových tvůrců.

Fantomas na FAMUFESTU
Letošní koncepce je založena na postavě Fantomase. Ten je základním prvkem grafické podoby a objeví se v televizní i rozhlasové znělce. Zároveň reprezentuje hlavní myšlenku celého festivalu. Fantomas je nedostižitelná postava, která byla vždy svým uvažováním a technickým zázemím napřed. Fantomas zastupuje ideu filmové iluze. Fantomas reprezentuje postavu, která nastavuje studentům, jejich tvorbě i samotné škole zrcadlo. V duchu této myšlenky budou uvedeny všechny soutěžní filmy poprvé v historii FAMUFESTU s anglickými titulky a zadarmo bude k dispozici rozšířený, anglicko-český katalog s představením všech jedenácti kateder FAMU a s rozhovory se zástupci jednotlivých kateder.

Fantomas dal tvář a podobu i letošní festivalové ceně. Festival udělí čtrnáct statutárních a dvě nestatutární ocenění, z nichž každé má svého garanta. Z velké části se jedná o filmové festivaly (např. MFFKV, Finále Plzeň, MFDF Jihlava, Anifest, LFŠ Uherské Hradiště a další), které poskytnou vítězi akreditaci s ubytováním. Vyhlášení a předání cen se uskuteční v neděli 15. listopadu v 18:00 hodin ve velkém sále divadla Archa, po kterém bude následovat projekce vítězných filmů.

Kdo rozhodne:
Do tří porot přijaly pozvání významné osobnosti z oblasti filmu a fotografie. V hlavní porotě zasednou Vratislav Šlajer za produkci, Alexandr Šurkala za kameru, Jaroslav Sedláček za filmovou historii, Radim Špaček a Tomáš Mašín za režii a scenáristiku. Nerealizované scénáře bude hodnotit překladatelka Dana Hábová, šéfdramaturg ČT a prozaik David Zábranský. Karel Císař a Michaela Thelenová rozhodnou o vítězi kategorie fotografické soubory.

Do Archy nejen na filmy!
Na festivalu vystoupí v rámci doprovodného programu několik českých filmových tvůrců, kteří nabídnou přednášky na různá témata s filmovou tvorbou úzce související (např. filmová řeč, psaní scénářů, práce s hercem, současný festivalový svět a prodej filmů atd.) FAMUFEST letos přivítá i zahraničního hosta – držitelku dvou Oscarů, dokumentaristku Barbaru Kopple, která uvede svůj film Shup up & sing a promluví o svých zkušenostech. V loungi se budou moci návštěvníci posadit a v příjemném prostředí prolistovat nerealizované scénáře.

Každý večer čeká na návštěvníky zajímavý hudební program, který je už několikátým rokem vytvářen ve spolupráci s Michalem Brennerem. Na letošním FAMUFESTU zahraje americká indie-folková kapela Vetiver, španělské breakbeatové uskupení Telephunken nebo izraelská dvojice TV Buddhas.

více informací: http://famufest.lecerisier.net/

zdroj: TZ famufest 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz