FAMU FANTOMAS FEST

31.10.2009 11:24

Divadle Archa, ve dnech 12. – 15. listopadu 2009. Nabídne přes sto filmů !

Každoroční přehlídka tvorby studentů Filmové a televizní akademie múzických umění FAMUFEST proběhne tradičně v Divadle Archa, ve dnech 12. – 15. listopadu 2009. Nabídne přes sto filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích, v prostorách Archy budou k vidění úryvky z nerealizovaných scénářů a vybrané fotografické kolekce. Návštěvníky čeká doprovodný program v podobě přednášek výrazných filmových osobností a každý večer koncerty a djs.

O festivalu:
FAMUFEST každoročně přináší kolekci nových filmů, nerealizovaných scénářů a fotografií, které na FAMU za uplynulý rok vznikly. Tím vytváří prostor, kde mohou návštěvníci sami posoudit, jak se současná studentská tvorba proměňuje a kam se ubírá. Soutěžní i nesoutěžní sekce slouží jako přehlídka mladého českého filmu i možnost konfrontace s aktuálním stavem tvůrčího filmového vzdělání. Prostor Archy by se tak měl stát místem podnětného setkání studentů FAMU a odborné i laické veřejnosti.
Ve velkém sále Divadla Archa budou promítány především bloky soutěžních filmů, ve čtvrtek 12.11. od 19:00 hodin zde proběhne slavnostní zahájení, kterým provede divadelní sdružení Vosto5. V sobotu se mohou diváci těšit na projekce filmů v HD kvalitě. V malém sále se budou střídat bloky nesoutěžních filmů s přednáškami předních českých filmových tvůrců.

Fantomas na FAMUFESTU
Letošní koncepce je založena na postavě Fantomase. Ten je základním prvkem grafické podoby a objeví se v televizní i rozhlasové znělce. Zároveň reprezentuje hlavní myšlenku celého festivalu. Fantomas je nedostižitelná postava, která byla vždy svým uvažováním a technickým zázemím napřed. Fantomas zastupuje ideu filmové iluze. Fantomas reprezentuje postavu, která nastavuje studentům, jejich tvorbě i samotné škole zrcadlo. V duchu této myšlenky budou uvedeny všechny soutěžní filmy poprvé v historii FAMUFESTU s anglickými titulky a zadarmo bude k dispozici rozšířený, anglicko-český katalog s představením všech jedenácti kateder FAMU a s rozhovory se zástupci jednotlivých kateder.

Fantomas dal tvář a podobu i letošní festivalové ceně. Festival udělí čtrnáct statutárních a dvě nestatutární ocenění, z nichž každé má svého garanta. Z velké části se jedná o filmové festivaly (např. MFFKV, Finále Plzeň, MFDF Jihlava, Anifest, LFŠ Uherské Hradiště a další), které poskytnou vítězi akreditaci s ubytováním. Vyhlášení a předání cen se uskuteční v neděli 15. listopadu v 18:00 hodin ve velkém sále divadla Archa, po kterém bude následovat projekce vítězných filmů.

Kdo rozhodne:
Do tří porot přijaly pozvání významné osobnosti z oblasti filmu a fotografie. V hlavní porotě zasednou Vratislav Šlajer za produkci, Alexandr Šurkala za kameru, Jaroslav Sedláček za filmovou historii, Radim Špaček a Tomáš Mašín za režii a scenáristiku. Nerealizované scénáře bude hodnotit překladatelka Dana Hábová, šéfdramaturg ČT a prozaik David Zábranský. Karel Císař a Michaela Thelenová rozhodnou o vítězi kategorie fotografické soubory.

Do Archy nejen na filmy!
Na festivalu vystoupí v rámci doprovodného programu několik českých filmových tvůrců, kteří nabídnou přednášky na různá témata s filmovou tvorbou úzce související (např. filmová řeč, psaní scénářů, práce s hercem, současný festivalový svět a prodej filmů atd.) FAMUFEST letos přivítá i zahraničního hosta – držitelku dvou Oscarů, dokumentaristku Barbaru Kopple, která uvede svůj film Shup up & sing a promluví o svých zkušenostech. V loungi se budou moci návštěvníci posadit a v příjemném prostředí prolistovat nerealizované scénáře.

Každý večer čeká na návštěvníky zajímavý hudební program, který je už několikátým rokem vytvářen ve spolupráci s Michalem Brennerem. Na letošním FAMUFESTU zahraje americká indie-folková kapela Vetiver, španělské breakbeatové uskupení Telephunken nebo izraelská dvojice TV Buddhas.

více informací: http://famufest.lecerisier.net/

zdroj: TZ famufest 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz