Cesta Mramoru – 4. ročník symposia začne 19. července 2009 – Náš Tip Dobřichovice

07.06.2009 16:21

Aby mohla vzniknout socha, je třeba vědět, kde je pod zemí ukrytý krásný kámen, jsou třeba lidé, kteří jej ze země dokáží vylomit, zdvihnout, odvést.

Cesta Mramoru –  4. ročník symposia začne 19. července 2009 – Náš Tip Dobřichovice

 Aby mohla začít vznikat socha, je nutné umožnit sochaři setkat se s tímto kamenem, aby měl možnost přemýšlet, snít, trápit se nejistotou a docházet k rozhodnutí o tvaru. Aby mohl sochař pracovat na soše, potřebuje pomoci od spousty dalších lidí v okolí kamene a když se vše podaří zorganizovat, může uskutečňovat svou vizi – seká dlátem, řeže, brousí a prožívá dlouhé hodiny v těsné blízkosti kamene. Díky všemu tomuto, co předcházelo, vznikne socha. Aby však mohla socha žít, potřebuje své místo a potřebuje přijetí, možná někdy i diskuzi, či výhrady, nikdy však zapomnění či netečnost, od lidí, kteří do tohoto místa přijdou. Aby mohlo vzniknout sochařské symposium, je třeba tento pracný a krásný příběh sochy opakovat mnohokráte po dlouhou dobu. K tomu je potřeba najít opakovaně a po dlouhou dobu mnoho přátel.

sochař Petr Váňa

4. ročník symposia Cesta Mramoru začne 19. července 2009

Pozvání na letošní čtvrtý ročník přijali sochaři Barbora Hapalová, Jiří Plieštik, Václav Gatarik a Miro Žačok. Srdečně zveme všechny příznivce symposia a milovníky umění, kteří se chtějí seznámit s tvorbou těchto českých sochařů na setkání do míst, kde budou v průběhu jednoho měsíce tvořit svá díla ze sliveneckého mramoru. Symposium bude probíhat od 16. července přímo pod okny dobřichovického zámku na břehu Berounky. Závěrečná vernisáž je plánována v prostorách zámku na 19. srpna.

 Zdroj: texty Petr Váňa

http://symposium.fabian.cz/


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Cesta Mramoru


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz