Divadlo Praha Tip - Poprvé vdaná, Café teatr Černá Labut 4.2. 2010

11.01.2010 00:29

Poetická komedie  vypráví o láskách a neláskách jedné betonářky. Hraje: Taťjana Medvecká, režie: Jaromír Pleskot

Napsali, recenze:

V Dejvickém divadle mělo českou premiéru monodrama ruského autora Pavla Nilina s názvem Poprvé vdaná. Pod vedením nestora české režie Jaromíra Pleskota vystoupila členka činohry Národního divadla Taťjana Medvecká. 

Inscenace navozuje dost neobvyklý retro-styl: ohlédnutí do dob, kdy v Sovětském svazu cizí lidé bydleli v přecpaných společných bytech a na schůzích navzájem referovali o svém mravním profilu. Humor zavání dosti podivnou nostalgií. "Staré dobré časy" socialistického soužití nejsou sice velebeny a přivolávány, ale přece jen jsou načechrávány do podoby nelehkého, ale pestře dobrodružného prožívání všedních dnů. Jenže dobové reálie jsou pouze rámcem, nahlíženým prostou duší jediné protagonistky. Přirozeně, že v ženském monodramatu jde hlavně o tu ženskou - o optimistickou mučednici s něžným jménem Tonička. Původně betonářka, nyní laborantka a uklízečka, je ochotná dělat cokoliv, aby přilepšila své sobecké nemanželské dceři. Banální příběh, který by se mohl lehce zhoupnout do kategorie kýče. Vždyť ona dotyčná, osudem a lidmi zkoušená, nakonec svého štěstí dojde.

Na toto monodrama lze však také nahlížet obyčejně - bez estetických a ideologických předsudků: obyčejný příběh, který dobře skončí. Té obyčejnosti, prezentované obyčejnými vyjadřovacími prostředky, je na českých jevištích pomálu. A tak její ojedinělý výskyt přirozeně osvěží. Taťjana Medvecká přichází s kýblem a smetákem, zahalená do šátků, tepláků a erární pracovní zátěry. Možná příliš okázale demonstrovaná obyčejnost. Teď záleží na herečce, aby učinila nejen přijatelnou, ale i strhující tuto pohádku o přestárlé Popelce. Že to paní Medvecká dokáže, bylo zřejmé hned od jejího prvního kontaktu s diváky. Herečka využívá všech možností, které jí více než dvouhodinový sólový výstup poskytuje, aniž by exhibovala gejzíry sebezhlíživé herecké virtuozity. Hraje s něhou, jen nepatrně prodchnutou závanem nostalgie. A jelikož Tonička je bytost také hravá, předvádí herečka během její zpovědi řadu nejrůznějších postav - na chvíli se stává i bezpohlavním klaunem. Tonička je v podání Medvecké neodolatelně rozmanitá a neodolatelně obyčejná žena. Jestliže dovedete vystát bezproblémové, čisté bytosti, nenechte si představení ujít. Obyčejně řečeno - využitá herecká příležitost!

Café teatr Černá Labut
Praha 1, Na Poříčí 25, 8. patro
www.cernalabut.cz, cernalabut@cernalabut.cz,
prodej vstupenek v kavárně po-pá 12.00 -18.00,
Rezervaci vstupenek pokud možno realizujte  mailem:
teatr@cernalabut.cz,
( popřípadě tel. 222 827 827) vstup do kavárny před představením 19.00,
začátky představení ve 20.00 hod.( květen, červen vždy od 20.30 )
Vyhlídková kavárna s terasou je otevřena denně od 12 do 20.00. V den představení do 18.00

Autor: televize.cz/2000053/ 00521714.htm

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.05.2024

Svátek má Nataša

Citát pro dnešní den

Stárnout začínáme, když rezignujeme na mládí.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz