Eliška Junková - Meditace o člověku a přírodě, Jan Nepomuk Assmann ( Green Pear Galery)

24.09.2009 11:30

Mladá talentovaná malířka se pražské veřejnosti představila již několikrát  a začíná se  pomalu zapisovat do povědomí odborné veřejnosti. Nedávno na zámku v Horní Branné  předvedla průřez svojí tvorbou, vyznačující se množstvím barvených kontrastů. Díla vznikala v různých koutech světa a  nesou stopy exotických zemí např. Mexiko, Guatemala, Belize, ale také Kuba. Obrazy byly představeny ve skupinách propojených fascinací exotickou kulturou a poznáním tropickým rájem.

Eliška Junková - Meditace o člověku a přírodě, Jan Nepomuk Assmann  ( Green Pear Galery)

Ve skupině Dotek  posvátná, se projevuje  fascinace tropickou přírodou a její hrou barev a světel. Těmito neznámými zeměmi a jejich kulturou,nechala vzniknout soubor Totální ráj, je spojen s inspirativními prožitky, jak z pobytu na  Kubě. V souboru sny a energie se vyrovnává s domácími zážitky a v kontrastu s předchozími nás seznamuje s přírodou Čech.
 
Eliška Junková
  (nar.1980), maluje již od svého dětství. Proto, jak říká její otec a fotograf,Jiří Junek , ji ve 11 letech poslali na zkušenou k akademickým malířům Brychtovým do Londýna. Po měsíčním  pobytu si přivezla, místo psaného deníku, plný skicák zážitků.  "Má malířský talent", říkal Jan Brychta, "slavné jméno", jste ji dali do  kolíbky tak, ať ho pouze opráší  štětcem.

Eliščin malířský projev se všeobecně velmi líbil. Proto se jí rodina snažila  podporovat. V době Eliščina dospívání se její otec stal  samozvaným impresáriem a organizátorem  jejich samostatných výstav.  Není lehké hovořit o díle současného mladého umělce, jeho tvorba je stále v pohybu,  mění se nejenom jak rukopis, tak i jeho náhled na přírodu, život a svět. Přesto jsem rád, že se mohu podílet na presentaci malířského díla Elišky Junkové, konstatovat, že dospěla za posledních pět let ke zcela novému výtvarnému vnímání  přírody a svého okolí.

Její dílo z let 2007-2008, Obrazy Meditace o člověku a přírodě z let  2007-2008 které na výstavě uvidíme ,je prodchnuto mládím a odráží její silný energický náboj. Za své poměrně krátké tvůrčí období měla Eliška možnost se seznámit s kulturou latinskoamerických států,  jejich atmosférou.
 Poznáním těchto zemí se formoval i její výtvarný názor. Byla konfrontována s  neobvyklou barevností. v jejím díle se projevuje inspirativně i tématicky. Její obrazy obohatily nepochybně náš pohled na latinskoamerický svět, nebotˇ nám umožňuje konfrontaci naší kultury s kulturou těchto oblastí vnímané s náhledem člověka - cizince.
 
Obrazy Meditace o člověku a přírodě, které vznikly v letech 2007-08 jsou vystavovány současně s fotografiemi. Tato konfrontace není jednoduchá, neboť fotografie zachycuje okamžitým záznamem kouzlo jedinečného zážitku. Naopak v obraze vyniká snová atmosféra podnětů z cizokrajných dálek. Mladá výtvarnice vystudovala výtvarné gymnázium v Praze, dále jazykovou školu v Praze. Jejím oblíbeným jazykem je španělština. Byla na výtvarné stáži v Londýně, úspěšně  dokončila Filozofickou fakultu UK v Praze. Absolvovala výtvarnou stáž vLondýně, za svoji krátkou tvůrčí dobu vystavovala ve Varnsdorfu, Mladé Boleslavi, Terezíně, Brožanech a často v Praze. Její dílo je prodchnuto osobitým výrazem plným energie a mladistvého šarmu.

Text: PhDr. Jan Assmann

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Eliška Junková - Meditace o člověku a přírodě

Dotek Posvátna - Eliška Junková

Equzkilore - Eliška Junková

Chmury - Eliška Junková

Meditace je erotické cvičení, pojem milostný rituál Jose Ortega y Gasset

Milost - Eliška Junková

Quetracoalt - Eliška Junková

Rytmus vody - Eliška Junková

Tajemná cesta, kam.... Eliška Junková

Totální ráj - Eliška Junková

Vyrovnanost - Eliška Junková


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz