Výstava Svět knihy Praha 2010 - Rosteme s knihou

14.03.2010 10:31

13. května se otevřou brány mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha 2010.  16. mezinárodní knižní veletrh a literární festival se koná od 13. do 16. května na výstavišti v Holešovicích. Čestným hostem veletrhu bude Polsko. Hlavní téma letošního ročníku: Rosteme s knihou – literatura po děti a mládež, Literatura a sbližování kultur.

Kampaň na podporu četby knih - Rosteme s knihou

Občanské sdružení Svaz českých knihkupců a nakladatelů a jeho společnost Svět knihy, s.r.o. zahájily na veletrhu Svět knihy Brno 2005 propagační kampaň na podporu čtení knih v České republice.

Projekt je realizován ve spolupráci s profesními a mediálními organizacemi a subjekty, které působí v oblasti propagace četby, příp. aktuálně pracují na projektech, jež se této problematiky týkají. Vznik projektu s názvem „Rosteme s knihou“ zaměřeného na zvyšování čtenářské gramotnosti vyplývá ze zodpovědnosti Svazu českých knihkupců a nakladatelů jako zástupce nakladatelského a knihkupeckého oboru, který se významně podílí na spoluvytváření české knižní kultury.

Alarmující výsledky výzkumů čtenářské vyspělosti v tuzemsku i v zahraničí, jež dokazují výrazný pokles zájmu mládeže o četbu a knihy, nás vedou k aktivnímu řešení situace s ohledem na negativní celospolečenské důsledky, které by ignorance problému literární negramotnosti mohla způsobit. Projekt zaměřený na získávání kladného vztahu k literatuře a knihám osloví novým a zajímavým způsobem zejména předškolní a školní mládež s cílem rozvíjet a prohlubovat jejich literární vzdělání a čtenářskou vyspělost, zlepšovat a obohacovat komunikační schopnosti a obecně kulturní znalosti mladých lidí. Smysluplnost projektu je dána perspektivní péčí o růst intelektuálního potenciálu naší země.

 V mnoha vyspělých státech (USA, Velká Británie, Francie, Německo) se důsledkům poklesu zájmu o literaturu ve společnosti snaží zabránit kampaněmi, pořady na rozhlasových i televizních kanálech, podporou celostátních a lokálních soutěží apod. Profesní svazy nakladatelů a knihkupců se do kampaní aktivně zapojují, pomáhají s jejich medializací, udělují záštitu dalším projektům z této oblasti.

Propagaci četby se v České republice věnuje mnoho dílčích projektů, které upozorňují na knihu v lokálním i celorepublikovém rozsahu. Městské a regionální knihovny, organizace sdružující knihovníky a informační pracovníky SKIP, Obec spisovatelů, Česká sekce IBBY, společnost Svazu českých knihkupců a nakladatelů Svět knihy, Klub ilustrátorů, Agora Central Europe, veletrh dětské knihy v Liberci, nakladatelé knih pro děti a mládež se svými knižními kluby, knihkupci i mnozí nadšení jednotlivci připravili již řadu záslužných akcí přivádějících děti zpět k četbě knih.

Zaštítění jednotlivých akcí pod značkou „Rosteme s knihou“ umožní všem, kteří se k ní přihlásí, získat větší publicitu pro své aktivity díky rozsáhlejší a dlouhodobé mediální spolupráci se zainteresovanými partnery (denní tisk, Knižní novinky, Knižní svět – pořad ČT 2, stanice a relevantní pořady Českého rozhlasu, noviny a časopisy určené pro děti a mládež, pro pracovníky ve školství, pro rodiče a další).
 
 
Obsahová náplň projektu

•    mediální pořady a spoty zaměřené na literaturu pro děti a mládež a výchovu ke čtenářství
•    zábavně naučné pořady
•    soutěže a akce – tradiční i nové
•    pořady představující známé osobnosti a jejich vztah k literatuře a knihám
•    zajímavě řešený a interaktivní internetový portál oznamující jednotlivé akce s linkami na weby s literaturou a knihami pro děti
•    součinnost se školkami, školami, školními družinami a rodinami, dětskými psychology
•    metodické semináře pro učitele, rodiče a odbornou veřejnost
•    spolupráce s kluby mladých čtenářů vedených jednotlivými nakladateli
•    zapojení dětských oddělení regionálních a městských knihoven, knihkupectví v jednotlivých městech a webových serverů určených dětem a jejich rodičům
•    aktivní zapojení sponzorů a partnerů
•    mezinárodní spolupráce v rámci zemí Visegradu a EU s možností získání dalších finančních zdrojů
•    propagační kampaň
•    celoplošné výlepy plakátů s logem projektu, výroba a distribuce reklamních předmětů s vtipnými slogany
•    široká medializace projektu včetně spolupráce s audiovizuálními a tištěnými médii

•    knihkupectví – výkladní skříň kampaně
•    společný internetový portál s interaktivním rozhraním
•    využití propagačních možností a programového prostoru v rámci největšího knižního veletrhu Svět knihy Praha a dalších obdobných akcí v republice

ROSŤA - web pro dospělé
Rodič, učitel, knihovník a další zájemci zde najdou trochu teorie o čtenářství, inspirace v sekci projekty se záštitou, knihy doporučené i jejich široký výběr či informace o tom, jak to dělají jinde, a mnoho dalších aktualit a zajímavostí.

ROSTÍK www.rostik.cz
Tyto stránky, to je zábava, soutěže a hry, kde je hlavním účinkujícím kniha. Ověř si, jak moc tě knihy zajímají, co o nich víš nebo si jen tak hraj a uvidíš, co tě bude zajímat.
Knihy si můžeš i poslechnout. Rostík je hlavně zábava, jen s kapkou poučení.

 16. mezinárodní knižní veletrh a literární festival
Datum: 13. – 16. května 2010
Místo konání: Výstaviště Praha - Holešovice

Čestný host: Polsko
http://www.svetknihy.cz/cz/menu//

Hlavní téma: Rosteme s knihou – literatura po děti a mládež, Literatura a sbližování kultur

Aktuální kultrurní Tipy: www.praha-tip.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz