Lesní školka - Toulcův dvůr zaškolil pedagogy lesní školky a uvedl do provozu Lesníček

21.10.2010 23:28

O prázdninách proběhl v mateřské škole Semínko na Toulcově dvoře týdenní workshop  „Les jako třída pro předškoláky“. Seminář organizovala MŠ Semínko ve spolupráci s Univerzitou Freiburg v návaznosti na dlouhodobější spolupráci.

Na podzim začala při MŠ fungovat integrovaná lesní mateřská školka, která je výsledkem dlouhodobého úsilí o uznání LMŠ jako plnohodnotné alternativy ke klasické školce.

Mateřská školka tak uvedla do provozu Dětský dopolední klub Lesníček, inspirovaný lesní mateřskou školou.  Klub nabízí dopolední péči pro děti předškolního věku 3 – 7 let, která je zaměřena na harmonický, tělesný i duševní rozvoj dětí. Důraz se klade především na celodenní pobyt dětí ve volné přírodě, rozvíjí jejich přirozenou adaptabilitu a psychosociální vlastnosti. Děti pracují s přírodními materiály, pohybují se ve volném přírodním prostředí a vnímají každodenní rituály i sezónní krajinné záležitosti přirozeným způsobem. Díky tomu  zkvalitňují vzájemné sociální vztahy a environmentální senzitivu. Venku za každého počasí prožívají děti vše na vlastní kůži a dochází tak k ucelenému rozvoji jejich osobností.

V provozu je jedna třída pro max. 15 dětí, která funguje dva dny v týdnu, čtvrtek a pátek, od 8:00 do 12:00 hodin. Klub Lesníček stále přijímá zájemce. Klub je realizován v areálu Toulcova dvora a jeho přírodním okolí (Trojmezí, Hostivařský lesopark, meandry Botiče) se zázemím a stravováním v MŠ Semínko.

V srpnu byl zorganizován workshop, na kterém přednášeli němečtí lektoři. Zájem byl veliký, zúčastnilo se více než tři desítky pedagogů a těch, kteří se zajímají o lesní pedagogiku. Němečtí lektoři se nám snažili různými způsoby předat své dlouholeté zkušenosti z oblasti lesní pedagogiky. Seminář probíhal jak teoreticky, tak prakticky. Právě prožitková pedagogika je jednou z hlavních myšlenek LMŠ. V rámci semináře jsme si vyzkoušeli různé typy her v lese, způsoby, jakými lze vzdělávat děti přímo v přírodě. Dověděli jsme se mnoho nových informací a vyzkoušeli mnoho aktivit, které se budeme snažit uplatnit v naší nově otevřené lesní školce Lesníček.

Příspěvek Anne Gerhard nám ukázal historii a fungování LMŠ v Německu. Paní Ute Schulte-Ostermann z univerzity v Kielu nám předala své zkušenosti z oblasti učení se objevováním. Také jsme se sblížili s procesem tzv. „zlesnění“. V této praktické fázi jsme se naučili nové metody, jakým způsobem lze tvořit z přírodních materiálů.

Lektoři nám tak velmi zábavnou formou přibližovali podstatu lesní pedagogiky. Paní
Dr. Baete Kohler z Univerzity Freiburg přednášela o souvislostech mezi environmentální výchovou a trvale udržitelným rozvojem. Vydali jsme se také do blízkého hostivařského lesoparku, kde nám lektor-lesník Berthold Reichle, zajímavě vyprávěl o stromech a ukázal nám spoustu nápadů, jak s dětmi v lesním prostředí pracovat.

Pod lektorským vedením jsme vytvářeli vlastní projekty pro lesní mateřskou školu, kde jsme uplatnili rozmanité nápady a fantazii. Následně proběhla diskuse k vytvořeným projektům metodou „World-Café“, která sloužila k vyslechnutí cizích názorů a celkovému vybroušení projektů. Nakonec každá skupinka svůj projekt prezentovala. Celý seminář probíhal v pohodové, příjemné atmosféře, poznali jsme mnoho sympatických lidí, kteří mají stejně kladný vztah k lesním mateřským školám, a doufáme, že se dále bude zvyšovat povědomí a zájem o LMŠ v Česku.

Zájem o lesní školky v Česku roste. Hra v přírodě je cestou ke zdraví. Právě v přírodě je posilována nejen psychická odolnost, ale také odolnost manuální, tělesná. Pobyt venku je také prevencí proti různým nemocem a alergiím.  Hra v přírodě vede děti cestou přirozeného citového a sociálního vývoje. Prostředí děti inspiruje k tvůrčí činnosti, šikovnosti, rozvíjení fantazie.

Mnohé zájemce o alternativní mateřské školky jistě nepřekvapí, že v České republice již jedna soukromá lesní školka provozována je, Dětský dopolední klub Šárynka, který funguje od roku 2009 v přírodním areálu Šárka. V České republice se objevují i další přírůstky, Lesníček není výjimkou.

   
Dětský dopolední klub Lesníček
Toulcův dvůr – Středisko ekologické výchovy hl. m. Prahy
Kubatova 1/32, 102 00 Praha 10 – Hostivař
Kontakt: tel.: 272 652 171, e-mail: lesnicek@toulcuvdvur.cz
Informace: www.toulcuvdvur.cz/seminko


 

Autor: TZ: Toulcův dvůr

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz