Botanická zahrada - "I masožravé ženy milují haraburdí", aneb program k prasknutí

16.09.2010 06:16

MASOŽRAVKY: 18. – 26. září, úterý až neděle, 9 – 19 hodin, BZ v Troji – skleník Fata Morgana + zásobní skleník. Zelení dravci útočí... Bohatý program v Botanické zahradě v Tróji až do konce měsíce září.

MASOŽRAVKY: 18. – 26. září

Ve skleníku Fata Morgana představíme rody: láčkovka (Nepenthes), heliamfora (Heliamphora), bubinatka (Utricularia), genlisea (Genlisea) a rosnatka (Drosera) ze sbírek botanické zahrady a našich předních pěstitelů. Výstava v zásobním skleníku se zaměří především na masožravé rostliny rodu špirlice (Sarracenia), mucholapka (Dionaea) a tučnice (Pinguicula).

Štola ve skleníku Fata Morgana: výstava fotek Joachima Nerze ze stolových hor
Prodej - Zásobní sklení v pěstebním zázemí Areál ZÁPAD
Po celou dobu konání výstavy (kromě pondělí 20.9. - zavřeno) je zajištěn prodej masožravých rostlin a poradenská služba pěstitelem Ing. Kamilem Páskem. V prodejním místě vám také zajistí přesazení donesených rostlin do kvalitního čerstvého substrátu. Zde můžete rovněž zakoupit odbornou literaturu a získat Opravník omylů o masožravých rostlinách z pera kurátora sbírky masožravých rostlin Vlastika Rybky.
Víkendová průvodcovská služba: O víkendech vás zdarma v každou celou hodinu (od 10 do 17 h) světem masožravých rostlin provedou a s fenoménem masožravosti seznámí školení průvodci.
Pro školy výklad s pracovními listy na téma masožravé rostliny: objednávky na telefonu 603 582 191.

Zahrada patří ženám: 18. + 19. září

 10 – 18 hodin, BZ v Troji – venkovní expozice Areál JIH

Venkovní expozice bude plná kvetoucích trvalek, letniček, některých léčivých bylinek a středomořské flory, z níž pochází mnoho aromatických rostlin, které našly uplatnění v kosmetice. Své znalosti si můžete vyzkoušet v nových pracovních listech a při poznávačce zaměřené na léčivé rostliny, koření a na ty, které můžete najít v různých kosmetických přípravcích. To a ještě mnohem víc nabídne tento víkend ženám všech věkových kategorií. Na celý den připraven pestrý program, z něhož si každá návštěvnice určitě vybere to, co je jí milé...

Po oba dny: 
Kosmetická poradna včetně nalíčení zdarma pod vedením partnerky akce paní Mgr. Kláry Baumrukové (nezávislé kosmetické poradkyně MARY KAY).
Od 14 hodin módní přehlídka MÓDA V ZAHRADĚ  Modelingové a reklamní agentury MODELING PRAHA pod vedením Jaroslavy Janečkové. Klasické i extravagantní modely na přehlídku zapůjčí Lenka Miháliková.
Zkouška paruk a příčesků paní Matysové.
Aranžování misky na stůl z živých květů a plodů.
Dostanete odpověď na otázku „Co se zahradou?" A to od takových odborníků, jakými jsou Ing. Petr Herynek (neděle) a RNDr. Václav Větvička (sobota), jehož poradenství bude spojeno i s prodejem a autogramiádou knih.
Program plný malování, kreslení, korálkování ... pro děti.

Sobota 18. 9.: 17 h - Celý svět tančí skotské tance (přijďte se i vy naučit základní taneční kroky, které vás naučí členové Caledonian Club)
Neděle 19. 9.: 16 h - Taichi akademie (ukázky čínského bojového umění a zdravotního cvičení, zacvičit si můžete i vy)

Trojský den: 18. září

Den plný hudby a her v zahradě Zámku Troja, 9-18 hodin

PROGRAM: dýňové hrátky * malířská a sochařská dílna * zpřístupnění sklepů zámku Troja s ochutnávkou vína * skákací boty * sportovní program * informačně-zábavný stánek ZOO pro děti
10, 11 a 16 h  vystoupení s kontaktními zvířaty
13.30 h  koncert JazzKombo 
15 h   ...téměř divadelní společnost vystoupí s loutkovým představením Čarodějnice v kumbálu a Dva klíče 
16.30 h  přivítání a projevy zástupců MČ Praha - Troja, ZOO Praha, BZ a GHMP
16.45 h  představení nejzajímavějšího přírůstku ze světa masožravých rostlin v botanické zahradě / křest zvířete
17 h   v rytmu samby účastníky roztančí TAM - TAM BATUCADA
Držitelé Trojské karty 2010 budou mít tento den zdarma plavbu z Rašínova nábřeží do Troje a dostanou při vstupu do zámecké zahrady poukaz na 1 nealko nebo pivo a 2 dcl bílého vína z vinice sv. Kláry.
Společně s LOUKAMOSAIC si můžete sestavit mozaiku a podpořit tak Nadační fond Krtek. Cena kompletu LoukaMosaic je 199,-Kč a zahrnuje certifikát k mozaice, sběratelský tisk, materiál pro tvorbu dvou mozaik a umístění v galerii na webové stránce www.femancipation.com, kde naleznete informaci o IQ kvízu se soutěží o let balónem pro dvě osoby.
A stále ještě probíhá:

HISTORICKÉ VINOHRADNICKÉ NÁŘADÍ: do 30. září

 denně 9-19h, BZ v Troji – Vinice sv. Kláry + výstavní sál

Vinařovo "haraburdí" navazuje na loňskou výstavu plnou nářadí a náčiní, se kterým pracovali naši dědové na zahradách a v sadech. Tentokrát tedy stroje, strojky, nářadí a literatura pro práci ve vinici. Ve výstavním sále nalezneme i drobnější exponáty: etikety, sbírku korkových špuntů, staré učebnice a další „vychytávky“. V expozici Vinice svaté Kláry jsou k vidění robustnější předměty. Tím největším je historický lis z roku 1801 ze Stavěšic (na fotografii), který vloni BZ zakoupila od soukromého majitele.
Přijďte se opět potěšit precizností strojů a nástrojů z dob minulých. Jistě mnohé znáte ze svého okolí, ale třeba objevíte něco, s čím jste se nesetkali... 

více informací: www.botanicka.cz

 

Autor: TZ: Botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.05.2024

Svátek má Ivo

Citát pro dnešní den

Moudrost je třeba néjen získat, ale i používat.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz