Výstava gramofonů v Praze - pražské muzeum gramofonů je vzácností v celé střední Evropě

05.05.2010 23:51

Odborníci z celé Evropy, ale i turisté a exkurze školních tříd v těchto dnech navštěvují unikátní pražské Muzeum gramofonů a fonografů (v domě U Zlatého melounu v Michalské ulici v Praze 1), kde je vystaveno devadesát funkčních přístrojů z let 1898 až 1938. Návštěvníci zde také najdou ojedinělou sbírku krabiček od gramofonových jehel, dobové reklamy a plakáty, fonografové válečky, gramofonové desky a také například gramofon od známého českého skladatele Karla Hašlera.

Muzeum gramofonů a fonografů

„Nejmasovější rozvoj gramofonů byl na přelomu devatenáctého a dvacátého století a právě z tohoto období jsme dohromady deset let sbírali a shromažďovali tyto přístroje, které tolik zasáhly do lidského života,“ popisuje sběratel Karel Mráz a doplňuje, že v rámci možností zůstaly všechny gramofony v původním stavu nebo byly podle dobových fotografií mírně zrekonstruovány.

U zrodu fonografu, tedy přístroje, který zaznamenával a reprodukoval řeč, stál Thomas Alva Edison. Vznikl jako výsledek práce při vynalézání telegrafu a telefonu. Zvuk se zaznamenával nejprve na parafinový papír, později na voskové válečky a postupem času na termo-plastické desky. V roce 1926 se Edisonovi podařilo uvést na trh desku o průměru 25 cm, jejíž každá strana vydržela hrát neuvěřitelných dvacet pět minut.

Stoleté originály, které jsou funkční
V muzeu gramofonů jsou shromážděny různé typy těchto přístrojů – fonografy, gramofony s troubou, skříňové, kufříkové, dětské, ale i luxusní mahagonové. Vzácností je koncertní gramofon z počátku 20. století, který má největší vyráběnou desku o průměru půl metru. Kromě veřejných produkcí byl používán i k ozvučení filmů. Další unikátností je ve své době nejmenší vyráběný gramofon uložený v kovovém pouzdře o průměru 11,5 cm nebo mincovní automat, tedy jakýsi předchůdce dnešních jukeboxů. Po vhození mince přehrál jednu stranu gramofonové desky a nesměl chybět v žádné hospodě a šantánu.

Muzeum gramofonů a fonografů díky vzácným kusům mapuje přelom minulého století a uchovává originální přístroje, které zásadní způsobem změnily lidskou společnost.

Dům U Zlatého melounu
Michalská 432/12
110 00 Praha 1
(vchod naproti hotelu U Staré paní)
tel: 242480730 (od 10.00 do 19.00 hod)
www.gramofony.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz