Výstava gramofonů v Praze - pražské muzeum gramofonů je vzácností v celé střední Evropě

05.05.2010 23:51

Odborníci z celé Evropy, ale i turisté a exkurze školních tříd v těchto dnech navštěvují unikátní pražské Muzeum gramofonů a fonografů (v domě U Zlatého melounu v Michalské ulici v Praze 1), kde je vystaveno devadesát funkčních přístrojů z let 1898 až 1938. Návštěvníci zde také najdou ojedinělou sbírku krabiček od gramofonových jehel, dobové reklamy a plakáty, fonografové válečky, gramofonové desky a také například gramofon od známého českého skladatele Karla Hašlera.

Muzeum gramofonů a fonografů

„Nejmasovější rozvoj gramofonů byl na přelomu devatenáctého a dvacátého století a právě z tohoto období jsme dohromady deset let sbírali a shromažďovali tyto přístroje, které tolik zasáhly do lidského života,“ popisuje sběratel Karel Mráz a doplňuje, že v rámci možností zůstaly všechny gramofony v původním stavu nebo byly podle dobových fotografií mírně zrekonstruovány.

U zrodu fonografu, tedy přístroje, který zaznamenával a reprodukoval řeč, stál Thomas Alva Edison. Vznikl jako výsledek práce při vynalézání telegrafu a telefonu. Zvuk se zaznamenával nejprve na parafinový papír, později na voskové válečky a postupem času na termo-plastické desky. V roce 1926 se Edisonovi podařilo uvést na trh desku o průměru 25 cm, jejíž každá strana vydržela hrát neuvěřitelných dvacet pět minut.

Stoleté originály, které jsou funkční
V muzeu gramofonů jsou shromážděny různé typy těchto přístrojů – fonografy, gramofony s troubou, skříňové, kufříkové, dětské, ale i luxusní mahagonové. Vzácností je koncertní gramofon z počátku 20. století, který má největší vyráběnou desku o průměru půl metru. Kromě veřejných produkcí byl používán i k ozvučení filmů. Další unikátností je ve své době nejmenší vyráběný gramofon uložený v kovovém pouzdře o průměru 11,5 cm nebo mincovní automat, tedy jakýsi předchůdce dnešních jukeboxů. Po vhození mince přehrál jednu stranu gramofonové desky a nesměl chybět v žádné hospodě a šantánu.

Muzeum gramofonů a fonografů díky vzácným kusům mapuje přelom minulého století a uchovává originální přístroje, které zásadní způsobem změnily lidskou společnost.

Dům U Zlatého melounu
Michalská 432/12
110 00 Praha 1
(vchod naproti hotelu U Staré paní)
tel: 242480730 (od 10.00 do 19.00 hod)
www.gramofony.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz