Ústředním tématem výstavy je tělo- jako znak, příběh i ornament ve výtvarné i dokumentární poloze

15.10.2009 00:43

Výstava fotografií a publikace provedou tvorbou fotografa Zdeňka Lhotáka od roku 1982 až do současnosti. „Zdeněk Lhoták/dis- torza“ je názvem výstavy fotografií Zdeňka Lhotáka a jeho stejnojmenné monografické publikace, která bude vydána u příležitosti konání výstavy....

 Slavnostní vernisáž výstavy bude zahájena v úterý 20.10. 2009 v 17 hodin na Staroměstské radnici v Praze. Pro veřejnost bude přístupná od 21.10. do 11.11. 2009.

Ústředním tématem výstavy je tělo- jako znak, příběh i ornament ve výtvarné i dokumentární poloze. Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout opravdu pestrý výběr fotografií, který je shrnutím dosavadní autorovy tvorby. Stejně koncipována je i autorova monografická publikace. Lhoták v ní nashromáždil výběr ze své tvorby od roku 1982 do současnosti. Její součástí je i  doprovodný text, jehož autorem je Marek Pokorný- ředitel Moravské galerie v Brně, který je zároveň také kurátorem výstavy. Publikaci Zdeněk Lhoták/dis-torza vydalo nakladatelství KANT za finanční podpory Hlavního města Prahy.

V knize se objevují fotografické seriály, jako je například asi nejznámější Lhotákova série fotografií Spartakiáda (1985), za kterou získal 2. cenu v nejprestižnější soutěži World Press Photo v roce 1986. Dalšími seriály jsou Autoportréty, které vznikaly v letech 1989- 2002 , na nichž se Lhoták zabývá detaily vlastního těla, které se postupně posunuly z černobílé do barevné škály, nebo například jedinečná fotoreportáž s názvem Horníci, zachycující atmosféru prostředí kladenských dolů.

Zdeněk Lhoták patří k jedněm z nejzajímavějších českých fotografů. Jeho tvorba je specifická a charakteristická především díky fotografiím, na nichž se objevuje v různém pojetí a zobrazení lidské tělo.

„Patří ke známým a úspěšným tvůrcům, ve své tvorbě často pracuje s makrodetailem na hraně čitelnosti a s principem náhody jakoby od boku střílených snímků. Když mluvíme o fotografiích Zdeňka Lhotáka, mluvíme vždycky o těle. Právem. Ale je to jen část jejich významu. Tělo je v nich totiž nejenom předmětem, ale i podmínkou a prostředkem zobrazení. Lhotákovy práce jsou proto místem transformace, přepólování či destabilizace standardních očekávání a postojů, jež zaujímáme k fotografickému obrazu jako odrazu vnější reality,“napsal o tvorbě Zdeňka Lhotáka Marek Pokorný- ředitel Moravské galerie v Brně.

Jeho zájem o volnou fotografii je rozdělen do dvou témat: V oblasti dokumentární se zaměřuje na sociologické problémy okolo vrcholového sportu (například v zmiňovaném cyklu „Spartakiáda) a problematiku unikátní tibetské kultury devastované čínskou okupací. Ve výtvarné fotografii se Zdeněk Lhoták zaměřuje na lidské tělo.

Od roku 1982 do současné doby realizoval 35 samostatných výstav doma i v zahraničí a jeho fotografie jsou součástí většiny společných výstav prezentujících českou fotografii.

Poslední autorovou výstavou je fotografický projekt United Colors Of Nepal 2, který se stal jakousi dokumentární výpovědí- odrazem exotické kultury z poslední Lhotákovy asijské cesty. Jedná se o divoce barevné kompozice expresivních detailů hinduistických a buddhistických chrámů a oltářů. Celá sbírka fotografií nás zavádí doprostřed exotické a tajemné kultury na území Nepálu. Tato oblast je již několik let Lhotákovou velkou láskou a místem, do kterého se stále vrací pro novou inspiraci.


Informace k výstavě:

Název výstavy: „Zdeněk Lhoták/ dis-torza“

Vernisáž:
Dne 20. 10. 2009 v 17 hodin proběhne slavnostní vernisáž k zahájení výstavy. Výstavu zahájí její kurátor Marek Pokorný- ředitel Moravské galerie v Brně.
Součástí vernisáže bude křest knihy, autogramiáda a ochutnávka vín z rodinného vinařství Krásná Hora. Zazpívají sestry Havelkovi za doprovodu mistra J. Gilíka.

Pro veřejnost bude výstava přístupná denně od 21.10. až do 11.11. 2009 vždy od 10:00 do 18:00 hodin.

Místo konání: Staroměstská radnice, Křížová chodba a Rytířský sál
(Staroměstské náměstí 1, Praha 1)

Informace k publikaci:

Název publikace: „Zdeněk Lhoták/ dis-torza“
Tištěný náklad: 1000 ks
Cena: 390 Kč
Prodejní místa: Publikaci bude možné zakoupit v místě výstavy nebo v celostátní distribuci - www.KOSMAS.cz
O autorovi

MgA. Zdeněk Lhoták

Narodil se roku 1949 v Rovensku pod Troskami. Po ukončení Střední průmyslové strojnické školy studoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Již během těchto studií se začal zabývat výtvarnou a dokumentární fotografií. Později studoval externě FAMU- obor umělecká fotografie. Po ukončení studia, v roce 1985, začal pracovat jako nezávislý fotograf. V roce 1986 získal 2. cenu v soutěži World Press Photo za fotografický seriál „Spartakiáda“. Roku 1992 pracoval společně s Pavlem Štechou jako fotoreportér a obrazový redaktor v deníku Prostor.

Za svou kariéru fotografa podnikl několik zajímavých cest do Asie, kterou si zamiloval. Poprvé navštívil Čínu a Tibet v roce 1989. Další cestu do Číny a Nepálu uskutečnil v roce 1994. Z těchto cest se zrodila koncepce Lhotákova projektu, který realizoval při svých dvou následujících cestách do Nepálu v roce 2001 a 2008, a z jejichž dokumentace vznikly fotoseriály, které Lhoták představil za podpory Ministerstva kultury na výstavách UNITED COLORS O NEPAL 1 a 2.

Lhoták je členem Asociace profesionálních fotografů, Fotofora Praha a Spolku výtvarných umělců Mánes.
Za svou kariéru absolvoval již mnoho samostatných i společných výstav v České republice i v zahraničí a publikoval několik zajímavých článků.


Internetové stránky autora: www.lhotak.com

Zdroj: TZ maXmedia

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 17.05.2024

Svátek má Aneta

Citát pro dnešní den

Úsměv je světlo, jenž se ukáže v okně obličeje a naznačí, že srdce je doma.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz