Ústředním tématem výstavy je tělo- jako znak, příběh i ornament ve výtvarné i dokumentární poloze

15.10.2009 00:43

Výstava fotografií a publikace provedou tvorbou fotografa Zdeňka Lhotáka od roku 1982 až do současnosti. „Zdeněk Lhoták/dis- torza“ je názvem výstavy fotografií Zdeňka Lhotáka a jeho stejnojmenné monografické publikace, která bude vydána u příležitosti konání výstavy....

 Slavnostní vernisáž výstavy bude zahájena v úterý 20.10. 2009 v 17 hodin na Staroměstské radnici v Praze. Pro veřejnost bude přístupná od 21.10. do 11.11. 2009.

Ústředním tématem výstavy je tělo- jako znak, příběh i ornament ve výtvarné i dokumentární poloze. Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout opravdu pestrý výběr fotografií, který je shrnutím dosavadní autorovy tvorby. Stejně koncipována je i autorova monografická publikace. Lhoták v ní nashromáždil výběr ze své tvorby od roku 1982 do současnosti. Její součástí je i  doprovodný text, jehož autorem je Marek Pokorný- ředitel Moravské galerie v Brně, který je zároveň také kurátorem výstavy. Publikaci Zdeněk Lhoták/dis-torza vydalo nakladatelství KANT za finanční podpory Hlavního města Prahy.

V knize se objevují fotografické seriály, jako je například asi nejznámější Lhotákova série fotografií Spartakiáda (1985), za kterou získal 2. cenu v nejprestižnější soutěži World Press Photo v roce 1986. Dalšími seriály jsou Autoportréty, které vznikaly v letech 1989- 2002 , na nichž se Lhoták zabývá detaily vlastního těla, které se postupně posunuly z černobílé do barevné škály, nebo například jedinečná fotoreportáž s názvem Horníci, zachycující atmosféru prostředí kladenských dolů.

Zdeněk Lhoták patří k jedněm z nejzajímavějších českých fotografů. Jeho tvorba je specifická a charakteristická především díky fotografiím, na nichž se objevuje v různém pojetí a zobrazení lidské tělo.

„Patří ke známým a úspěšným tvůrcům, ve své tvorbě často pracuje s makrodetailem na hraně čitelnosti a s principem náhody jakoby od boku střílených snímků. Když mluvíme o fotografiích Zdeňka Lhotáka, mluvíme vždycky o těle. Právem. Ale je to jen část jejich významu. Tělo je v nich totiž nejenom předmětem, ale i podmínkou a prostředkem zobrazení. Lhotákovy práce jsou proto místem transformace, přepólování či destabilizace standardních očekávání a postojů, jež zaujímáme k fotografickému obrazu jako odrazu vnější reality,“napsal o tvorbě Zdeňka Lhotáka Marek Pokorný- ředitel Moravské galerie v Brně.

Jeho zájem o volnou fotografii je rozdělen do dvou témat: V oblasti dokumentární se zaměřuje na sociologické problémy okolo vrcholového sportu (například v zmiňovaném cyklu „Spartakiáda) a problematiku unikátní tibetské kultury devastované čínskou okupací. Ve výtvarné fotografii se Zdeněk Lhoták zaměřuje na lidské tělo.

Od roku 1982 do současné doby realizoval 35 samostatných výstav doma i v zahraničí a jeho fotografie jsou součástí většiny společných výstav prezentujících českou fotografii.

Poslední autorovou výstavou je fotografický projekt United Colors Of Nepal 2, který se stal jakousi dokumentární výpovědí- odrazem exotické kultury z poslední Lhotákovy asijské cesty. Jedná se o divoce barevné kompozice expresivních detailů hinduistických a buddhistických chrámů a oltářů. Celá sbírka fotografií nás zavádí doprostřed exotické a tajemné kultury na území Nepálu. Tato oblast je již několik let Lhotákovou velkou láskou a místem, do kterého se stále vrací pro novou inspiraci.


Informace k výstavě:

Název výstavy: „Zdeněk Lhoták/ dis-torza“

Vernisáž:
Dne 20. 10. 2009 v 17 hodin proběhne slavnostní vernisáž k zahájení výstavy. Výstavu zahájí její kurátor Marek Pokorný- ředitel Moravské galerie v Brně.
Součástí vernisáže bude křest knihy, autogramiáda a ochutnávka vín z rodinného vinařství Krásná Hora. Zazpívají sestry Havelkovi za doprovodu mistra J. Gilíka.

Pro veřejnost bude výstava přístupná denně od 21.10. až do 11.11. 2009 vždy od 10:00 do 18:00 hodin.

Místo konání: Staroměstská radnice, Křížová chodba a Rytířský sál
(Staroměstské náměstí 1, Praha 1)

Informace k publikaci:

Název publikace: „Zdeněk Lhoták/ dis-torza“
Tištěný náklad: 1000 ks
Cena: 390 Kč
Prodejní místa: Publikaci bude možné zakoupit v místě výstavy nebo v celostátní distribuci - www.KOSMAS.cz
O autorovi

MgA. Zdeněk Lhoták

Narodil se roku 1949 v Rovensku pod Troskami. Po ukončení Střední průmyslové strojnické školy studoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Již během těchto studií se začal zabývat výtvarnou a dokumentární fotografií. Později studoval externě FAMU- obor umělecká fotografie. Po ukončení studia, v roce 1985, začal pracovat jako nezávislý fotograf. V roce 1986 získal 2. cenu v soutěži World Press Photo za fotografický seriál „Spartakiáda“. Roku 1992 pracoval společně s Pavlem Štechou jako fotoreportér a obrazový redaktor v deníku Prostor.

Za svou kariéru fotografa podnikl několik zajímavých cest do Asie, kterou si zamiloval. Poprvé navštívil Čínu a Tibet v roce 1989. Další cestu do Číny a Nepálu uskutečnil v roce 1994. Z těchto cest se zrodila koncepce Lhotákova projektu, který realizoval při svých dvou následujících cestách do Nepálu v roce 2001 a 2008, a z jejichž dokumentace vznikly fotoseriály, které Lhoták představil za podpory Ministerstva kultury na výstavách UNITED COLORS O NEPAL 1 a 2.

Lhoták je členem Asociace profesionálních fotografů, Fotofora Praha a Spolku výtvarných umělců Mánes.
Za svou kariéru absolvoval již mnoho samostatných i společných výstav v České republice i v zahraničí a publikoval několik zajímavých článků.


Internetové stránky autora: www.lhotak.com

Zdroj: TZ maXmedia

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz