Josef Lada – předvánoční zastavení, vzpomínka na pana Ladu

10.12.2009 16:03

Předvánoční čas si mnozí z nás určitě spojují s atmosférou „ladovských Vánoc“. Možná ta atmosféra jeho obrázků vyplývá z toho, že sám se narodil jenom několik málo dnů před Vánocemi, 17. prosince 1887 v Hrusicích.

Josef Lada 17.12. 1887

Když jsem měl poprvé možnost listovat v obsáhlé biografii Jiřího Oliče, uvědomil jsem si znovu význam a rozměr neskutečného Ladova díla. Je neuvěřitelné, kolik vytvořil za svůj život kreseb a obrazů, které provázejí celé generace. Nemohu vyjmenovávat vše, co Lada za svůj život namaloval, ale cítím potřebu připomenout laskavou podobu jeho osobitých postaviček, obrázků a ilustrací. Přemýšlím o tom, že když své postavičky vymýšlel, žil v době daleko lidsky šťastnější společnosti. Ladův skutečný život však nebyl jednoznačně naplněný štěstím, spíše naopak, a možná právě proto přenášel své nádherně idylické fantazie na papír a vzniklo tak něco, co nejde přesně definovat. Nikomu jinému se snad nepodařilo ovlivnit pozitivně vývoj několika generací od raného mládí až do dospělosti tak, jako právě jemu. Dovedu Ladu v mnoha věcech pochopit, určitě alespoň v jeho tvůrčím přemýšlení o životě, které tak neuvěřitelně a přirozeně vyzařuje ze všeho, co vytvořil. Narodil jsem se také ve stejném znamení, také 17. prosince, a možná právě proto mám pocit, že tomu člověku opravdu rozumím.

Autor: Zdeněk Nesveda

Josef Lada: malíř, ilustrátor, jevištní výtvarník, karikaturista a spisovatel
Datum narození: / datum úmrtí:
17.12. 1887 / 14.12. 1957
Místo narození: Hrusice u Prahy
Znamení: Střelec


LADA - Obrazová monografie

název: Lada
autoři: Jiří Olič, Lev Pavluch, Polana Bregantová
vydavatel: Slovart
rok vydání: 2008

Obrazová monografie o jednom z nejvýznamnějších českých výtvarných umělců, jehož proslulost již v době meziválečné přesáhla hranice tehdejšího Československa (např. vysoké hodnocení Pabla Picassa). Dnes se řadí mezi nejosobitější a nejvýraznější evropské kreslíře první poloviny 20. století a v domácím prostředí je snad nejpopulárnějším malířem v historii.
 

Kniha na 796 tiskových stranách formátu 33,5 x 28 cm přináší téměř tisícovku barevných reprodukcí Ladova díla. Kromě nejznámějšího a nejslavnějšího období třicátých a čtyřicátých let se autoři zaměřili také na rané umělcovy kresby, doposud téměř neznámé (1904–1918), jimž je věnována zhruba čtvrtina publikace. Dvacátá i závěrečná padesátá léta jsou rovněž zmapována velmi podrobně. Důraz byl kladen především na volnou tvorbu (téměř všechny dostupné obrazy z majetku institucí a soukromých sběratelů) a její reprodukování ve špičkové kvalitě. Cenné originály tvořily drtivou většinu obrazových předloh.

Vůbec poprvé se tak českému čtenáři a mezinárodnímu divákovi dostává do rukou umělecký odkaz Josefa Lady (1887–1957) v takové šíři a důsledném polygrafickém zpracování. Pro zahraniční zájemce je kniha vybavena soupisem vyobrazených děl a resumé v angličtině.

http://www.slovart.cz/

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.05.2024

Svátek má Nataša

Citát pro dnešní den

Stárnout začínáme, když rezignujeme na mládí.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz