Vždyť je jaro...... Pavel Dobeš, narozeninový koncert v Lucerně 22. dubna 2009

03.04.2009 20:38

Je to neuvěřitelné, ale tomuhle Valachovi už je 60 let. Sympaťák s kratkym akcentem oslaví své kulaté narozeniny v Lucerně se svými kamarády.

Vždyť je jaro...... Pavel Dobeš, narozeninový koncert v Lucerně 22. dubna 2009

Dobeš Pavel (curriculum vitae)
písničkář, textař, skladatel
narozen: 22.3. 1949 ve Frýdku-Místku

Nám je sympatický možná i proto, že jeho první písničky na folkové dráze se jmenovaly  Hrušky a  Krtci.

Vyrůstal v podhůří Beskyd, mezi Ondřejníkem a Lysou horou, ve Frýdlantě nad Ostravicí, kde také začal chodit do školy. Jeho oblíbenými místy byly Staré Hamry, oblast kolem hotelu Grúň, kam jezdil s rodiči vlakem na borůvky, skála na Nové dědině pod Sokolskou chatou a peřeje na řece Ostravici. V jeho deseti letech se rodiče přestěhovali do Ostravy a malý Pavel Dobeš si začal hledat nové kamarády v Ostravě – Porubě. Využívá také výhod velkého města a navštěvuje Lidovou školu umění. Po ukončení základní školní docházky se vyučil provozním elektromontérem v Nové huti Klementa Gottwalda. V roce ´69 absolvoval náhradní vojenskou službu v Janovicích nad Úhlavou. To už měl za sebou začátky s bigbeatovými kapelami.

Významné místo v jejich repertoáru zastupovaly skupiny Beatles a Rolling Stones. Po vojně se vrací zpět do Nové huti, ne však do původní profese elektrikáře, ale jako strojník do třísměnného provozu v Závodě 12 – Vysoké pece. Píše angažované písničky a se svojí skupinou se zúčastňuje soutěží, z nejznámějších jmenujme alespoň Festival politické písně v Sokolově. „Na tyto soutěže jsem jezdil rád," říká Pavel Dobeš, „zejména kvůli jejich seminářům. Tam jsem se vždycky dozvěděl, co píšu dobře a co špatně, kde přidat a kde ubrat."

Ve volném čase vystudoval dálkově Střední průmyslovou školu elektrotechnickou ve Frenštátě pod Radhoštěm, obor měření a automatizace (1977). Po úspěších na hudební scéně a po ukončení studia mu byla nabídnuta ředitelem Domu kultury v Ostravě-Zábřehu práce, za předpokladu, že by se stal členem KSČ. Pavel Dobeš tuto práci i podmínky přijímá a nastupuje do Domu kultury jako technický pracovník a člen Rady vedení DK. „Aby se slova nerozcházela s činy, k tomu chci přispět.." čteme z přihlášky Pavla Dobeše do KSČ v kolonce Proč chci kandidovat. A právě tento postoj, vyjádřený v Pavlových písničkách a obdivovaný posluchači v celé republice, od Chebu až po Košice, způsobil, že Strana se musela distancovat od tohoto člena na důslednou přímluvu StB, která v té době nesměla pronásledovat nikoho, kdo byl členem KSČ.

 Pavel Dobeš je – na tuto dobu – bezprecedentně potrestán nejvyšším stupněm stranického trestu – vyloučením, aniž byl předtím použit stupeň třetí, druhý nebo první. Následuje ztráta zaměstnání. Aby se vyhnul perzekuci ze strany Státní bezpečnosti před očima Ostravy, opouští Pavel Dobeš město, Severomoravský kraj, a v posledních prosincových dnech roku ´85 přijíždí do Hradce Králové. Jeho novým pracovištěm se od ledna ´86 stává sklad Národního podniku MONTAS v Hradci Králové.

Od roku ´88 do současnosti vydal 12 alb, dvě knižní publikace a koncertuje na našich i zahraničních pódiích

Vše o koncertu Vždyť je jaro.......http://www.vzdytjejaro.cz/jaro/

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Pavel Dobeš


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz