Moreland & Arbuckle v České republice - Blues sklep 20.5.2011

18.05.2011 12:15

Pokud se člověk dozví, že si ke společnému turné pozvali nějakou skupinu takové hvězdy jako Jonny Lang, Buddy Guy, Robert Cray,Kenny Wayne Shepherd nebo Johnny Winter, zřejmě o hudebních kvalitách této skupiny příliš pochybovat nebude. Této pocty se v nedávné době dostalo kapele Moreland & Arbuckle.

Moreland & Arbuckle

Náhodná setkání mohou vést k velkým věcem. Když se Aaron Moreland a Dustin Arbuckle setkali v r. 2001 v hudebním klubu ve Witchitě ve státě Kansas, nikdo z nich by si nepomyslel, že jejich hudební partnerství je mj. nakonec přenese přes oceán bavit americké vojáky v Iráku a Kuvajtu. Okamžitě si padli do oka a Moreland, který se krátce předtím do Witchity přistěhoval, se připojil k Arbuckleově místní bluesrockové kapele. Po několika personálních veletočích s basovými kytaristy oba zjistili, že jim to jde dobře i bez basáka, pouze s rytmikou bicích. I díky tomuto zajímavému obsazení Moreland & Arbuckle určitě nejsou typickou bluesovou kapelou. Kromě klasických kytar a bendža hraje Aaron Moreland na zvláštní nástroj, vyrobený jeho zručným přítelem z krabice od doutníků. Tento originální bezpražcový Fretless s nenapodobitelným zvukem má jednu basovou a tři kytarové struny se samostatnými zesilovači. Naproti tomu foukací harmoniky Dustina Arbuckla harmoniky jsou klasické, ne tak ale jeho herní styl. Osvojil si zcela svébytný hudební projev, surový, drsný, plný napětí a emocí. Třetím muzikantem v kapele je bubeník Brad Horner, velmi citlivě a nevtíravě doplňující sound obou protagonistů. Zatímco Arbuckle byl nejvíce ovlivněn blues Mississippské delty, tradiční country a bluegrassem, Moreland vyrůstal při poslechu Led Zeppelin, Black Sabbath, ale i Charlie Pattona a Muddy Waterse.

Moreland & Arbuckle jsou zároveň tradicionalisté a inovátory, spojující staré školy Chicago a Delta blues s moderním zvukem amerického garage rocku. Styl jejich hudby, která se stává v Americe čím dál tím víc předmětem zájmu prestižních medií, věnujících se hudbě, nejlépe popsal Dustin Arbuckle, "Je těžké vystihnout přesně to, co jsme a co děláme, blues je určitě našim středobodem, ale jsme velkými fanoušky všech druhů americké hudby. Je tedy zřejmé, že v naší tvorbě jsou prvky tradiční country, prvky z éry rock and rollu, soulu a všech těchto druhů hudby. Vždy se snažíme zůstat zakotveni v tomto tradičním středu blues , ale zároveň se rozvětvovat a dělat mnoho různých věcí, přitom si ale udržovat hudební výraz, který je nám vlastní."

zddroj: czechblues

Více informací: www.bluessklep.cz

Blues Sklep - Liliová 10
110 00 Praha 1

 

Autor: TZ: Blues Sklep

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.04.2024

Svátek má Valérie

Citát pro dnešní den

Musíme být ochotni opustit život, který jsme si naplánovali a přijmout život, který nás čeká.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz