Knihkupectví Havana – knihy, které nám přinášejí radost a potěšení. Kniha, věrný přítel ve chvílích prázdnoty, stesku, ale i pohody.

19.04.2010 12:33

Malé zastavení v knihkupectví Havana pana Tomka, každý měsíc pro vás vybíráme další nové tituly. Náš jarní Tip pro tento týden:  Mark Twain -  Jak zahnat splín 

Mark Twain -  Jak zahnat splín

Jak zahnat splín  - Ve smutku si vystačíme i sami se sebou. Ale když chceme prožít plné štěstí, musíme se s někým o něj podělit.  

 Mark Twain

Kdo by očekával  za větou „Jak zahnat splín“ otazník, velice by se mýlil. Mark Twain se neptá, jak přežít smutnou náladu, naopak, - každá z osmnácti povídek, obsažených v tomto souboru, je malou pilulkou proti splínu a představuje svého autora v trochu jiném světle, než jak ho čeští čtenáři doposud znali. S humorem místy až hodně sarkastickým a kousavým uděluje rady do života, vede přednášku o vědní disciplíně zvané onanologie nebo se zamýšlí nad úskalími německého jazyka, knihu pak završují proslulé fiktivní deníky Adama a Evy.

Stáří ( povídky vznikly na přelomu 19. a 20. století) neubírá Twainovým textům nikterak na vtipu a pro dnešní čtenáře nejsou jen ohlédnutím do minulosti.

„ Večer je mu povoleno sníst tři sousta jakéhokoliv jídla, které mu nechutná, a vypít sklenici libovolného likéru, který nesnáší. Pokud je nekuřák, je mu dovoleno zapálit si dýmku. Ve 21.30 přesně být v posteli a sfouknout svíčku. Další den to celé znova. V čem je tohle lepší než mít dnu, to nevím“ píše Twain v roce 1892 o procedurách v Mariánských Lázních a my mu rozumíme i dnes ve 21. století. Většina povídek vychází v českém jazyce úplně poprvé.

O knihách, o životní pohodě ve chvílích smutku i radosti:
Knihkupectví Havana -  Martin Tomek
Tel: 281 866 125
GSM:  777 906 295
Mochovská 38
190 00 Praha 9 – Hloubětín
Stanice metra Hloubětín

zdroj: anotace knihy Jak zahnat splín
       

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz