Tanec Praha - Festival TANEC PRAHA zahájí 7. června tvůrci z Maďarska, Chile a České republiky

02.06.2010 06:04

Inscenací Twins předního maďarského choreografa Pála Frenáka začíná 7. a 8. června v pražském divadle Ponec XXII. ročník festivalu TANEC PRAHA. Oba večery v druhé polovině obohatí venkovní site-specific projekt, který vznikl ve spolupráci chilského choreografa Sebastiana Belmara a předního českého souboru DOT504. Zahájení 7. června doplní od 18 hodin vernisáž fotografií Miloše Šindeláře z historie festivalu a dále bude následovat předání ceny Tanečník/Tanečnice roku a Ceny diváka festivalu Česká taneční platforma.

Festival TANEC PRAHA 2010

Tímto se rozběhne téměř měsíční maraton představení souborů z Belgie, České republiky, Chile, Polska, Slovenska, Španělska, Švýcarska a Velké Británie. Festival vyvrcholí v Hudebním divadle Karlín hostováním dvou souborů, které patří k absolutní světové špičce: 22. a 23. června britský Jasmin Vardimon Company a 29. června belgický les ballets C de la B proslulého choreografa Alaina Platela. Paralelně s Prahou se roztančí festivalový program i v osmi regionech ČR: v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Chocni, Olomouc, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí. Navíc TANEC PRAHA nabídne v rámci doprovodného programu pestrou škálu workshopů zahraničních umělců, které se uskuteční ve Studiu ALT@ (Hala 30). Vstupenky na všechny večery jsou v prodeji v divadle Ponec a na představení v Hudebním divadle Karlín také na jejich pokladně. Více informací na www.tanecpraha.cz.

Choreografie Twins, která zahájí letošní TANEC PRAHA, konfrontuje symboly a příznaky fenoménu dvojčat. „Svět, ve kterém žijeme, se příliš zaobírá tím, jak vypadat, místo toho, jak být. Hlavní činností člověka se stává napodobování, což zabíjí to tvořivé v nás. Představení Twins je do jisté míry reakcí na tento stav, snaží se v divákovi probudit ryzí, lidské emoce,“ vysvětluje Pál Frenák, který žije a tvoří mezi Paříží a Budapeští.
„Snažím se vytvářet choreografie, které jsou překvapivé, vtipné a zároveň lidské. Diváci chtějí vidět představení, která jsou plná života,“ říká proslulý britský choreograf Nigel Charnock, autor představení Happy, které návštěvníci uvidí 10. června v divadle Ponec. Pod jeho taktovkou devět polských performerů tančí a zpívá příběh lásky, touhy, vodky a smrti. Happy Project byl uveden i v prestižním divadle The Place v Londýně. „Radujte se, buďte šťastní, přijďte na HAPPY i vy!“, vzkazují členové. Nigel Charnock proslul zejména svým působením v DV8 Physical Theatre a čeští diváci se mohli s jeho stylem práce seznámit díky souboru NANOHACH, se kterým choreograf v minulosti spolupracoval.

Choreografie Transforma je výsledkem spolupráce izraelské choreografky Mayi Lipsker a českého souboru VerTeDance. Maya Lipsker o svém nejnovějším díle říká: „postupným odkrýváním masek uvolňuji silné emoce pětice žen, které se doposud skrývaly hluboko v podvědomí. Jsou to opravdu nevinné ženy, které tančí na jevišti? Nebo jsou to zvířata, bestie, muži či děti?“ Choreografii vypovídající o organické energii, divokosti i něze můžete vidět 11. června v divadle Ponec.

13. a 14. června uvidí diváci v Ponci dvojvečer slovenského souboru Debris Company a belgické Compagnie José Besprosvany. „Slovenská choreografie Hexen je plná vztahů i samoty. Obyčejné v životě se mění v neskutečné a magické, běžné zápletky tu dostávají nový výklad,“ charakterizují tvůrci své představení. V belgické choreografii vystupuje jedna tanečnice a jedna zpěvačka a společně zkoumají možnosti současného tance, hudby a slova. „Jsou jako dvě hlavy na jednom těle, na sebe navzájem závislé“. Společně pak vytváří novou dimenzi „tělesné hudby“ založené na slabikách a libých zvucích francouzštiny.
 
16. června se v divadle Ponec představí host z tradiční partnerské země festivalu – Švýcarska. Název choreografie Nicole Seiler vychází z japonského slova Ningyo, které může být vyloženo jako panenka na hraní či mořská panna. Představení kombinuje tanec v podání YoungSoon Cho Jaquet, videoprojekce a hudbu živé DJky na scéně. „S pomocí videoprojekcí vytvářím atmosféru, která překračuje normální divadelní prostor. Tanečník je zde znásobován, je v interakci s vlastním obrazem a hraje si se svými stíny,“ říká Nicole Seiler. „Choreografka postupně rozehrává iluzi mořského prostoru plnou snových tanečních obrazů, světel a zvuků,“ doplňuje Yvona Kreuzmannová, ředitelka festivalu.
 
Program v divadle Ponec zakončí 20. a 21. června druhá Evropská taneční laboratoř, která nabídne hned čtyři díla: Tore Dory Hoštové inspirované zápasem s býkem jako rituálem z dávné minulosti, který ale vyžaduje plnou koncentraci. Britský soubor Company Decalage založil hiphopový umělec Mickael Marso Riviere. Jeho Appel inspirovaný capoeirou, současným tancem a b-boyingem je založen na živé interakci mezi dvěma tanečníky a hráčem na bansuri (flétna) a tabla. „Podobné spojení jsem ještě nikde jinde neviděl, přináší to zcela nový rozměr do současného tance. A pokud chtějí diváci vidět něco originálního, nesmí Appel minout,“ říká Mickael. Taneční duet Void Amongst Humans Heleny Arenbergerové a Jarka Cemerka provede diváky mnoha rozdílnými atmosférami, z nichž každá však odráží pocity člověka ve velkém anonymním světě. Choreografie Ven španělsko-kubánského souboru La Macana získala řadu ocenění – například cenu diváků a kritiků na festivalu v Madridu. Po premiéře na Kubě s ní soubor procestoval Evropu, Kubu i Brazílii. „Tito dva lidé usazení v Galicii jsou výjimeční hloubkou a propojením, dokonalou souhrou, která fascinuje a překvapuje… jako by popírali fyzikální zákony,“ říká Yvona Kreuzmannová. Velvyslanectví Španělska v Praze / TANEC PRAHA: La Macana je součástí kulturního programu v rámci španělského předsednictví EU.
  
Závěrečné tři večery v Hudebním divadle Karlín se stanou pro milovníky současného tance skutečným zážitkem a vrcholem sezony. Britský soubor Jasmin Vardimon Company zde uvede 22. a 23. června představení Yesterday. Původem izraelská choreografka Jasmin Vardimon se rozhodla v tomto díle propojit úspěšnou dekádu, která ji vynesla na nejprestižnější scény, s novým tvůrčím nadšením kombinujícím tanec a fyzické divadlo s projekcemi a animací. „Její tvorba propojuje hlubokou víru ve výraz těla, jak ji známe od nejproslulejších Izraelců, s mistrným divadelnictvím a nadšením pro nejrůznější taneční styly, jimiž je Londýn prosycen. Yesterday s osmi virtuózními tanečníky dýchá vášní, jemností i fyzičností – od zběsilého, provokativního tance až po okamžiky křehké krásy a něžnosti,“ přibližuje Yvona Kreuzmannová. Výjimečnost odráží i recenze zahraničních médií: „Představení je plné ohromujících obrazů… provokativní, chytré a osvěžující,“ napsali například The Times. „Představení, které je nebezpečné a krásné… vášnivé a mimořádné“ zaznělo v deníku Daily Mail.
 
Galaclosing letošního ročníku obstará 29. června v Karlíně belgický soubor les ballets C de la B s choreografií Out of Context věnované Pině Bausch. Je to historicky první české hostování tohoto světově proslulého souboru založeného režisérem a choreografem Alainem Platelem v roce 1984. Během let se z něj stalo těleso úspěšné doslova po celém světě. „Představuje-li Jasmin Vardimon gejzír, efekty a oslavu pohybu, pak jde poslední dílo Alaina Platela opačným směrem: autor se zde obrátil do nitra lidské duše, která nezadržitelně vyplouvá na povrch skrze tělo,“ říká Yvona Kreuzmannová. Platel se v Out of Context dostává k samé podstatě lidskosti, zve diváka na cestu do hlubin lidské existence, na cestu hledání kořenů dětství a prehistorie. „Na hranici mezi člověkem a zvířetem, krásou a ošklivostí, dobrem a zlem, jedincem a společenstvím. Choreografie se stává rituálem, shromážděním lidí, kteří hledají podstatu, kterou nemohou najít. Zažívají ale něco nečekaného, cenného, intimního a fascinujícího. Zdaleka nejen díky neuvěřitelné virtuozitě tanečníků,“ uzavírá Yvona Kreuzmannová. Představení je uváděno za podpory Vlámské vlády.


K zajímavostem ze zákulisí přípravy festivalu patří to, že jeho tým bude jako nejrychlejší způsob dopravy využívat elektrokola od společnosti ekolo.cz. Podporujeme myšlenku zdravé mobility za kulturou. Pro návštěvníky souznící s touto myšlenou budou u divadla Ponec a na konci festivalu i u Hudebního divadla Karlín připraveny stojany na kola či elektrokola.


Festival pořádá občanské sdružení Tanec Praha pod záštitou Livie Klausové, manželky prezidenta ČR, ministra kultury Václava Riedlbaucha a primátora hlavního města Prahy Pavla Béma.

Hlavní partner festivalu: Nestlé Česko
Za podpory: Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, Vlámská vláda

Hlavní město Praha podpořilo festival TANEC PRAHA ročním grantem ve výši 2,5 mil. Kč. Ministerstvo kultury CR schválilo dotaci 2 mil. Kč.

Za podpory: Plzeň 2015 – Kandidát na Evropské hlavní město kultury

Hlavní mediální partneři: Česká televize, Český rozhlas, Právo

Za podpory: British Council, British Chamber of Commerce in the Czech Republic, Institut Cervantes v Praze, Maďarské kulturní středisko, Polský institut, Slovenský institut, Velvyslanectví Belgického království, Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Velvyslanectví Španělska, Velvyslanectví Švýcarské konfederace, Zastoupení Valonsko-Brusel

Představení souborů Jasmin Vardimon Company a les ballets C de la B spolupořádá Hudební divadlo Karlín.

Partneři v regionech: Bezbariérové divadlo Barka & o. s. Natřikrát, Divadlo 29 & o. s. Terra Madoda, Divadlo Konvikt o. s., o. s. Johan Plzeň, KPU Choceň, Kulturní centrum Bazilika, Městské divadlo Český Krumlov, Taneční divadlo ZONA, Klub TEMPO Zašová. Za podpory: Statutární město Plzeň, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, město Choceň.

Více informací:www.tanecpraha.cz

 


     
        

 

Autor: TZ Festival Tanec

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz