První vrchol TANCE PRAHA 2010: Jasmin Vardimon Company 22. a 23. června v Hudebním divadle Karlín

15.06.2010 11:59

Představení „plné ohromujících obrazů… provokativní, chytré a osvěžující,“, jak o něm napsali například londýnské The Times, nabídne první z vrcholů letošního festivalu TANEC PRAHA 22. a 23. června v pražském Hudebním divadle Karlín. Vůbec poprvé u nás vystoupí jeden z nejlepších britských tanečních souborů, Jasmin Vardimon Company, vedený izraelskou choreografkou Jasmin Vardimon.

Jasmin Vardimon Company

Představení pod názvem Yesterday s devíti virtuózními tanečníky dýchá vášní, jemností i fyzičností – od zběsilého, provokativního tance až po okamžiky křehké krásy a něžnosti,“ přibližuje Yvona Kreuzmannová, ředitelka festivalu. Jasmin Vardimon propojila v Yesterday úspěšnou dekádu, která ji vynesla na nejprestižnější scény, s novým tvůrčím nadšením, mistrně kombinuje současný tanec a fyzické divadlo s projekcemi a animací. „Její tvorba propojuje hlubokou víru ve výraz těla, jak ji známe od nejproslulejších Izraelců, s mistrným divadelnictvím a nadšením pro nejrůznější taneční styly, jimiž je Londýn prosycen,“ doplňuje Yvona Kreuzmannová. Výjimečnost večerů odráží i další recenze z britských médií: „Jde o představení, které je nebezpečné a krásné… vášnivé a mimořádné“ zaznělo například v deníku Daily Mail. Vstupenky jsou v prodeji v pokladně Hudebního divadla Karlín a v předprodejní síti Ticket-art. Začátek ve 20 hodin. Více informací: www.tanecpraha.cz.

Jasmin Vardimon je vůdčí osobností britského tanečního divadla. Bývá oceňována za jedinečnou choreografii a inovativní využití digitálních technologií. Její dílo je charakteristické pronikavým zkoumáním lidského chování, chápavým humorem a smělou a poutavou dramatičností. Jasmin se narodila a byla vychována v kibucu ve středním Izraeli. Stala se členkou Kibbutz Dance Company a v roce 1995 vyhrála cenu British Council „On the way to London”. V roce 1997 se přestěhovala do Londýna, kde založila Jasmin Vardimon Company.

 Druhý z vrcholů letošního ročníku obstará 29. června v Karlíně belgický soubor les ballets C de la B s choreografií Out of Context věnované Pině Bausch. Je to historicky první české hostování tohoto světově proslulého souboru založeného režisérem a choreografem Alainem Platelem v roce 1984. Během let se z něj stalo těleso úspěšné doslova po celém světě. „Představuje-li Jasmin Vardimon gejzír, efekty a oslavu pohybu, pak jde poslední dílo Alaina Platela opačným směrem: autor se zde obrátil do nitra lidské duše, která nezadržitelně vyplouvá na povrch skrze tělo,“ říká Yvona Kreuzmannová. Platel se v Out of Context dostává k samé podstatě lidskosti, zve diváka na cestu do hlubin lidské existence, na cestu hledání kořenů dětství a prehistorie. „Na hranici mezi člověkem a zvířetem, krásou a ošklivostí, dobrem a zlem, jedincem a společenstvím. Choreografie se stává rituálem, shromážděním lidí, kteří hledají podstatu, kterou nemohou najít. Zažívají ale něco nečekaného, cenného, intimního a fascinujícího. Zdaleka nejen díky neuvěřitelné virtuozitě tanečníků,“ uzavírá Yvona Kreuzmannová. Představení je uváděno za podpory Vlámské vlády.

Festival TANEC PRAHA uvede letos představení souborů z Belgie, České republiky, Chile, Maďarska, Polska, Slovenska, Španělska, Švýcarska a Velké Británie. Paralelně s Prahou probíhá festivalový program i v osmi regionech ČR: v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Chocni, Olomouc, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí. Navíc TANEC PRAHA nabízí v rámci doprovodného programu pestrou škálu workshopů zahraničních umělců, které probíhají ve Studiu ALT@ (Hala 30).

Festival pořádá občanské sdružení Tanec Praha pod záštitou Livie Klausové, manželky prezidenta ČR, ministra kultury Václava Riedlbaucha a primátora hlavního města Prahy Pavla Béma.

Hlavní partner festivalu: Nestlé Česko
Za podpory: Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, Vlámská vláda

Hlavní město Praha podpořilo festival TANEC PRAHA ročním grantem ve výši 2,5 mil. Kč. Ministerstvo kultury CR schválilo dotaci 2 mil. Kč.

Za podpory: Plzeň 2015 – Kandidát na Evropské hlavní město kultury

Hlavní mediální partneři: Česká televize, Český rozhlas, Právo

Za podpory: British Council, British Chamber of Commerce in the Czech Republic, Institut Cervantes v Praze, Maďarské kulturní středisko, Polský institut, Slovenský institut, Velvyslanectví Belgického království, Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Velvyslanectví Španělska, Velvyslanectví Švýcarské konfederace, Zastoupení Valonsko-Brusel.

Představení souborů Jasmin Vardimon Company a les ballets C de la B spolupořádá Hudební divadlo Karlín.

Partneři v regionech: Bezbariérové divadlo Barka & o. s. Natřikrát, Divadlo 29 & o. s. Terra Madoda, Divadlo Konvikt o. s., o. s. Johan Plzeň, KPU Choceň, Kulturní centrum Bazilika, Městské divadlo Český Krumlov, Taneční divadlo ZONA, Klub TEMPO Zašová. Za podpory: Statutární město Plzeň, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, město Choceň.

 

 

Autor: TZ: Tanec Praha

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 16.04.2024

Svátek má Irena

Citát pro dnešní den

Život je jako divoký tygr. Můžeš si lehnout a položit si jeho tlapu na hlavu, nebo ho osedlat a jet na něm.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz