Loď Tajemství "A loď pluje…aneb léto s Formany a jejich přáteli"

26.04.2010 22:56

Zahájení jubilejní desáté sezony Lodi Tajemství pod taktovkou bratří Formanů. Prezentace nové sezóny divadelní Lodi Tajemství s názvem "A loď pluje…aneb léto s Formany a jejich přáteli" se koná ve čtvrtek 29. dubna 2010 od 11.00 hodin na palubě divadelní lodi Tajemství na novém kotvišti na pražské náplavce

Loď Tajemství

Ve čtvrtek 29. dubna 2010 od 11.00 hodin na palubě divadelní lodi Tajemství na novém kotvišti na pražské náplavce. Účinkující z Divadla bratří Formanů, Divadla Husa na Provázku, Divadla AQUALUNG, Divadla DNO, a další méně či více známí tvůrci, hudebníci, tanečníci, herci a divadelníci, mladí či dožívající absolventi uměleckých škol Vám představí program jubilejního desátého roku divadelní Lodi Tajemství na vodě, kterou připravil za DBF Petr Forman s novou produkční posádkou.

Petr Forman ke koncepci sezony říká: „Cílem není představit co největší množství divadel, tvůrců a souborů, jak tomu bylo dřív. Program jsme koncentrovali spíše do bloků a dali větší prostor méně známým souborům a autorům, autorským představením, začínajícím souborům a divadelníkům, jejichž práce je nám blízká a rádi bychom jejich vystoupeními doplnili kulturní život v hlavním městě či na řece. Záleží nám na kvalitě české kultury a podporováni projektů, kumštýřů a představení, která stále ctí nebo alespoň hledají hodnoty v tomto světě. A protože tento rok uplyne deset let od prvního vyplutí divadelní lodi Tajemství, je našim velkým zájmem oslavit toto výročí kvalitním programem“.

V sezóně 2010 jsou plánovány velice zajímavé projekty z dílny nejen Divadla Bratří Formanů, konkrétně představení Ubohá Rusalka bledá v koprodukci s divadlem Husa na Provázku v režii Petra Formana s výpravou Matěje Formana a jednoho z výtvarníků Nachových plachet Josefa Sodomky. Dále se představí soubor, který po DBF na lodi strávil asi nejdelší čas a s prostorem spolupracoval pečlivěji a blíže, než pouze hostováním existujících představení. Team lidí, který na lodi uvedl několik svých premiér a prostor využíval i ke zkoušení. Divadlo AQUALUNG opět zahájí tedy sezonu novým představením, premiérou hry Pytlákova chovanka, kterou nazkouší přímo na lodi. Dále se představí divadlo DNO s hrou Potopa, ve které se stanete součástí tajemného, dětskými vzpomínkami opředeného, světa po potopě.
Bylo osloveno a pozváno několik významných zahraničních hostů, které budou exkluzivně představeni českému publiku. Petr Forman říká: „Během tak dlouhé doby, jako je deset let, jsme se také setkali v Čechách ale i ve světě s několika

Divadlo bratří Formanů
tvůrci, jejichž práce nás oslovila a inspirovala. Nemůžeme pozvat bohužel všechny, ale přesto jsme se rozhodli pokusit se přivést na loď několik z nich s jejich vlastní produkcí a předvést je s hrdostí a úctou divákům lodi Tajemství jako lidi, kteří ovlivnili naši práci a o jejichž “světy” bychom se rádi podělili. Záměrně volíme ty přeci jen již alespoň trochu známější, kteří úspěch na pražské scéně (především na festivalu Letni letna) již zažili a nejsou tedy pro naše publikum zcela cizí, ale samozřejmě přijedou s jinou produkcí“. Jedná se o Bonaventure Gacon (z Cirque Trottola) s představením Par le boudu a o Jean Paul Lefebre a Didier André s jejich zbrusu novým celovečerním představenim Vers serre et jardin. Nedílnou součástí programu v sezoně 2010 budou opět dopolední pohádky pro malé, větší a třeba ještě větší. Loď Tajemství vznikla v rámci projektu Praha evropské město kultury 2000 přestavěním tlačného člunu TC 1000 pro představení DBF Nachové plachty. To vzniklo ruku v ruce s touto složitou a náročnou přestavbou a rekonstrukci lodě a ovlivnilo jak interiér lodi, tak její smysl. Postupně začala sloužit i jiným souborům, hudebníkům, tanečníkům, hercům, divadlům a představením a tak se během své desetileté existence stala pro mnohé talentované tvůrce a umělce přechodným domovem a zázemím a jako plovoucí podium jim nabídla své kouzlo a výjimečnost. Jak říká Petr Forman: „Loď dává veškerému programu, který se na její palubě uvede (divadlu, hudbě či jiným kulturním projektům) určitou nadhodnotu. Zážitek z produkce spojený s plavbou po řece je ojedinělý a zcela výjimečný“.

Resumé:
Co? Prezentace nové sezóny divadelní Lodi Tajemství s názvem "A loď pluje…aneb léto s Formany a jejich přáteli"
Kdo? Účinkující z Divadla bratří Formanů, Divadla Husa na Provázku, Divadla AQUALUNG, Divadla DNO, a další méně či více známí tvůrci, hudebníci, tanečníci, herci a divadelníci, mladí či dožívající absolventi uměleckých škol
Kdy? Ve čtvrtek 29. dubna 2010 od 11.00 hodin
Kde? Na palubě divadelní lodi Tajemství na novém kotvišti na pražské náplavce (Rašínovo nábřeží, Praha 2 - mezi Palackého a železničním mostem)
Případné dotazy směřujte na: Denisa Haubertová, denisa.haubertova@gmail.com

DIVADLO BRATŘÍ FORMANŮ
www.formanstheatre.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz