Divadlo Na zábradlí - UBU víkend 25. - 27.února 2011

21.01.2011 18:18

Na poslední únorový víkend připravilo pražské Divadlo Na zábradlí minifestival, jehož jednotícím motivem není nikdo menší než Otec Ubu. Od 25. do 27. února 2011 se v Divadle na zábradlí a divadle DISK uskuteční UBU VÍKEND.

UBU VÍKEND

Divákům se představí celkem pět různých projektů s „ubuovskou“ tématikou. Jako první uvede DNz scénické čtení Jarryho hry Ubu králem s téměř padesátičlenným obsazením a Jiřím Ornestem a Zdenou Hadrbolcovu v rolích Otce a Matky Ubu v režii uměleckého šéfa DNz Davida Czesanyho.  Následovat bude sobotní promítání záznamu inscenace Král Ubu z roku 1964 v režii Jana Grossmana a představení hostujícího maďarského divadla Maladype Übü király. UBU VÍKEND vyvrcholí v neděli dvěma divadelními představeními. V divadle DISK absolventským představením studentů katedry alternativního a loutkového divadla Ubu Antikrist a inscenací Ubu se baví v režii Jiřího Havelky z repertoáru DNz.

Ivana Slámová, dramaturgyně Divadla Na zábradlí, k UBU VÍKENDU říká:
„K Ubu víkendu v Divadle Na zábradlí nás vedlo několik okolností.

V současné době máme na repertoáru inscenaci Ubu se baví, ve které se k ubuovské tematice vrátil režisér Jiří Havelka. 

Vloni na podzim nás oslovila maďarská teatroložka Sylvia Huszár s tím, zda by v DNz mohlo hostovat mladé, progresivní maďarské divadlo Maladype se svou inscenací Übü király (Ubu králem).

Inscenace Král Ubu Jana Grossmana, která měla v Divadle Na zábradlí premiéru 16. května 1964, se stala pojmem v českém i světovém, a nejen divadelním, kontextu. A zásluhou osvícených techniků se nám dochoval její televizní záznam.

Logo s fotografií Jana Libíčka z tohoto představení jsme použili nejen pro 50. výročí Divadla Na zábradlí, ale máme jej i nadále v propagačních materiálech.

Inscenaci Ubu Antikrist má momentálně na repertoáru i v blízkém sousedství sídlící divadlo DISK.

Ubuovský syndrom je navíc všudypřítomný v naší politice a to především v jejich nejvyšších patrech. V době, kdy ministr vnitra posílá člověka, který mu hlásí podezření na korupční jednání za novináři (protože své policii nedůvěřuje), kdy nejméně dva předsedové vládních politických stran jsou řízeni svými místopředsedy, ten třetí pak částečně prezidentem, kdy jedna vládní strana ztrestá pak především toho, kdo na korupci upozornil, kdy ministr vnitra je řízen ministrem dopravy, v době, kdy dvě ideově naoko protipólné politické strany jsou opakovaně schopny se domluvit na dalším pohodlném vládnutí v hlavním městě (...atd.), je téměř nemožné na fenomén obludně groteskního Ubua Alfreda Jarryho nevzpomenout.
A jako dodatek nám letos v dubnu na svém pražském koncertě zazpívá Roger Waters svou ubuovskou píseň Amused to Death (Ubavit se k smrti).“Program UBU VÍKENDU 25. -27. února 2011

Alfred Jarry - Ubu králem
scénické čtení v Eliadově knihovně

Ubu je patronem všech, kteří hledali a hledají způsob, jak ubránit divadlo před vězením čtyř stěn, jak mu vrátit dobrodružnost poezie i sílu mystéria. Otec Ubu je jako přírodnina, jako ad absurdum dovedený princip lidského parazitismu, sama svůdnost Blbství, jako strašidelná, úděsná, ale i okouzlující bodrost.
Tisíc jednotlivin, které mají každá o sobě svůj smysl a účel, dá dohromady kolosální nesmysl, jestliže ve jménu tohoto celku jednotliviny ztratí svou povahu a přirozenou funkci. “Kdyby nebylo Polska, nebylo by Poláků.”
Překlad Prokop Voskovec
Dramaturgie Ivana Slámová
Výprava Petr B. Novák
Režie David Czesany

Hrají Zdena Hadrbolcová, Jana Kozubková, Magdaléna Sidonová, Petr Čtvrtníček, Igor Chmela, Jan Lepšík, Leoš Noha, Jiří Ornest, Václav Petrmichl, Ondřej Veselý a téměř všichni zaměstnanci DNz a Café Baru

Premiéra a derniéra v pátek 25. 2. 2011 v 19.00 v Divadle Na zábradlí.
Vstupné: 60,- Kč

Alfred Jarry, Miloš Macourek, Jan Grossman - Král Ubu
záznam představení z Divadla Na zábradlí z roku 1968

Ten rok – 1968 – končila divadelní sezóna v Divadle Na zábradlí v červenci. Poslední týden před prázdninami ještě televize natočila Krále Ubu, inscenaci hry praotce absurdního dramatu Alfreda Jarryho, kterou přepracoval Miloš Macourek s Janem Grosmannem, který také divadelní inscenaci režíroval. Přenos se poprvé vysílal až po listopadu 1989. Záznam se zachoval jen díky televizním technikům, kteří si tajně pořídili kopii.
Divadelní režie Jan Grossmann, TV režie Zdeněk Kubeček
Hrají Jan Libíček, Marie Málková, Jan Přeučil, Václav Sloup, Václav Mareš, Jiří Krampol a další.

Projekce v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí v sobotu 26. 2. 2011 v 15.00.
Vstupné: 30,- Kč
Alfred Jarry - Übü király
Hostování divadla Maladype Maďarsko

Divadlo Maladype (maladype znamená v romštině setkání), které v roce 2002 založil režisér Zoltán Balázs, se stalo jedním z nejprogresivnějších, vysoce kvalitních a nezávislých divadel v Maďarsku. Soubor si vytvořil jedinečný a charakteristický divadelní styl, postavený na intenzivní přítomnosti herců na jevišti a jejich neustálé, přímé komunikaci s diváky. Nepřetržitá improvizace a snaha o zlepšení analytických i syntetických dovedností nutí soubor, aby si vybíral hry, které dokáží podnítit bezprostřední a živou reakci publika. Představení Leonce a Lena, Egg(s)hell, Lorenzaccio i Král Ubu vycházejí z výše zmíněných principů, jiskří dětskou hravostí, osvobozují a vyzařují kreativní energii herců. Divadlo Maladype u nás již několikrát hostovalo například na festivalu Setkání v Zlíně a Divadelním světě v Brno.  Premiéra inscenace Übü király se uskutečnila 19. 12. 2009
Dramaturgie Judit Góczán
Scéna a kostýmy Kamilla Fátyol
Asistentka režie Mirella Mátrai
Režie Zoltán Balázs
Hrají Ákos Orosz, Zoltán Lendváczky, Ádám Tompa, Zsolt Páll

Představení v sobotu 26. 2. 2011 v 19.00 v Divadle Na zábradlí.
Vstupné: 200,- / 120,- (studenti, senioři)


Ubu Antikrist
Ubu je věčný. Ubu znamená: nezřízenou žravost, suverénní blbost, spontánní krutost. Ne nadarmo říká Velký Inkvizitor Ježíši: Lidé chtějí chleba a ne svobodu. Švejk: Nesmíte ztrácet naději. Každý má duši. Lidi jsou svině. I svině jsou někdy užitečné. Náčelník by řekl: Kdo si svoje zdroje ničí, skončí v píči. Ale co by lidé neudělali pro zábavu. A co teprve Antikrist: snad samo peklo stvořilo nudu a zábavu. Ale co Ubu? Udrží svou vizi? Bude bavit lidi? Nebo se to zas a opět zvrhne v jednu velkou zabijačku? Premiéra 14. 5. 2010

Dramaturgie Věra Kopřivová
Scénografie Karel Czech
Hrají studenti 4. ročníku KALD Ondřej Beseda, Lukáš Bouzek, Anna Čonková, Markéta Dvořáková, Jiří Konvalinka, Adriana Máčiková, Vít Rohr, Marie Švestková, Mariana Večeríková, Jan Vejražka
Režie Michal Hába, Šimon Spišák

Představení v neděli 27. 2. 2011 v 17. 00 v divadle DISK.
Vstupné: 120,- / 80,- (studenti, senioři)


Jiří Havelka a kolektiv - Ubu se baví
aerodynamická ubunalita
“Svobodným lidem se nesmí dopřát tolik volnosti.”
Budete cestovat na křídlech bezpečí a v teple, dostanete najíst, napít i humor. A v přátelské atmosféře plné dobré nálady se ubavíte k smrti.
Dramaturgie Ivana Slámová, Zdeněk Janáček
Scéna Dáda Němeček
Kostýmy Lela Geislerová
Projekce Prokop Bartoníček
Hudební design MIDILIDI
Režie Jiří Havelka
Hrají Natália Drabiščáková, Kristina Maděričová, Gabriela Pyšná, Marie Spurná, Petr Čtvrtníček, Ladislav Hampl, Pavel Liška, Leoš Noha, Václav Petrmichl, Josef Polášek.
Světová premiéra 22.2.2010

Představení v neděli 27.2.2011 v 19. 00 v Divadle Na zábradlí
Vstupné: 100 - 350,- (studenti a senioři sleva 40%)

Diskuze s tvůrci všech představení
Foyer Divadla Na zábradlí v 21.00
Vstup volný

Vstupenky na představení prodávají pokladny Divadla Na zábradlí a divadla DISK. Tam lze také zakoupit permanentku na celý víkend v hodnotě 390,- / 290,- / 120,- (plné vstupné/studenti a senioři/ studenti DAMU)

Pokladna Divadla Na zábradlí
Anenské náměstí 5, Praha 1
222 868 870, pokladna@nazabradli.cz

Pokladna divadla DISK
Karlova 26, Praha 1
234 244 255, disk@divadlodisk.cz


UBU VÍKEND pořádá Divadlo Na zábradlí ve spolupráci s Maďarským kulturním střediskem v Praze.

tel: 222 868 870
www.nazabradli.cz

Autor: TZ: Divadlo Na zábradlí

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz