Divadlo Na zábradlí premiéra - David Gieselmann a Klaus Schumacher, LOUIS A LOUISA

15.04.2010 08:23

Divadlo Na zábradlí uvede v pátek 16. dubna českou premiéru inscenace LOUIS A LOUISA v režii Juraje Nvoty. Tímto titulem se na jeviště Divadla Na zábradlí opět vrací německý dramatik David Gieselmann, autor velmi úspěšné inscenace Pan Kolpert.

David Gieselmann a Klaus Schumacher, LOUIS A LOUISA

„Dnes je tak lehké žít v iluzi, že jsme světoběžníci, že jsme multi kulti a tak dále. Stačí knížka nebo cédéčko a člověk je najednou Ital. Nebo Mexičan. Nebo Afričan.“ Hořká groteska o globalizaci a srážce dvou světů v „pevnosti Evropa“

Když bylo Louise osm let, dostala od rodičů vysněný dárek – adoptovala na dálku za dvacet euro měsíčně chlapečka z Jižní Ameriky. Teď je plnoletá a Louis stojí u dveří jejich domu, zářící úsměv, jihoamerický temperament. Hra o problematice xenofobie, globalizace a odlišnostech dvou světů, kdy si nemůže ani typická maloměstská rodina být jista správností svých zvyků.

David Gieselmann (* 1972 v Kolíně nad Rýnem) inscenoval po studiu scénického psaní v Berlíně (1994 - 1998) své první hry na berlínským malých scénách, v roce 1999 se zúčastnil mezinárodního fóra mladých dramatiků International Residency of Playwrights a Week of New German Playwrights v londýnském Royal Court Theatre. Tam byla také v roce 2000 uvedena jeho nejznámější a nejhranější hra Pan Kolpert (Herr Kolpert), jež byla s velkým ohlasem inscenována v roce 2003 v Divadle Na zábradlí a udržena se na jeho repertoáru téměř 5 let.

Klaus Schumacher (* 1965 v Porúří) je především divadelním režisérem a od roku 2005 vůdčí silou hamburského divadla Junges Schauspielhaus, kde uvádí hry především mladých současných autorů (de Bont, Hübner atd.). Studoval kulturní vědy na univerzitě v Hildesheimu, kde patřil k zakládajícím členům divadla „ASPIK“, dále byl členem mladé scény brémského divadla „moks“, jež se pak pod jeho vedením stala renomovanou scénou pro dětského a mladého diváka - inscenoval zde např. i Cyrana. Na hře Louis a Louisa, kterou poprvé uvedl v Hamburku, spolupracoval s dramatikem Davidem Gieselmannem.

 


Překlad  Michal Kotrouš
Dramaturgie  Ivana Slámová
Scéna  Tomáš Rusín
Kostýmy  Zuzana Štefunková
Pohybová spolupráce Eva a Petr Bartuňkovi, Rostislav Novák,
Režie  Juraj Nvota

Osoby a obsazení
Mia Tremmelová Magdaléna Sidonová
Karl Tremmel Bohumil Klepl
Louisa Tremmelová, jejich dcera Gabriela Pyšná
Theo, bývalý přítel Louisy Ladislav Hampl
Louis Pavel Liška
Hlas Natálie Drabiščáková


Premiéra 16. a 24. dubna v 19 hodin v Divadle Na zábradlí
Reprízy 27. dubna, 13 a 31. května 2010

více informací:  www.nazabradli.cz 

 

 


 

Autor: TZ: Divadlo na zábradlí

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Buďte první kdo okomentuje tento tip

 
souhlasím, výborný tip
Tohle představení opravdu stojí za návštěvu, velmi zajímavé vtipné současn téma, ikdyž svým způsobem také smutné.... Také doporučuji :-)
Llenka123
25.04.2010 12:45

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.07.2024

Svátek má Věroslav

Citát pro dnešní den

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz