Divadlo Na zábradlí premiéra - David Gieselmann a Klaus Schumacher, LOUIS A LOUISA

15.04.2010 08:23

Divadlo Na zábradlí uvede v pátek 16. dubna českou premiéru inscenace LOUIS A LOUISA v režii Juraje Nvoty. Tímto titulem se na jeviště Divadla Na zábradlí opět vrací německý dramatik David Gieselmann, autor velmi úspěšné inscenace Pan Kolpert.

David Gieselmann a Klaus Schumacher, LOUIS A LOUISA

„Dnes je tak lehké žít v iluzi, že jsme světoběžníci, že jsme multi kulti a tak dále. Stačí knížka nebo cédéčko a člověk je najednou Ital. Nebo Mexičan. Nebo Afričan.“ Hořká groteska o globalizaci a srážce dvou světů v „pevnosti Evropa“

Když bylo Louise osm let, dostala od rodičů vysněný dárek – adoptovala na dálku za dvacet euro měsíčně chlapečka z Jižní Ameriky. Teď je plnoletá a Louis stojí u dveří jejich domu, zářící úsměv, jihoamerický temperament. Hra o problematice xenofobie, globalizace a odlišnostech dvou světů, kdy si nemůže ani typická maloměstská rodina být jista správností svých zvyků.

David Gieselmann (* 1972 v Kolíně nad Rýnem) inscenoval po studiu scénického psaní v Berlíně (1994 - 1998) své první hry na berlínským malých scénách, v roce 1999 se zúčastnil mezinárodního fóra mladých dramatiků International Residency of Playwrights a Week of New German Playwrights v londýnském Royal Court Theatre. Tam byla také v roce 2000 uvedena jeho nejznámější a nejhranější hra Pan Kolpert (Herr Kolpert), jež byla s velkým ohlasem inscenována v roce 2003 v Divadle Na zábradlí a udržena se na jeho repertoáru téměř 5 let.

Klaus Schumacher (* 1965 v Porúří) je především divadelním režisérem a od roku 2005 vůdčí silou hamburského divadla Junges Schauspielhaus, kde uvádí hry především mladých současných autorů (de Bont, Hübner atd.). Studoval kulturní vědy na univerzitě v Hildesheimu, kde patřil k zakládajícím členům divadla „ASPIK“, dále byl členem mladé scény brémského divadla „moks“, jež se pak pod jeho vedením stala renomovanou scénou pro dětského a mladého diváka - inscenoval zde např. i Cyrana. Na hře Louis a Louisa, kterou poprvé uvedl v Hamburku, spolupracoval s dramatikem Davidem Gieselmannem.

 


Překlad  Michal Kotrouš
Dramaturgie  Ivana Slámová
Scéna  Tomáš Rusín
Kostýmy  Zuzana Štefunková
Pohybová spolupráce Eva a Petr Bartuňkovi, Rostislav Novák,
Režie  Juraj Nvota

Osoby a obsazení
Mia Tremmelová Magdaléna Sidonová
Karl Tremmel Bohumil Klepl
Louisa Tremmelová, jejich dcera Gabriela Pyšná
Theo, bývalý přítel Louisy Ladislav Hampl
Louis Pavel Liška
Hlas Natálie Drabiščáková


Premiéra 16. a 24. dubna v 19 hodin v Divadle Na zábradlí
Reprízy 27. dubna, 13 a 31. května 2010

více informací:  www.nazabradli.cz 

 

 


 

Autor: TZ: Divadlo na zábradlí

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Buďte první kdo okomentuje tento tip

 
souhlasím, výborný tip
Tohle představení opravdu stojí za návštěvu, velmi zajímavé vtipné současn téma, ikdyž svým způsobem také smutné.... Také doporučuji :-)
Llenka123
25.04.2010 12:45

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz