Autobusy – Praha se dočkala, dvacet nových autobusů zažije 1. září svůj první pracovní den

01.09.2009 09:19

Nejen prvňáčci se chystají 1. září do školy. Svůj první den v městském provozu zažije i dvacet nových autobusů dopravního podniku. Premiéru budou mít nejen cestující, ale i řidiči, kteří s novými autobusy vyjedou.

Autobusy – Praha se dočkala, dvacet nových autobusů zažije 1. září svůj první pracovní den

Dopravní podnik dnes v předpremiéře představil prvních dvacet nových autobusů SOR NB12 novinářům v Ústředních dílnách DP v Hostivaři, kde nové autobusy našly svůj domov. Firma SOR vyhrála výběrové řízení na dodávku 720 autobusů za téměř 4,5 miliardy Kč, které budou dodány během následujících osmi let. Dopravní podnik v zakázce požadoval, aby autobusy splňovaly emisní normu Euro 5 EEV, tzv. „čistý diesel", což je o dva stupně přísnější norma než vyžadoval zákon.

Naftové motory, které splňují normu EURO 5 EEV svými parametry odpovídají autobusům na plynový pohon a v některých ukazatelích je i předčí. Primátor hl. m. Prahy MUDr. Pavel Bém řekl: „V hlavním městě tak dojde k dramatické změně. Místo autobusů, které jsou v průměru staré více než 10 let s emisní normou do Euro 3, bude DP disponovat supermoderními autobusy, které výrazně přispějí ke zlepšení životního prostředí. Letošní nákup devadesáti kusů autobusů si vyžádal 500 mil. Kč z městské kasy, ale i v období krize se vyplatí investovat do zlepšení životního prostředí v Praze. Tato investice byla umožněna i díky úsporným opatřením, které hlavní město Praha průběžně realizuje."

Generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy a.s. Ing. Martin Dvořák dodal: „Autobusy jsou skutečně šetrnější k životnímu prostředí. Oproti stávajícím autobusům produkují 3× méně CO a Nox, 2× méně HC a 7× méně PM. Rovněž nabídnou komfortnější prostředí pro cestující i pro řidiče. Pro urychlení nástupu a výstupu jsou autobusy opatřeny větším počtem dveří, interiér je řešen tak, aby zajistil pohodlný nástup cestujících s kočárkem, méně pohyblivých cestujících i imobilních cestujících na invalidním vozíku."

Generální ředitel SOR s.r.o. Ing. Jaroslav Trnka zdůraznil: „Naše autobusy jsou navíc vybaveny speciální technikou kneeling, která zajistí, že se autobus v zastávce při nástupu cestujících nakloní a tím se ještě více sníží nástupní hrana a tedy i schod, který cestující musí překonat, aby nastoupil do autobusu.

 Vedoucí Jednotky správa vozidel autobusy Ing. Václav Novotný shrnul: „Celkové řešení tak zajistí komfort zákazníků na krátkou vzdálenost, potřebnou přepravní kapacitu a optimální rychlost nástupu a výstupu cestujících. Pro řidiče přinese autobus také zvýšený komfort – zejména dobře vybavenou klimatizovanou kabinou s vyhřívaným sedadlem a kamerovým systémem, který řidiči umožní lépe sledovat situaci v prostoru dveří při jejich zavírání a zvýší tak bezpečnost jak cestujících tak i řidičů."

Součástí celé dodávky je 465 autobusů standardní velikosti, 235 kloubových a rovněž se předpokládá dodávka 20 autobusů s hybridním pohonem. Ty by měly přinést snížení spotřeby paliva o 20 – 30 % proti klasickým autobusům a tím dále přispět ke snížení produkce škodlivin ve výfukových plynech.

První autobusy budou umístěny v garáži Hostivař a cestující je mohou využívat především na linkách na pravém břehu Vltavy.

Do konce tohoto roku obdrží Dopravní podnik hl. města Prahy dalších 70 autobusů, z toho 30 kloubových.

Zdroj: TZ Magistrát Hlavního města Praha

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 03.05.2024

Svátek má Alexej

Citát pro dnešní den

Nikdy nepodceňujte naslouchání. Je to jedna z nejdůležitějších dovedností, kterou se můžete naučit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz