Autobusová doprava - autobus YUTONG VISION 6120 HE čínského výrobce láká dopravce cenou i designem

05.05.2010 09:22

Velká země a ještě větší ambice. Počtem vyrobených autobusů se ve světovém měřítku čínský Yutong řadí na druhé místo hned za německým koncernem Daimler. V roce 2009 opustilo bránu výrobního závodu ve městě Zhengzhou více než 28.000 autobusů. V dalších letech plánují v Yutongu navýšit výrobu až na 50.000 autobusů roční produkce.

YUTONG  VISION  6120 HE

U nás jsme si mohli prohlédnout dálkový autobus VISION 6120  HE u příležitosti třídenní prezentační  akce, pořádané českým zastoupením výrobce. Nejčastěji položené otázky novinářů i dopravců se týkaly ceny a kvality, následně pak také zajištění servisu a dostupnosti náhradních dílů.  Předváděný model je vyráběn za pomocí nejmodernějších technologií a splňuje kritéria přísných evropských homologací. Čínský výrobce skutečně nic neponechal náhodě a vsadil na atraktivní vzhled,  bohatou výbavu a nízkou cenu. Dvanáctimetrový Vision je klasickým představitelem zájezdového autobusu určeného pro střední a dlouhé trasy.

Každý nový výrobek při svém prvním uvedení na trh podléhá prvotní nedůvěře uživatelů, nejlepší reklamou pro rozptýlení obav jsou kladné reference. Na sousedním Slovensku jsou již o něco dále, zde jezdí autobusy Yutong v běžném provozu  téměř pět let. Shodou okolností první autobus Yutong jsme viděli v roce 2005 právě v Nitře na  mezinárodním veletrhu. Stejný autobus jezdí na pravidelné lince Prievidza - Praha, dohodli jsme se proto se zástupci Yutongu v České republice a na Slovensku, že se pokusíme vytvořit objektivní reportáž na základě poznatků z dlouhodobého  provozu tohoto autobusu.

VISION 6120 představený v Čechách je nejnovějším modelem zájezdové řady. U tohoto typu je celková výška 3.800 mm, tento rozměr umožňuje zabudovat ložnici pro řidiče a objem prostoru pro zavazadla se  zvětší až na 8,3 m3, to  odpovídá plně nárokům počtu přepravovaných osob. Vozy určené pro Evropu jsou montovány ze značkových komponentů. Snahou je co nejvíce se přiblížit evropským standardům, a tím zabezpečit pro autobusy dostupnou servisní síť. Předváděný autobus má zabudovaný  americký motor Cummins  ISLe4 400 – Euro 5 s objemem  8,9 l o výkonu 294 kW, mechanickou šestistupňovou převodovku ZF 1700 BO, brzdový systém ABS/ASR WABCO, pérování CONTITECH,  řízení ZF 8098,  Spojku SACHC GMF 430 a retardér TELMA. To je pouze krátký výčet základních agregátů a dílů, které jsou identické s komponenty většiny evropských výrobců. Americké  motory CUMMINS jsou osvědčené a svého času je s úspěchem montovala do dálkových autobusů i vysokomýtská Karosa. Mezi dopravci mají dobrou pověst díky vysoké životnosti a nízké spotřebě.       

Snažíme se získat co nejvíce informací a postřehů z pohledu potencionálního kupce, kterého zajímá  poměr kvality a ceny, vybavení, spolehlivost, životnost, ekonomika provozu, dosažitelnost náhradních dílů, servis a v neposlední míře i design a kvalita zpracování. Ekonomičnost  provozu ovlivňuje celkovou užitnou hodnotu výrobku a je jedním z nedůležitějších faktorů v období hospodářských výkyvů a růstu cen pohonných hmot.

Tvar karoserie nového modelu působí líbivým dojmem, zaoblené tvary ještě zdůrazňuje optické protažení čelního skla. Moderní facelift nezapře zemi původu a dodává autobusu atraktivní exotický  vzhled.  Dobře hodnotíme rozčlenění boční plochy pomocí zaoblených hran dveří zavazadlových prostorů. Ty se otevírají ve svislé poloze podél vozu a těsnost je zajištěna dvěma zámky nad sebou.  Nápadité je také tvarování lemu podběhů kol, jsou to detaily, které dotvářejí estetický vhled. Líbí se nám řemeslná pečlivost při lepení bočních skel a lícování spár dveří, hran nárazníků, zabudování  světlometů a krycích mřížek. Na slunci vynikne žlutě zlatý metalický lak, jeho bezvadný lesk  zdůrazňuje dobře vypnutý boční pás plechu. Na všechny vozy vyrobené od roku 2009 je aplikována antikorozní technologie kataforézního ošetření celé karoserie.

Provedení interieru připomíná kabinu letadla zejména smetanovým odstínem a uzavíratelnými schránkami pro cestující. Celkový dobrý dojem dotváří čalounění sedadel v provedení kombinace barvy smetanové kůže a textilního potahu, v podobném odstínu jsou i záclony a kanály klimatizace a větrání. Sedadla jsou uchycena s možností posunu v kolejničkách, jsou polohovatelná a dají se vysunout  do středu autobusu. Toaleta je řešena čistě působícím světle zeleným laminátovým skeletem, který usnadňuje údržbu, a tím je také zaručena bezchybná hygiena. Provedení podlahových krytin schodů i kabiny je protiskluzové a opět si všímáme řemeslné čistoty položení  bez zbytečných hran a záhybů, které by znesnadňovaly úklid. Pracoviště řidiče by zasloužilo  inovaci vzhledem k celkově modernímu designu celého vozu. Ovládací prvky a přístroje působí nejednotným  zastaralým dojmem. Do výbavy patří také elektricky  nastavitelná vyhřívaná zpětná zrcadla  (tykadla) Mekra,  kamery pro zpětný pohled při couvání a pro pohled do interiéru a také kontrolu prostředních dveří. Prostor pro cestující je vybaven audiovizuální technikou CD, DVD, radio a dvěma výklopnými monitory LCD 17“.   

Prvotní informace o modelu zvýšené verze  YUTONG VISION 6120 jsou orientační a vyjadřují naše první dojmy.  Zajímavé budou reference týkající se skutečného provozu, které bychom měli získat prostřednictvím slovenských dopravců a zástupců Yutongu. Informace o funkčnosti agregátů, jízdních vlastnostech,  dlouhodobé spotřebě a výskytu nejčastějších závad  by měly dotvořit obraz o tomto novém, bezpochyby zajímavém výrobku na našem trhu.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Autobus YUTONG VISION 6120 HE


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz