Tipy na výlety – Romantika středověkého feudálního sídla – hrad Bouzov

23.08.2009 23:33

Putování po Moravě se nám zalíbilo a zatoulali jsme se až k překrásnému hradu Bouzov mezi Litovlí a Mohelnicí. Najednou jsme byli v jiném světě, v jiném století.

Tipy na výlety – Romantika středověkého feudálního sídla – hrad Bouzov

 Ve světě rytířských klání a hrdinských činů neohrožených rytířů, kterým byla čest nadevše, ve světě krásných žen a  romantických lásek. Že je to pohádka? Že byl svět a život tenkrát stejně krásný i těžký jako teď, jen trochu jinak? Jistě, ale proč na chvíli nezapomenout na realitu a přenést se do minulosti, třebaže idealizované.

Hrad byl založen pravděpodobně na konci 13. století a prvním vlastníkem byl Búz z Bouzova, který na hradě žil v letech 1317–1339.  Majitelem hradu byl koncem 14. století i moravský markrabí Jošt a po něm páni z Kunštátu. Pověst praví, že se na Bouzově narodil pozdější český král Jiří z Poděbrad. Hrad pak drželo mnoho pánů, v roce 1699 jej koupil Řád německých rytířů a po 2. světové válce se jeho majitelem stává stát.

Dnešní podobu získal hrad po rozsáhlé přestavbě v letech 1895– 1910 na základě požadavků a za peníze tehdejšího velmistra Řádu arcivévody Evžena Habsburského. Vznikla tak dokonalá iluze mohutného středověkého feudálního sídla, ve kterém se prolíná gotika s renesancí.
Pro svůj krásný a romantický vzhled se stal Bouzov i vyhledávaným dějištěm mnoha filmů a pohádek. Vy i Vaše děti jste jistě viděli pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, film Mladý Indiana Jones, Princezna Fantaghiro či pokračování Arabely.

Při naší návštěvě Bouzova jsme se opravdu cítili jako ve středověku. Cestou z parkoviště totiž procházíte nefalšovaným rytířským ležením, celé léto zde táboří i vystupuje jedna z našich nejznámějších rytířských skupin Ordo Kromen. A proč jet na Bouzov  právě poslední prázdninový týden?  Každý den mimo pondělí vždy v 15 hodin můžete vidět rytířské souboje a klání a Vaše děti se mohou svézt na opravdových rytířských koních. V sobotu 29. srpna od 20 hodin se pak koná večerní představení.

A když už mluvíme o soubojích a středověkých válkách, víte, co to je arcubalista či onager? Nevíte? My jsme také nevěděli, ale zabloudili jsme nedaleko hradu do Historického areálu, kde jsme s úžasem prohlíželi celou řadu tehdejších válečných strojů i zbraně z doby husitské. A jestlipak jste někdy shlíželi na svět z výšky 14 m? Že ano? Ale možná ne tak, jako my, totiž z hlavy dřevěného „Trojského koně.

A ani o strašidla Vás nepřipravíme, v srpnu, září i říjnu se vždy poslední víkend v měsíci na Bouzově pod názvem „Duchové a strašidla" konají kostýmované večerní prohlídky pro odvážné.
www.hrad-bouzov.cz

Autor: Iva Kočová

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz