Tipy na výlety – Romantika středověkého feudálního sídla – hrad Bouzov

23.08.2009 23:33

Putování po Moravě se nám zalíbilo a zatoulali jsme se až k překrásnému hradu Bouzov mezi Litovlí a Mohelnicí. Najednou jsme byli v jiném světě, v jiném století.

Tipy na výlety – Romantika středověkého feudálního sídla – hrad Bouzov

 Ve světě rytířských klání a hrdinských činů neohrožených rytířů, kterým byla čest nadevše, ve světě krásných žen a  romantických lásek. Že je to pohádka? Že byl svět a život tenkrát stejně krásný i těžký jako teď, jen trochu jinak? Jistě, ale proč na chvíli nezapomenout na realitu a přenést se do minulosti, třebaže idealizované.

Hrad byl založen pravděpodobně na konci 13. století a prvním vlastníkem byl Búz z Bouzova, který na hradě žil v letech 1317–1339.  Majitelem hradu byl koncem 14. století i moravský markrabí Jošt a po něm páni z Kunštátu. Pověst praví, že se na Bouzově narodil pozdější český král Jiří z Poděbrad. Hrad pak drželo mnoho pánů, v roce 1699 jej koupil Řád německých rytířů a po 2. světové válce se jeho majitelem stává stát.

Dnešní podobu získal hrad po rozsáhlé přestavbě v letech 1895– 1910 na základě požadavků a za peníze tehdejšího velmistra Řádu arcivévody Evžena Habsburského. Vznikla tak dokonalá iluze mohutného středověkého feudálního sídla, ve kterém se prolíná gotika s renesancí.
Pro svůj krásný a romantický vzhled se stal Bouzov i vyhledávaným dějištěm mnoha filmů a pohádek. Vy i Vaše děti jste jistě viděli pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, film Mladý Indiana Jones, Princezna Fantaghiro či pokračování Arabely.

Při naší návštěvě Bouzova jsme se opravdu cítili jako ve středověku. Cestou z parkoviště totiž procházíte nefalšovaným rytířským ležením, celé léto zde táboří i vystupuje jedna z našich nejznámějších rytířských skupin Ordo Kromen. A proč jet na Bouzov  právě poslední prázdninový týden?  Každý den mimo pondělí vždy v 15 hodin můžete vidět rytířské souboje a klání a Vaše děti se mohou svézt na opravdových rytířských koních. V sobotu 29. srpna od 20 hodin se pak koná večerní představení.

A když už mluvíme o soubojích a středověkých válkách, víte, co to je arcubalista či onager? Nevíte? My jsme také nevěděli, ale zabloudili jsme nedaleko hradu do Historického areálu, kde jsme s úžasem prohlíželi celou řadu tehdejších válečných strojů i zbraně z doby husitské. A jestlipak jste někdy shlíželi na svět z výšky 14 m? Že ano? Ale možná ne tak, jako my, totiž z hlavy dřevěného „Trojského koně.

A ani o strašidla Vás nepřipravíme, v srpnu, září i říjnu se vždy poslední víkend v měsíci na Bouzově pod názvem „Duchové a strašidla" konají kostýmované večerní prohlídky pro odvážné.
www.hrad-bouzov.cz

Autor: Iva Kočová

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz