Galileovské noci (Galilean nights) 22. - 24. října 2009

21.10.2009 01:49

Motto: "Jste Galileo!" (You are Galileo!) Poslední klíčový projekt Mezinárodního roku astronomie v globálním měřítku, vyhlášený dodatečně s ohledem na úspěch jarní akce "100 hodin astronomie"

Proběhne po celém světě ve dnech 22. až 24. října 2009 (čtvrtek až sobota).

Cíl: umožnit co největšímu počtu lidí zakusit to, co zažil Galileo před 400 lety v roce 1609, když namířil na oblohu svůj dalekohled.

Program akce stejný po celém světě: pozorování planety Jupiter, Měsíce, případně dalších objektů. Pozorování na hvězdárnách a v ulicích měst dalekohledy - porovnání tehdejší a dnešní technologie.

Kdo: hvězdárny, profesionální i amatérští astronomové, ale i každý jednotlivec.

Pro návštěvníky: v Kalendáři akcí postupně aktualizujeme, kdo a kde v České republice se k této celosvětové akci přidá. Nenechte se odradit současným chladným počasím, o Galileovských nocích bude lépe! Můžete se přijet podívat do Brna, Rokycan, Ondřejova, ....

Pro pořadatele: vyzýváme všechny - profesionální pracoviště, popularizační hvězdárny, astronomické společnosti, spolky, kluby i jednotlivce, aby ve svém okolí zorganizovali pozorování (a registrovali svou akci ke Galileovským nocím na webu "Galilean nights" i v kalendáři českých akcí.

Pro všechny: vraťte se na tyto stránky, právě pro vás chystáme české verze některých textů ke Galileovským nocím.

!!!  Využijte pozorování přes internet  !!!
V průběhu Galileovských nocí nabídlo několik observatoří na celém světě své dalekohledy ke vzdálenému použití komukoli na světě. Kdokoli z veřejnosti s přístupem k internetu bude mít možnost pořídit si fotografii astronomického objektu pěkně z teplíčka svého domova, a to zdarma. Ke vzdálenému pozorování nejsou zapotřebí žádné speciální schopnosti vyjma základní počítačové gramotnosti a alespoň základní znalosti anglického jazyka (v projektu prozatím není zapojen žádný český dalekohled). Bližší informace o všem se dočtete na originálních stránkách, na nichž jsou také vyjmenovány dalekohledy nebo observatoře, které přislíbily spoluúčast na projektu, společně s instrukcemi, jak se na stránkách daných institucí zorientovat a získat vlastní fotografii objektu hvězdné oblohy.

Astronomický ústav AV ČR Vás srdečně zve za jasného počasí na Galileovské noci na observatoři v Ondřejově ve dnech 22. až 24. října 2009. Denně od čtvrtka do soboty se bude za jasného počasí konat zdarma pozorování pro veřejnost, a to od 17 do 19 a od 19:30 do 21:30.

17:00 až 19:00 na historické hvězdárně pozorování přenosnými dalekohledy (zajišťuje Astronomický kroužek, pozorovat se bude Měsíc a Jupiter).

18:00 odchod od Muzea na historické hvězdárně k největšímu slunečnímu spektrografu ve střední Evropě (průměr objektivu 50 cm), který výjimečně nebude pozorovat Slunce, ale budete se moci podívat na Jupiter a v sobotu snad i na Měsíc (bude již zapadat později). HSFA 2 je v zadní části observatoře, můžete ho najít i sami, ale lépe bude využít organizovaného odchodu. Konec pozorování u HSFA 2 bude, až se všichni podívají a zodpoví se dotazy.

19:30 až 21:30 pozorování v historické Západní kopuli (Měsíc do západu a Jupiter).

Dalekohledy budeme pozorovat Měsíc a největší planetu Sluneční soustavy Jupiter a připomeneme si tak v rámci celosvětové akce nazvané Galileovské noci Galileova pozorování před 400 lety.

Budete si také moci vyzkoušet pohled replikou historického Galileova dalekohledu, abyste doslova zažili pocit Galilea, když svůj dalekohled poprvé namířil na Měsíc či Jupiter.

Zveme i astronomy amatéry, majitele dalekohledů, přidejte se k nám a přijďte pozorovat svými přístroji s námi na historické hvězdárně v Ondřejově. Dohoda na telefonu 737 322 815 nebo na e-mailu suchan@astro.cz.

V případě zatažené oblohy se pozorování nekoná.

V sobotu 24. října 2009 od 17:30 se v případě špatného počasí uskuteční přednáška Dr. Pavla Ambrože na téma Jak to bylo s Galileovým dalekohledem? Sraz na historické hvězdárně u muzea.

informace:http://www.asu.cas.cz/

zdroj: TZ: Astronomický ústav AV ČR 

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz