Světový den srdce, Krok pro zdravé srdce - Praha Ladronka 27.9.2009

25.09.2009 23:32

září se již tradičně po celém světě slaví Světový den srdce vyhlašovaný Světovou federací srdce. Cílem Světového dne srdce, který letos připadá na 27. září, je upozornit na to, že srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí a že je možné jim předcházet zdravým životním stylem.

Světový den srdce, Krok pro zdravé srdce - Praha Ladronka 27.9.2009

 Osvěta v oblasti zdravého životního stylu je i cílem projektu Krok pro zdravé srdce, který ukázal, že i po malých krůčcích je možné dosáhnout velkých výsledků a že Světový den srdce je skvělou příležitostí vydat se na tuto cestu. První krok ke zdravějšímu životnímu stylu v jeho rámci udělalo 700 lidí, služeb Poraden zdravého životního stylu pak využilo 840 zájemců – 38 % z nich přitom mělo zvýšenou nebo vysokou hladinu cholesterolu v krvi a 71 % zvýšené procento tuku v těle.

„Vzdělávání veřejnosti v oblasti prevence srdečně-cévních onemocnění je základem pro snížení počtu pacientů trpících těmito chorobami. Proto edukace patří k důležitým součástem aktivit České kardiologické společnost, která převzala nad oslavami Světového dne srdce v rámci projektu ‚Krok pro zdravé srdce‘ odbornou garanci,“ uvedl místopředseda
České kardiologické společnosti prof. MUDr. Michael Aschermann, DrSc. FESC.

„Projekt Krok pro zdravé srdce se skládal z několika částí, aby si každý našel směr, který mu nejvíc vyhovuje – připravena byla jak zábava, tak poučení,“ říká organizátorka akce Anna Malá. V průběhu září navštívila 10 českých měst Poradna zdravého životního stylu, Floraporadna. V té odborníci zájemcům měřili hladinu cholesterolu v krvi, krevního tlaku, množství tuku v těle a radili, jak úpravou životního stylu udělat něco pro zdraví svého srdce.

Z měření vyplynulo, že zvýšenou a vysokou hladinu cholesterolu v krvi mají častěji ženy, přičemž nejvyšší hodnoty byly naměřeny v Karlových Varech. Svůj první krok si lidé mohli nechat přímo na místě zdokumentovat. Pro ty, kteří dávají přednost kreativnímu vyjádření, byla připravena fotosoutěž „První krok“. „Nejlepší fotografie, doplněné o snímky profesionálního fotografa Srdjana Stanojeviče, budou k vidění od 27. 9. do 11.10. v Praze na Ladronce, kde právě 27. 9. projekt Krok pro zdravé srdce vyvrcholí. Návštěvníci nejen že budou moci využít služeb Poraden zdravého
životního stylu, ale hlavně si bezplatně poslechnout koncert skupin No Name a České srdce a zúčastnit se otevření výstavy velkoformátových fotografií První krok,“ pokračuje Anna Malá. 

„Přísloví ‚Štěstí přeje připraveným‘ není platné pouze ohledně zkoušky či pracovní schůzky, ale také v případě našeho zdraví. I když úroveň medicíny se stále zlepšuje, platí, že nejlepší ‚léčbou‘ je onemocněním předcházet. Mezi nejdůležitější tři pilíře prevence onemocnění srdce a cév patří pestrý a vyvážený jídelníček, dostatek pohybu a psychická pohoda,“ radí nutriční terapeutka Věra Králová, DiS. Podle ní energetický příjem nesmí převyšovat výdej, v jídelníčku musí převažovat „dobré“ tuky (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené), na talíři musí být dostatek ovoce, zeleniny a dalších zdrojů vlákniny a zapomínat nesmíme ani na dostatečný pitný režim.


Více informací o projektu Krok pro zdravé srdce naleznete na www.milujsvesrdce.cz.

O cholesterolu více a jinak, právě tady a teď: http://www.meno-pauza.cz/

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz