Krása a zdraví - Šafrán - přírodní pomoc při depresích

03.11.2009 08:04

/Praha Tip/ V současnosti je deprese jedním z nejčastějším psychiatrickým onemocněním. Chorobný smutek působí nemocnému nesmírnou duševní trýzeň a bolest. Zcela dokáže rozvrátit život postiženého.

 Snížené sebevědomí, ztráta sebedůvěry, bezdůvodné obavy a úzkosti, pocity méněcennosti a provinění, často úplně ochromí schopnost radovat se ze prožitků a mohou vést až k sebepoškozování a myšlenkám na sebevraždu. Deprese je tak potenciálně smrtelné onemocnění.

Moderní farmakoterapie naštěstí přinesla řadu léčiv, které ve spojení s dobře vedenou psychoterapií dokáží pomoci. Bohužel, především nedostatečná snášenlivost syntetických léčiv a jejich nežádoucí účinky vedou často k přerušení této léčby pacienty.

To je jednou z hlavních příčin, proč se pokoušíme nalézt šetrnější alternativy. Řada medicínských oborů se tak opakovaně obrací možnostem fytoterapie, především k tradičně užívaným léčivým bylinám.

Pro jejich uvedení do praxe je však v současné době nevyhnutné použití kritérií medicíny založené na důkazech. V oblasti psychiatrie patří mezi léčivé byliny, na které se „staronově“ upírá naše pozornost, např. šafrán.

Šafrán jako antidepresívum

Šafrán (Crocus sativus)je tradičním prostředkem původní perské medicíny, která ho využívá při celkové zklíčenosti, depresích a jako afrodiziakum. Žlutá barva pestíků šafránu jakoby symbolizovala navracející se radost a energii do života.

Nové klinické studie však potvrzují oprávněnost tohoto tradičního využití. Pestíky šafránu obsahují účinnou látku safranal, která v mozku ovlivňuje hladinu serotoninu - jednoho z nejdůležitějších neuromediátorů ovlivňujících naši náladu.

V současnosti existují pilotní zaslepené randomizované a placebem kontrolované studie, které skutečně potvrzují účinnost šafránu u deprese. Ve dvou z nich se u pacientů s depresivní poruchou mírného až středního stupně po 6 týdnech léčby extraktem ze šafránu oproti placebu významně zlepšili příznaky deprese (tzv. Hamiltonovo skóre) - dokonce pod obecně uznávanou hranici klinické deprese.

Další dvě studie srovnávali účinek extraktu z šafránu přímo se syntetickými antidepresivy. Je zajímavé, že obě studie prokázali srovnatelnou účinnost extraktu ze šafránu s imipraminem nebo fluoxetinem. Na rozdíl od těchto klasických antidepresiv však měl šafrán výrazně méně nežádoucích účinků. Šafrán tak představuje velmi nadějnou a šetrnou alternativu pro řešení depresivních problémů.

Šafrán na českém trhu

Standardizovaný extrakt ze šafránu určený pro nyní uvádí na český trh společnost InPharm pod označením Saframyl. Kromě účinné látky safranalu obsahuje vitamín B6 a tryptofan, které slouží jako látky podporující tvorbu serotoninu. Kombinace těchto tří látek tak synergicky účinkuje na neuromediátory ovlivňující naši náladu (především serotonin) a to hned na třech úrovních.

Reference:

Moshiri E, Basti AA, Noorbala AA, et al. Crocus sativus L. (petal) in the treatment of mild-to-moderate depression: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial. Phytomedicine 2006;13:607–611

Akhondzadeh S, Fallah-Pour H, Afkham K, et al. Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: A pilot double-blind randomized trial. BMC Complement Altern Med 2004;4:12

Akhondzadeh S, Basti A, Moshiri E, et al. Comparison of petal of Crocus sativus L. and fluoxetine in the treatment of depressed outpatients: a pilot double-blind randomized trial. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2007;31:439–442

 zddroj: TZ InPharm

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz