Demonstrace, Karlův most - průběh demonstrace za zastavení prací na Karlově mostu i jednání s misí UNESCO.

31.01.2010 20:07

V úterý 26. ledna se v mrazivém počasí konala demonstrace, jejímž vyvrcholením bylo vymáchání primátora Pavla Béma a šéfa magistrátních památkářů Jana Kněžínka ve Vltavě.

Demonstrace -  Karlův most

Demonstrace se odhadem zúčastnilo na 200 osob. I přes silný mráz byla nálada výtečná, zdravice Františka Ringo Čecha polechtala bránice všech, dobré slovo Olgy Sommerové a Věry Čáslavské pohladilo po duši. Krev se v žilách všech rozproudila ve chvíli, kdy se demonstrující přímo mohli podílet na exekuci provinilců. Zejména při instalaci makety středověkého jeřábu, který z mostu v proutěném koši snesl do studených vod Vltavy Béma a následně Kněžínka. Video záznam z rozsudku, který z pověření Císaře Karla IV. četl rytíř Pavel P. Ries z  Riesů můžete shlédnout na úvodní straně našeho webu, stejně tak dopis F. R. Čecha.

UNESCO
Česká strana, zejména šéf české sekce ICOMOS doc. Štulc, se snažil zabránit našemu setkání s komisí UNESCO. Viz mnohokrát citované vyjádření "Kauza Karlova mostu je pod rozlišovací schopností UNESCO". Podařilo se něco málo pravděpodobného. Ač Komise skutečně neměla na programu jednání Karlův most, vyžádala si na hostitelích (Magistrát) naši účast na středečním jednání. A tak se stalo, že ve středu 27. ledna nás od 17:00 přicházeli na Mariánské náměstí někteří z Vás podporovat. Dokonce v minus 12 stupních stáli před vchodem do rezidence primátora téměř hodinu, aby si vyslechli průběh jednání.

Martin J. Kadrman seznámil členy Komise UNESCO s faktem, že Praha (ČR) způsobem opravy porušila své mezinárodní závazky, které deklarují uchování a ochranu architektonického dědictví Evropy a o dalších formálních nedostatcích, které způsobily, že první etapa Obnovy Karlova mostu tento skvost poškodila. Komisaři neskrývali své překvapení. O dva dny později se šli osobně na Karlův most podívat.
Stanovisko Komise UNESCO bude známo až v červenci, kdy bude oznámeno na Výročním setkání UNESCO v Rio de Janeiru.

Jménem naší Asociace bych Vám všem chtěl poděkovat za neutuchající podporu morální, fyzickou i finanční, bez níž by zorganizování demonstrace bylo složité.

O dalších plánovaných akcích budete i nadále informováni. Televizní záznamy apod naleznete zde:
http://www.zachrante-karluv-most.cz/zpravy-z-medii.html

Na účtu nyní máme 15.000 korun, z nichž velkou část odčerpáme na úhradu nákladů spojených s demonstrací. Velmi by nám pomohlo, kdybyste nás podpořili v úhradě nákladů spojených s provozní činností Asociace:
http://www.zachrante-karluv-most.cz/podporite-nas.html

Pro příspěvek v CZK:
č.ú.: 2300055870
kód banky: 2010

Pro příspěvek v EUR:
č.ú.: 2600055872
kód banky: 2010
SWIFT kód: 8330

Děkujeme Vám všem za podporu a držme si palce. Most nedáme!

Martin J. Kadrman,
viceprezident

Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR
Karolíny Světlé 5
110 00 Praha 1
IČ: 22 83 87 21
http://www.zachrante-karluv-most.cz/

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz