Festival 2009 – VyšeHrátky, interaktivní festival pro rodiče s dětmi, 1. – 6. září 2009

30.08.2009 11:07

Již v úterý 1. září začne na Vyšehradě šestý ročník interaktivního festivalu 2009 pro rodiče s dětmi VyšeHrátky. Podruhé proběhne slavnostní zahájení pod taktovkou bejbypunkové skupiny Kašpárek v rohlíku, a to v 16:30 na prostranství před Starým purkrabstvím.

Festival 2009 – VyšeHrátky, interaktivní festival pro rodiče s dětmi, 1. – 6. září 2009

Velkým lákadlem bude také středeční vernisáž výtvarné instalace Petra Nikla, Milana Caise, Ondřeje Smejkala a Jury Hradila nazvaná Světelná orchestřiště. Autoři zabydlí a ozvláštní prostor vyšehradských kasemat sestavou světelných nástrojů, které používají při svých koncertně divadelních performancích.

V průběhu projektu festival 2009 budou VyšeHrátky tyto nástroje rovněž zpřístupněny k celodenní hře
návštěvníkům. Budou umožňovat manipulační a kresebné hry na principech camery obscury a
stínových reflexí.

Každý den VyšeHrátek tak má svoje vyvrcholení. Ve čtvrtek 4. září ve 14 hodin otevírá scéna Na Hradbách 4teens, novinka letošního ročníku. Pro diváky starší než dětské bude každý den připravena řada workshopů, které jsou zdarma a zúčastnit se jich může kdokoli kdykoli. V podvečerních a večerních hodinách potom zahrají kapely různých žánrů. Speciálním hostem bude v pátek skupina Toxique, oceněná na výročních cenách Anděl 2008 titulem Objev roku. Jak již název napovídá, program pro náctileté bude probíhat v proslulé vyšehradské hospodě Na Hradbách. Ve stejný den jako Toxique vystoupí pro menší diváky na louce před Starým purkrabstvím Mardoša, člen skupiny Tata Bojs a především DJ již zmíněného Kašpárka v rohlíku, a rozproudí dav několika povedenými hudebními kousky ze známých pohádek a dětských filmů.

Víkend bude téměř celý patřit původnímu projektu VyšeHrátek, Putovnímu dětskému hřišti, které přes Hradec Králové a Chrudim přicestovalo zase domů na Vyšehrad. Tato tradiční divadelní bojovka má každý rok svoje téma, letos jsme připravili české státní svátky. Kromě atrakcí a stanovišť obsluhovaných herci se návštěvníci mohou těšit třeba na pohádku o tatíčku Masarykovi v podání studentů DAMU, na Divadlo Mimotaurus s vánočním příběhem Zatracené děcko nebo na klasickou pohádku K. J. Erbena Živá voda v netradiční režii Janka Jirků.

Poslední festivalový den proběhne ve 14 hodin z hospůdky Na Hradbách slavnostní odjezd expedice Transtrabant Africa- tedy skupiny lidí, kteří se již poněkolikáté vydávají na cestu do daleké Afriky v klasickém Trabantu! Sjezd starých vozidel, přetržení startovní pásky a odjezd vyšehradskou bránou vstříc dobrodružství.

Celý festival  2009 bude v neděli v 17 hodin zakončen velkým průvodem přes Vyšehrad! Informace o vstupenkách a podrobný program najdete na www.vysehratky.cz.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz