Nápady pro šikovné lidi, kurzy uměleckých řemesel pro každého – Zahrádky

31.08.2009 22:06

Rádi byste si otestovali své schopnosti a šikovnost? Chcete si vyzkoušet něco nového a přitom si odpočinout? Navštivte Zahrádky v jižních Čechách a jejich výtvarnou dílnu, kde se můžete naučit malovat na porcelán i hedvábí, plést košíky, tkát i paličkovat, vyrábět smaltované šperky i skleněné vitráže a mnoho jiných věcí.

Nápady pro šikovné lidi, kurzy uměleckých řemesel pro každého – Zahrádky

 Samozřejmě v rámci kursu jde pouze o základy, ale třeba najdete něco, co vás bude těšit, v čem budete šikovní a získáte tak náplň svého volného času i doma.

Výtvarná dílna vznikla jako modelový projekt obnovy venkova s podporou Programu obnovy venkova, Nadace rozvoje občanské společnosti, Nadace partnerství a řady sponzorů v roce 1999. Je organizační složkou obce.

My jsme se po loňském úspěšném absolvování kursu základů tkaní gobelínů – tapiserií  rozhodli do poklidu jihočeských Zahrádek vrátit a vyzkoušet zase něco jiného. Výtvarné kursy zde probíhají téměř celoročně, my zvolili letní kurs dřevořezby. Nikdy jsme tímto způsobem se dřevem nepracovali a jak se ukázalo, ani ostatních šest účastníků našeho kursu, ale to nevadilo ani v nejmenším. Ať už pohnutkou k absolvování tohoto kursu byla touha zkusit něco vytvořit vlastníma rukama nebo nostalgická vzpomínka na vůni dědečkovy truhlářské dílny, byli jsme tu a nedovedli si představit, že si za dva a půl dne  povezeme domů hotový výrobek.

Už při příjezdu do Zahrádek dlouhou alejí stromů podél silnice, kterou se mihotaly podvečerní sluneční paprsky, na nás dýchla pohoda a klid. Jihočeská vesnice s upravenými a kvetoucími zahrádkami nabízí ubytování v místní turistické ubytovně u mateřské školky, kde vaří domácí stravu, ale podle přání vám paní správcová ochotně připraví třeba i dietu, kterou potřebujete a když si nasbíráte borůvky, máte k večeři báječné borůvkové knedlíky.

O pořádání výtvarných kursů se zde stará paní Marcela Daňhelová. Stará se ale i o jejich účastníky, a to daleko nad rámec svých povinností. Přívětivost, ochota, úsměv i čas na popovídání nebývá všude samozřejmostí, vždyť na akcích, na které se lidé přihlašují, mění svoje rezervace či čas příjezdu nebo dokonce nepřijedou vůbec, vládne mnohdy ze strany organizátorů spíše nervozita a spěch.. My jsme byli přivítáni jako doma, všechno, co bylo potřeba dořešit, se dořešilo naprosto bez potíží, během práce jsme v pravý čas mohli vypít čaj či kávu, ke které byly i sušenky nebo výborné koláčky z místní pekárny.

Předností zdejších kursů jsou i kvalifikovaní lektoři, každý z nich je známým odborníkem ve svém oboru. Stejně jako vloni na tapiseriích, kde vyučovala paní Mileva Mullerová, která mnoho let pracuje jako restaurátorka starých tapiserií a zabývá se i vlastní tvorbou, i letos jsme měli lektora, který je nejenom vynikajícím umělcem, ale dokáže mít i trpělivost se začátečníky. Pan Petr Krajíček, nebo lépe řečeno Mistr Petr Krajíček, umělecký řezbář a sochař, žije a tvoří v Nové Říši a Telči. Od roku 1991 otevírá vše, co skrývá krása dřeva v sochařském a řezbářském uměleckém řemesle.  S jeho díly se můžeme potkat v interiérech domů a chrámů, v zahradách i parcích. Letos aktuálně svá díla vystavuje v zahradách zámku Telč pod názvem Klíč v zámku. (Mimochodem, po skončení kursu jsme se jeli podívat a připravujeme z tohoto výletu malou reportáž i s fotogalerií).

A vlastní kurs? Každý jsme dostali kus lipové „fošny" a podle vlastního návrhu, fantazie, či podle předlohy z několika knih, které byly k dispozici, jsme začali pracovat. A pak se už jen divili a s úžasem sledovali, jak se při práci s ostrým dlátem začíná pod našima rukama vylupovat ze dřeva plastický obraz. Svůj výtvor jsme si samozřejmě odvezli s sebou domů, společně s osvědčením o absolvován kursu a hlavně, společně s pocitem, že jsme něco dokázali, něco vytvořili.

Příští rok určitě vyrazíme znovu, těžko zatím říct, jaký kurs zvolíme, ale těšíme se už teď. A kdo ví, třeba Zahrádky navštívíme i na podzim nebo v zimě, vždyť některé kursy jsou i jednodenní či dokonce půldenní a hedvábná přáníčka, vizovické pečivo či ozdobné krabice se mohou o Vánocích hodit.


www.zahradky.cz

www.mistrpetr.cz

Autor: Iva Kočová

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

kurzy uměleckých řemesel


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz