Recepty - Vepřová roláda v hořčicovo-smetanové omáčce

10.11.2009 06:00

Porce

8 porcí

Příprava

Do 2hod.

Suroviny:

Vepřová plec pěkná asi 1,5kg, sůl,pepř ml., hořčice plnotučná, zelenina-mrkev,petržel,celer,hrášek(lze i mraženou)-trochu si jí dáme stranou, řapíkatý celer kousek (nemusí být,ale hezky směsku ovoní), sterilované okurky 3 menší, zelená cibulka 3ks, špek kousek(kdo nechce,nemusí dát), anglická slenina 150g, cibule 1větší, máslo lžička-na orestování zeleniny, olej lžíce -na opečení rolády, vývar(voda ) na podlití, hladká mouka, smetana 250ml.

Postup:

Vepřovou plec si prokrojíme na plát(můžeme požádat i u řezníka) a přes fólii(mikroten) řádně naklepeme.Pak maso osolíme,opepříme a potřeme slabší vrstvou hořčice.Na polovinu plátu rozložíme část anglické slaniny(já dala krůtí šunku). Troubu si zapneme na 200°C. V pánvi si ohřejeme máslo,vložíme na kostičky nakrájenou zeleninu(mraženou necháme vydusit na tuk),přidáme řap.celer a steril.okurky na kostičky,nakrájený zbytek anglické a kousek špeku(pro vůni),zelenou cibulku,směs mírně osolíme a opepříme a necháme zlehka orestovat(nic nesmí zhnědnout,nebo se vysušit). Poté směs rozprostřeme na tu polovinu plátu,na které máme anglickou a maso zabalíme do rolády.Tu pečlivě omotáme provázkem a zlehka osolíme. V pekáči si rozehřejeme olej,vložíme na něj roládu a dáme do trouby,ve které necháme maso pár minut opékat(maso otáčíme).Pak k masu přidáme cibuli nakrájenou na kostky,zbylou zeleninu,4 lžíce hořčice(já přidala i kůži ze špeku),lehce orestujeme,podlijeme vývarem asi do výšky 1/3 masa,přiklopíme a dáme zpět do trouby,kterou ztlumíme na 175°C.Během pečení maso obracíme a dle potřeby podléváme.Pár minut před koncem pečení maso odklopíme,aby nám chytlo barvičku. Měkkou roládu vyjmeme stranou a necháme chvíli odležet. Mezitím si šťávu z rolády vydusíme na tuk,zaprášíme moukou,tu pečlivě orestujeme a zalijeme vývarem.Po provaření štávu přecedíme přes hustý cedník,přidáme smetanu a dochutíme dle potřeby hořčicí,solí,nebo i troškou(lžící) nálevu z okurek,či citronovou šťávou. -Nebo šťávu doředíme vývarem na požadované množství,zavaříme a zahustíme moukou smíchanou se smetanou.Pak propasírujeme přes cedník a dochutíme. Z rolády odmotáme provázek,roládu nakrájíme na porce a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Možná někomu připadá recept příliš dlouhý a složitý,ale snažím se to vždy rozepsat tak,aby ho mohli dělat i ti,co to ještě nikdy nezkoušeli ;-).

Autor: mirca75

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 07.05.2024

Svátek má Stanislav

Citát pro dnešní den

Láska ze soucitu je nenávist potlačená rozumem.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz