S přicházejícím jarem přiletěli do Prahy motýli, ale letadlem

05.04.2009 16:21

Jaro, možná trochu aprílové, ale už ho cítíme na každém kroku. V Troji začala již tradiční 6. jarní výstava exotických motýlů, a to znamená, že už je jaro skutečně tady. Odložte teplou bundu a přijďte si prohlédnou tu neposednou krásu.

S přicházejícím jarem přiletěli do Prahy motýli, ale letadlem

Výstava motýlů, kterou každoročně navštíví vice jak 30 000 lidí, začala 3.4. ve skleníku Fata Morgana a potrvá měsíc. A co tomu předcházelo? Velká příprava a velké nadšení, radost autorky výstavy Evy Smržové, to je očividné z přiložené fotografie „ Hurá ,kukly už jsou tady".

Základní otázka pro nás laiky, co je vlastně motýl ?  Je to hmyz (Motýli – Lepidoptera Linné), po broucích nejrozšířenější,  a nachází se na všech kontinentech mimo Antarktidy, je jich neuvěřitelných 180 000 druhu.

Kukly motýlů, které máme možnost vidět v Praze, přiletěly letadlem z „továrny na motýly"   

T.Z. Botanická zahrada:

Výstava exotických motýlů: 4. duben – 3. květen 2009 (úterý až neděle 9 – 18 hodin), Botanická zahrada hl. města Prahy v Troji – skleník Fata Morgana.

Něžná krása křídel motýlích…

Každoročně jedna z nejnavštěvo­vanějších akcí (cca 35.000 návštěvníků během 3 týdnů)  v trojské botanické je zde! A proto už dnes čeká ve skleníku Fata Morgana celkem 2.000 kukel tropických martináčů, otakárků a baboček na ten správný okamžik, kdy se z nich začnou líhnou barevní krasavci… Z anglického Stratfordu nad Avonou ovšem „přiletí" ještě minimálně další dvě zásilky po 1.000 kuklách, aby líhnutí pokrylo celou výstavu a bylo se na co dívat.

Prvním  motýlem, který se v Troji letos vylíhl, byla před pár dny holka od babočky  Hypolimnas bolina, která je doma od Srí Lanky na východ.  Ovšem ani ostatní z třicítky zastoupených druhů neotálejí. Každým dnem v tropické expozici motýli přibývají…

Asi nejefektněji vypadá Morpho peleides, jehož vrchní strany křídel zdobí nádherná modrá barva. Motýly přitahují kvasící banánové plody, kterými budou po celou dobu výstavy živeni ze speciálních krmítek. Tento motýl vyzrává nad svými predátory (ve FM jsou jimi ale jen lidé a na ty jeho kouzla „nezabírají") tím, že ze žlázy mezi předníma nohama vypouští nepříjemný zápach. Motýl je doma ve Střední a Jižní Americe.

Výstavu jako každoročně slavnostně zahajovaly děti z MŠ Motýlek

Tropický martináč čínský Antheraea pernyi se má čile k světu. A protože jeho život trvá jen pár dnů, vzal to pěkně od podlahy… Ač stár (vlastně mlád) jen pár hodin, přímo v líhništi se začal starat o zachování rodu se stejně nezletilou partnerkou…

To jen „o pár hodin starší" děti z mateřské školy Motýlek v Arabské ulici na Praze 6, které slavnostně Výstavu exotických motýlů dnes zahájily, měly úplně jiné starosti: Přišly právě včas na vypouštění vylíhnutých motýlů do expozice. Autorka výstavy Eva Smržová  jim při tom stačila odpovídat na zvídavé dotazy. Děti byly bezprostřední, vtipné, skvělé a motýlům společně zarecitovaly a zazpívaly…

Botanická zahrada:http://www.botanicka.cz/

Marcela Uhlíková
tisková mluvčí BZ

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Výstava motýlů


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz