Nejen o Herbáři pod polštář.. Botanická zahrada v Tróji na samém konci měsíce lásky

26.05.2009 13:42

Seznamka, Den dětí, autogramiáda a hudební toulky. Konec května v Trojské botanické zahradě opravdu hektický… Ale my věříme, že si určitě vyberete a cestu do „botanického království za námi najdete“

Nejen o Herbáři pod polštář..  Botanická zahrada  v Tróji na samém konci měsíce lásky

Pivoňky a hajní rostliny – cyklus provázení. 28. května 2009 od 16 hod.

 Botanická zahrada hl. města Prahy. Sraz účastníků u pokladny BZ v Areálu Jih, návštěvníci společně odejdou do Areálu Sever. Sbírkami provází RNDr. Pavel Sekerka, kurátor.

 V expozicích BZ se můžeme seznámit se všemi hlavními skupinami pěstovaných pivoněk. Většina z nich je soustředěna na Pivoňkové louce v areálu SEVER, sortiment japonských dřevitých pivoněk je v japonské zahradě. Jako doplněk používáme pivoňky také v dalších expozicích. Ta „na Severu" vznikla ve spolupráci s pekingskou botanickou zahradou a „pivoňkovými" firmami z Číny, USA, Německa, Holandska, Anglie, Francie a Botanickou zahradou BÚ ČSAV v Průhonicích.

 Víte třeba, že: pivoňky jsou tradiční léčivé rostliny – v Číně pocházejí první zprávy o jejich použií v medicíně z 2. století př.n. l., jako léčivky byly používány i ve starověkém Řecku a Římě…kořen a semena pivoněk obsahují alkaloidy s protikřečovým účinkem…z květů pivoněk se získával parfém výrazné vůně, který největší oblibu získal v Anglii ve 30. letech minulého století…v době nouze byly kořeny některých pivoněk na Sibiři a ve Střední Asii vařeny s mlékem a vyráběla se z nich kaše…

 Den dětí 30. květena 9 – 19 hod.,

 Botanická zahrada hl. města Prahy – Areál Jih. Děti do 15 let zdarma!

V Troji slavíme Den dětí o 2 dny dříve!!! I letos budou na venkovních expozicích připraveny různé hry a úkoly: poznávačka základních rostlin a stromů banka vůní malování obrázků na vázičku s následným aranžováním aktuálně kvetoucích rostlin (kdo může, přineste si malou zavařovací skleničku na malování na sklo, hodí se též pracovní oblečení) bojová hra podporující botanické znalosti, hod šiškou na cíl, skok v pytli, bludiště z provázků, výroba ručního papíru, střelba z luku a kuše.

Další program: 8hod.   provázení se zaměřením na ptačí obyvatele BZ (RNDr. Jaroslav Škopek) – pokud máte, vemte si dalekohled!

13 hod. divadelní představení Hledá se písnička - Divadélko LALA

15 hod. divadelní představení Muzikantské putování – Divadélko LALA

Rychlé občerstvení, prodej biosýrů z  kozí farmy Pěnčín, čajovna U cesty.

 Autogramiáda knih Václava Větvičky: 30. a 31. května 2009,

 po oba dny 10 – 18 hod, Botanická zahrada hl. města Prahy – Areál Jih – Japonská zahrada

Nejen o Herbáři pod polštář… Známý dendrolog a popularizátora botaniky, historie a krás naší země bude v rozkvetlé japonské zahradě podepisovat (a samozřejmě i poskytovat rady ohledně pěstování všeho možného) svou poslední knihu HERBÁŘ POD POLŠTÁŘ s ilustracemi Anny Skoumalové – Hadačové.

Kromě Herbáře pod polštář si můžete na místě zakoupit i další knihy Václava Větvičky: Moje květinová dobrá jitra, Moje vzpomínková dobrá jitra, Moje růžová dobrá jitra, Něco pro zahřátí duše, Letničky a dvouletky, Stromy a keře, Vltava .....

Hudební toulky: 31. května v 17 h, Botanická zahrada hl. města Prahy – Areál Jih. Zahraje Ventova dechová harmonie / Program: J. Mysliveček, J. Rejcha, Ch. Gounod.

Informace: www.botanicka.cz

Texty: TZ botanická zahrada

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Botanická zahrada na konci května


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz