Výstava Praha - Galerie Václava Špály, Modelová studie

15.11.2009 21:54

Před rokem Radim Labuda dostal Cenu Jindřicha Chalupeckého, a tak si koupil auto. Výstava Modelová studie je prozatímním vyvrcholením dlouhodobého projektu.....

Radim Labuda – Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého 2008

ojetý Rover 75 záminkou k inscenaci událostí a zkoumání jejich kontextů.

V Británii se mu říkalo Jaguar pro chudé. V našich podmínkách je Rover zvláštně ambivalentním objektem, vágně familiárním, a přitom cizím. Tvary jeho designu nevyvolávají jednoznačnou identifikaci, pouze projekci fetišistické touhy. Jeho britský výrobce zkrachoval a jeho intelektuální vlastnictví se po částech přesunulo do rukou jedné indické a dvou čínských společností. Kdysi zářivý štít kapitalistické průmyslové produkce se stal vlastním duchem a uvolnil prostor procesu folklorizace v alternativních ekonomických sítích.


Radim Labuda využil v současnosti poměrně rozšířené formy dovozu náhradních dilů v podobě funkčního automobilu tzv. „po vlastní ose“. Zkoumá charakter a hloubku vztahu lidí k „předmětu“, prostor individuální fascinace a psychologického ztotožnění se s „předmětem“ a uzlové body kolektivní identity, které jsou tím specifičtější, že po krachu britské automobilky se jedná o vztahy minulostní, nostalgické a subkulturní. Labuda inscenuje představení, v němž je banální demontáž povýšena na reflektovanou dekonstrukci. Automobil je jevištěm, na němž aktéři mimoděk odehrávají obskurní představení o konzumním fetiši, vyvanutí evropské identity a hledání náhradních psycho-sociálních dílů a alternativ přežití.


Výstava v Galerii Václava Špály představuje materiál pořízený během předchozích dvou fází – po cestě z Anglie do Čech a při veřejném rozebrání vozu v pražské MeetFactory za účasti příznivců značky. V Labudově pojetí se ovšem dokumentační činnost vyznačuje výraznou ambivalencí: je zároveň „objektivním“ pozorovatelem i zainteresovanou stranou. Svým experimentem nesleduje výhradně kontury určitého fenoménu, ale v důsledku se stává jeho součástí. Podléhá svému automobilu, srůstá s ním, takže také jeho demontáž pečlivě režíruje jako důstojné rozloučení a přechodový rituál. Chtělo by se říct pohřební obřad, jímž „život“ nekončí, pouze vstupuje do jiné úrovně, protože rozebrání nebylo likvidací, ale předáním dílů k dalšímu užití. (Nabídnout zbylé součástky k odebrání přímo na výstavě se pak logicky jevilo jako pokračování tohoto pragmaticko-symbolického aktu). V souvislosti s Labudovou osobní zainteresovaností se pak nabízí slova Georgese Bataille o vnitřní zkušenosti přirovnané ke kukle živočicha: „Člověku se dostává vnitřní zkušenosti v okamžiku, kdy rozbíjí kuklu s vědomím, že překonává sám sebe, a nikoli nějaký zvnějšku kladený odpor.“


Osobní účast (angažmá) je pro Radima Labudu rozhodujícím faktorem, bez kterého by nenašel důvod k vytvoření či zveřejnění určitého díla. V krajních případech dokonce operuje s vnitřním vědomím zákazu a jeho překročením. Synergie obecného a osobního je v práci Radima Labudy tím, co ji situuje jiným způsobem, než sociologické postupy užité konceptálním uměním. S vědomím, že všechno vážné bude chápáno ironicky (že vážnému nebude přikládána vážnost a že to paradoxně sám neumí s čistým svědomím učinit), přijímá riziko a zkouší jedním „příkladem“ zprostředkovat přes sebe jdoucí vrstvy cizích a vlastních vztahů k předmětu zkoumání, neuniknout před ojedinělostí události, a přitom zahrnout širší socio-ekonomickou polemiku a v neposlední řadě dokládat děje a současně oslovit silnými obrazy.


A dvě zčásti související otázky na závěr: Je naše zesílená starost o automobilový průmysl v období ekonomické krize odrazem jeho nezpochybnitelného ekonomického významu, nebo výrazem obavy před symbolickou kastrací euroamerické civilizace? A je možné předpokládat, že bychom zachraňovali jiné odvětví (nebo nezachraňovali žádné), kdyby v politických funkcích dominovaly ženy?


Jiří Ptáček

Datum zahájení: 18. 11. 2009, 18 hodin

Doba trvání výstavy: 19. 11. – 13. 12. 2009

 http://www.spalovka.cz/ 

Zdroj TZ: Galerie Václava Špály

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz