Výstava - Pokračování výstavy fotografií o paní Olze Havlové na zámku Častolovice

22.04.2011 09:54

Od 23. dubna 2011 naleznete na zámku Častolovice výstavu fotografií o Olze Havlové a jejím působení pro Výbor dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové. Výstava, původně připravená v rámci dvacátého výročí založení nadace, se koná již na třetím místě. Třiatřicet uměleckých fotografií z počátků činnosti nadace pořídili profesionální fotografové: Ondřej Němec, Přemysl Fialka, Gabriela Čapková, Zdeněk Chrapek a další. Výstava v zámecké galerii potrvá do 31. května 2011.

Olga Havlová

„Chtěli jsme oživit památku zakladatelky naší nadace a zároveň připomenout počátky zásadních změn v péči o lidi se zdravotním postižením, seniory a nemocné, které nastaly po roce 1989. Fotografie vzbudily velký ohlas a výstava začala putovat po republice. V letošním roce Brno, Častolovice, Roztoky u Prahy, Jablonec nad Nisou, máme naději, že v příštím roce půjde i na Slovensko“, říká MUDr. Milena Černá, ředitelka Nadace Olgy Havlové. „Byla to Olga Havlová, která mne přesvědčila, abych se vrátila na Zámek Častolovice a pracovala na jeho oživení“, říká Diana Sternbergová, majitelka zámku Častolovice. “Díky entuziazmu a síle Olgy dnes Častolovice žijí a za to Olze Havlové patří velké poděkování“, vysvětluje důvod konání výstavy na zámku Diana Sternbergová.

Vystavené fotografie zobrazují počátky Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, setkání paní Olgy s dětmi a dospělými se zdravotním postižením, ale také se spřízněnými osobnostmi, například s princeznou Dianou, hercem Alainem Delonem či španělskou princeznou Kristýnou. Další fotografie zachycují prostředí tehdejších psychiatrických léčeben a ústavů sociální péče. Výstava byla připravena v rámci oslav 20. výročí založení Nadace Olgy Havlové.

O Výboru dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové:
Výbor dobré vůle založila Olga Havlová začátkem roku 1990 za účelem pomoci lidem se zdravotním postižením, lidem opuštěným a diskriminovaným v jejich začlenění do společnosti. Dne 23. září 1992 byla registrována Nadace Olgy Havlové.  Po celou dobu své činnosti se nadace věnuje podpoře potřebných lidí a organizací, které o ně pečují. Formou nadačních příspěvků rozdělila částku přesahující 640 milionů korun. Tím, že podporuje nestátní neziskové organizace působící v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb, vzdělávání a podpory a ochrany lidských práv, se řadí k významným činitelům občanské společnosti v České republice.

O Zámku Častolovice:
Dějiny renesančního zámku Častolovic sahají až do 13. století. Během 14. a 15. století se zde vystřídala řada majitelů, mezi nimiž byl i král Jiří z Poděbrad nebo Vilém z Pernštejna. Roku 1577 se majiteli panství stali Oprštorfové. Ti přestavěli tvrz na pohodlné renesanční sídlo, obklopené zahradami, rybníkem a hospodářskými budovami. V roce 1684 koupili zámek Černínové, ale už roku 1694 se dostal do rukou Šternberků. Dnes zde žije a spravuje celé panství paní Diana Sternbergová. V historických místnostech má návštěvník možnost seznámit se s rozsáhlou sbírkou obrazů rodiny Sternbergů, jejich životním stylem a bytovou kulturou, tak jak se měnila v průběhu čtyř století. Zámek je znám svými dřevěnými malovanými kazetovými stropy a jedinečným prostorem Rytířského sálu.

 

Autor: Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havalové

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz