Výstava obrazů - Mirka Hrdinová, malba, Chodovská tvrz, 06.10. - 31.10.2010

28.09.2010 21:24

Výstava v Chodovské tvrzi je průřezem autorčiny tvorby za posledních přibližně deset let. V obrazech z tohoto období se prolíná několik tematických rovin. Inspiraci pro obrazy hledá autorka nejen v prožitku krajiny, ale i ve figuře, respektive v tom, co může figurální kompozice vyjádřit ve vztahu k lidské situaci.

„Ráda mluvím. A ráda mluvím o obrazech – o těch, které mám ráda, které se mi líbí nebo nelíbí. O těch dobrých a dokonce i o těch špatných.

O vlastních obrazech se mi ale nikdy mluvit nechce. Když se mě někdo zeptá: „A co vlastně maluješ?“ většinou mě uvede do rozpaků. Protože – jak (a proč) mluvit o něčem, co jste namalovali právě proto, že se to slovy vyjádřit nedá? Vždyť obraz sám o sobě je sdělením (a sdílením) vzpomínky, pocitu, prožitku, příběhu, které, uzamčeno do slov, by nebylo dost přesné. Obraz sám je partner v dialogu. Nejen pro diváka, ale i pro mě. A věřte, někdy to není příliš poklidná debata. Na druhou stranu - s každým dokončeným obrazem (a někdy je zatraceně těžké říct: Hotovo.) se dozvíte něco nového, nejen o tom, co malujete, ale i o sobě.
A jako bonus: To nové zase otvírá další dveře a klade další otázky…
Takže ty polemiky s plátnem nakonec vždycky stojí za to.
Přála bych si, aby si kus toho pocitu odnesl i divák…“
                                                                               Mirka Hrdinová

Mirka Hrdinová - životopis

Nar. 1964 v Praze, kde žije a pracuje.
Vystudovala gymnázium a pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v roce 1988 získala doktorát v oboru teorie výtvarné výchovy.

Těžištěm její práce v oblasti volné tvorby je expresivně figurativní malba (především olej na plátně). Vedle malby se, byť zřídka, zabývá i volnou grafikou (suchá jehla, linoryt) s převážně literární inspirací.
Mnoho let se věnuje grafickému designu – pracuje jako grafik KD Mlejn v Praze
a kromě toho spolupracuje s řadou firem a organizací na tvorbě koncepce propagačních materiálů, logotypů, ilustrací a návrhů. (Za všechny jmenujme např. Supraphon, Divadelní ústav / ASSITEJ, A.R.G.O., nakladatelství Jinan a H&H, Rockovou školu Come To Jam nebo Klub Porta Praha.)

Nedílnou součástí její práce je rovněž práce pro divadlo – konkrétně pro  divadlo Radar při DDM Praha 7, kde kromě plakátů a programů navrhla kostýmy a scénu k mnoha inscenacím. V minulosti se zabývala i pedagogickou činností – jako lektorka výtvarných kurzů a profesorka výtvarné výchovy na gymnáziu.

Společné výstavy (výběr):
1986 - Divadlo hudby – Praha, 1990 - OKD Stodůlky – Praha, 1990 - Haus St. Josef - Matran, Švýcarsko, 1992 - Výtvarný salon Sdružení malířů Praha - Galerie Citadela - Praha
1998 - Výstava pro nadaci Musica noster amor - Galerie MIRO – Praha, 2000 - Salon 2000 - Sjezdový palác Výstaviště – Praha, 2009 – Delirium -

Samostatné výstavy (výběr): 1989 - Galerie v Karlově ulici – Praha, 1990 - Klub školství a vědy – Praha, 1991 - Supraclub – Praha, 1992 - Galerie Luka – Praha, 1994 - Galerie Domino – Praha, 1995 - „Keltská krajina“ - Výstavní síň Atrium – Praha, 1997 - Galerie Řásnovka – Praha, 2000 – Grafika – Galerie Café Locál, 2000 - Galerie Bolka Polívky – Brno
2001 –  „Obrazy  (Amerika)“ - Galerie Luka – Praha, 2001 - Galerie Nostalgická myš – Šemánovice u Kokořína, 2003 – „Obrazy“ – Galerie Café Locál Praha, 2006 – „ Kostýmy, scéna“ - Galerie Café Locál Praha

Obrazy v soukromých sbírkách ve Francii, USA, Chorvatsku, Čechách a na Slovensku.

Velká galerie Chodovská tvrz
Ledvinova 9
149 00 Praha 4
Galerie otevřena
út-ne, 13.00-19.00
tel. pokladna:267 914 831
e-mail: info@chodovskatvrz.cz
www.chodovskatvrz.cz

 

 

 

Autor: TZ: Chodovská tvrz

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz