Pocta Josefu Svobodovi - Výstava Josef Svoboda a Laterna magika 10. - 31. května 2010

11.05.2010 14:29

Josef Svoboda 10. května 2010 uplyne 90 let od narození světoznámého scénografa a architekta prof. Josefa Svobody (10. 5. 1920–8. 4. 2002), jehož život byl nerozlučně spjat s Národním divadlem a Laternou magikou, jíž byl spoluzakladatelem. K tomuto výročí pro vás ND připravilo pestrý program akcí: Výstava Josef Svoboda a Laterna magika bude probíhat v kavárně NONA na Nové scéně Národního divadla

Josef Svoboda

Vernisáž výstavy proběhne 10. května v 18 hodin. Zavede vás mimo jiné ke kořenům Laterny magiky. Ve chvíli, kdy na opačném konci světa probíhá světová výstava EXPO 2010, je připomínka úspěchu Československa před více než padesáti lety ještě příhodnější: v roce 1958 měli návštěvníci světové výstavy EXPO 1958 v Bruselu v rámci československé expozice možnost seznámit se s fenoménem Laterny magiky, scénické koláže režiséra Alfréda Radoka a architekta a scénografa Josefa Svobody (kteří zde představili také polyekranovou instalaci s názvem Pražské hudební jaro). Princip Laterny magiky, ve kterém dochází k propojení živého herce na scéně, projekce a diaprojekce, Svoboda rozvíjel až do konce života ve svém divadle, nazvaném Laterna magika. Tyto postupy využíval a kombinoval i ve svých dalších divadelních scénografiích.

Druhá výstava – Josef Svoboda na scénách Národního divadla – bude otevřena od téhož dne na II. balkóně historické budovy ND a bude přístupná návštěvníkům divadla před představením a o přestávkách až do konce sezóny. Výstava poskytne pohled na vývoj tzv. „svobodovského slohu“, kterým se tvůrce vyznačoval právě na scénách Národního divadla. Fotografie zachycují jen nepatrný zlomek Svobodova díla, zaměřují se na slavné inscenace z druhé poloviny 50. let, přes vrcholná díla 60. a 70. let až po závěrečnou scénografii ke Goethovu Faustovi z roku 1997.

Kurátorkou výstav je Helena Albertová (Institut umění–Divadelní ústav).

Projekce dokumentárního filmu z produkce České televize Josef Svoboda na Pražském quadrienále ´95 (1995, 30 minut, režie Zdenek Potužil) proběhne 21. května 2010 od 9 do 22 hodin v Podestě Nové scény. Rozhovor s Josefem Svobodou zachycený v dokumentu se uskutečnil při příležitosti jeho souborné výstavy k 75. narozeninám v rámci Pražského quadriennale scénografie a divadelního prostoru ´95. Procházka expozicí začíná u prvních návrhů pro Laternu magiku ze 40. let, pokračuje přes Jedenácté přikázání, na kterém Svoboda spolupracoval s režisérem Radokem a končí u návrhů pro Laternu magiku připravených ve spolupráci s režisérem Kašlíkem. Další části jsou věnovány inscenacím Velké opery 5. května s A. Radokem a Oidipu vladařovi s režisérem Macháčkem. Poslední pasáž se dotýká wagnerovských scénografií v zahraničí, zejména s důrazem na použité technologie.

Uskuteční se také přednáška s názvem Josef Svoboda na scénách Národního divadla (1946–2002), a to 21. května 2010 od 17 hodin v sále Nové scény ND. Přednáší Helena Albertová.

K poctě profesora Svobody je 21. května věnováno představení souboru Laterny magiky Graffiti (Hommage a Josef Svoboda). Proč právě Graffiti? Ve svých posledních pracích v Laterně magice Josef Svoboda experimentoval s velkoplošnými polopropustnými zrcadly. Intenzivně se snažil o vytvoření virtuální stěny, kterou by mohl herec procházet, což dokázal právě v tomto představení, jehož premiéru již neviděl.

A konečně 22. května se od 17 hodin uskuteční Komentovaná prohlídka – ukázka principu Laterny magiky pro ty, kteří chtějí pohlédnout za oponu slavného divadla. V rámci prohlídky bude představen technologický princip Laterny magiky s výkladem o její historii. Kapacita prohlídky je omezená. Rezervace: novascena@narodni-divadlo.cz, předmět: principy Laterny magiky, tel.: 224 931 482.

Medailon o Josefu Svobodovi si můžete přečíst v květnovém čísle měsíčníku Národní divadlo Informuje, který je zdarma k dostání na pokladnách a ve všech budovách ND.

Autor: TZ Národní divadlo - Nová scéna

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz