Neprakta - Švandrlík, 50 let spolu, výstava v Praze v galerii Chodovská tvrz od 3.11. do 2.1. 2011

03.11.2010 17:07

Od středy 3. listopadu bude ve Velké galerii Chodovské tvrze k vidění souborná výstava společného díla Jiřího Wintera Neprakty a Miloslava Švandrlíka. Výstava se koná u příležitosti 50. výročí počátku spolupráce této autorské dvojice.

Neprakta - Švandrlík - 50 let spolu

Jiří Winter, známý také jako Neprakta (* 1924), je český kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista. Svou uměleckou dráhu zahájil v roce 1948 a po mnoho let tvořil uměleckou dvojici s námětářem Bedřichem Kopecným.
Miloslav Švandrlík (1932 – 2009) byl český spisovatel a humorista. Jeho nejúspěšnějším dílem se stal román Černí baroni (1969), který byl v roce 1992 zfilmován.

O původu jejich spolupráce Jiří Winter napsal: „Koncem padesátých let začal nosit do redakce Dikobrazu svoje básničky a povídky hubený černovlasý mladíček Miloslav Švandrlík. Na začátečníka to byly věci překvapivě dobré, a tak se nový autor na stránkách časopisu brzy zabydlel.“ Spolupracovat začali v roce 1960 poté, co oba získali ocenění na Festivalu humoru a satiry v Lipnici, Švandrlík za literatutu a Neprakta ve výtvarné kategorii. Společně pak vytvořili stovky kreslených vtipů, především pro československý satirický a humoristický časopis Dikobraz.

Pět výstavních místností Velké galerie bude naplněno osobitým kresleným humorem této  nepřehlédnutelné dvojice až do 2. ledna 2011.

Souběžně s touto výstavou budou v listopadu na Chodovské tvrzi v rámci programu Malé galerie k vidění figurativní plastiky mladého sochaře Jakuba Chocholouška a v prosinci grafické práce Vojtěcha Hrubanta.

 

Kulturní Jižní Město, o.p.s.
Chodovská tvrz, Ledvinova 9, Praha 11
www.chodovskatvrz.cz
 

Autor: TZ: Chodovská tvrz

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz