Centrum DOX a Juan Garaizabal představují - Kostel v pohybu / Wandering Church

04.02.2011 17:18

V nejvyšším patře věže centra DOX představuje svůj poslední projekt španělský konceptuální umělec Juan Garaizabal. Navazuje tak na předchozí realizace v rámci vlastního uměleckého konceptu nazvaného Memoria Urbana. V Praze vystaví svou komplexní práci, ve které se osobitým uměleckým způsobem pokouší o „obnovu“ další významné historické budovy – českého Betlémského kostela v Berlíně. Zničený chrám byl v Německu sídlem české komunity a symbolem česko-německých vztahů. Prezentace jeho modelu v Praze a následné vztyčení kovové konstrukce v Berlíně, která kopíruje skutečnou velikost a tvar kostela, je kromě uměleckého zážitku i odkazem k historii česko-německých vztahů.


Kostel v pohybu / Wandering Church 27. 1. – 18. 4. 2011

Juan Garaizabal (narozen 1971 v Madridu) je konceptuální umělec specializující se na vytváření a transformaci interaktivních prostorů, které mu slouží jako prostředek umělecké výpovědi. V roce 2008 představil koncept Memorias Urbanas (paměť měst), jehož ústřední ideou je poukázat na zaniklé budovy, monumentální absence v městském prostoru, a energie, které kolem nich vznikají. Prostřednictvím kovové konstrukce vybavené světelnými a akustickými prvky zhmotňuje Garaizabal ducha již zmizelých staveb, které měly svého času veliký význam. K těmto projektům patří obrysy staré Bukurešti, Královský palác ve Valencii, český Betlémský kostel v Berlíně, Tuilerijský palác v Paříži, Old London Bridge v Londýně nebo Paço da Ribeira v Lisabonu.

V nejvyšším patře věže centra DOX představuje Garaizabal model monumentálního projektu, jehož cílem je „obnovit“ zmizelý český Betlémský kostel (Böhmische-Bethlehemskirche) v Berlíně. Tato stavba má v česko-německé historii jedinečné postavení. Chrám byl centrem české komunity, náboženských uprchlíků žijících v Berlíně až do roku 1943, kdy byl těžce poškozen bombardováním. V roce 1963 byl stržen a místo se stalo součástí „Checkpointu Charlie“. Americký podnikatel, který pozemek koupil po pádu Berlínské zdi, vyslechl žádost české komunity a vyjednal s městem, že místo, na němž původně kostel stál, zůstane prázdné. Po dvou letech pátrání po stopách zmizelého kostela, které začalo u mozaiky odrážející půdorys kostela na chodníku Bethlehemkirchplatz, shromáždil Garaizabal početné dokumenty nalezené v Berlíně a České republice.

Cílem projektu je znovu ztvárnit kostel v jeho původní velikosti – do výšky 30 m, což je zhruba výška desetipatrové budovy - na jeho autentickém místě v Berlíně. Tomu předchází prezentace projektu v Praze, v hlavním městě oblasti, ze které uprchlíci pocházeli a která byla inspirací estetického a etického obsahu původního kostela. Výstava v Centru současného umění DOX představuje kreativní proces umělcovy práce, jehož vyústěním je model s názvem „Understanding Bethlehemskirche“ (Porozumění Betlémskému kostelu) o výšce 4,75 m.


Doprovodné programy k výstavám centra DOX probíhají obvykle v pondělí a ve čtvrtek. Více informací na www.dox.cz

Partner výstavy:
Velvyslanectví Španělska v Praze

Partneři centra DOX:
Zdeněk Bakala, Hlavní město Praha, TECHO, a.s., Premiant City Tour s.r.o., Poster Infinity s.r.o.

Program centra DOX se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Mediální partneři centra DOX:
Hospodářské noviny, Prague Events Calendar


KONTAKTY:
Centrum současného umění DOX
Adresa kanceláře
Osadní 34, 170 00 Praha 7
T: +420 224 930 927
E:
info@dox.cz nebo media@dox.cz
Adresa výstavních prostor
Poupětova 1a, 170 00 Praha 7

www.dox.cz
www.facebook.com/DOXPrague.cz

 

Autor: TZ: DOX

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz