Dopravní podnik zve na Den otevřených dveří v Muzeu MHD v sobotu 18.9. 2010

16.09.2010 13:29

Dopravní podnik hlavního města Prahy v Muzeu MHD v pražských Střešovicích pořádá v sobotu 18. září 2010 od 9 do 17 hodin Den otevřených dveří. Pro návštěvníky je zdarma připravena prohlídka nejmodernějších tramvají a autobusů i expozice historických vozů a výstavních exponátů MHD. Nejmenší účastníci se mohou těšit na nejrůznější soutěže, které na ně v Muzeu MHD čekají.

Den otevřených dveří v Muzeu MHD

Zájemci o Den otevřených dveří Muzea MHD mohou třetí zářijovou sobotu zavítat do střešovické vozovny kdykoliv mezi 9 a 17 hodinou. „Zveme všechny na prohlídku nejmodernějších tramvají 14T a 15T, ale také autobusů SOR. Připraven bude široký doprovodný program, včetně soutěží pro nejmenší návštěvníky,“ uvedl Milan Pokorný, vedoucí Jednotky Historická vozidla Dopravního podniku hl. m. Prahy. 

Kromě novinek bude na Dni otevřených dveří zdarma k vidění také stálá expozice Muzea MHD. Ta bude v budoucnu doplněna několika novinkami. V září bude představen nejstarší vystavovaný autobus, Škoda 706 RO, který patří mezi první autobusy trambusového typu, tedy s motorem uvnitř.

V letošním roce byla také zahájena renovace  nejstaršího dochovaného trolejbusu Praga TOT č. 303, kterému se přezdívá „pračka“. Expozici muzea obohatí i autobusová historická perla Škoda 506 N, která v současné době prochází celkovou rekonstrukcí a měla by být v Muzeu MHD umístěna během následujících dvou let.

Pražská MHD slaví již 135 let

Je to již 135 let, kdy vyjel s cestujícími první vůz pražské městské hromadné dopravy (MHD). Jednalo se ještě o koněspřežnou tramvaj a právě ta začala psát historii MHD v Praze. Dnes čítá pražská dopravní síť tři linky metra, 34 linek tramvají a 163 linek autobusů. Denně se jimi přepraví přes 3 miliony cestujících.

 
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se rozhodl oslavit 135. výročí založení pražské MHD a proto pro cestující a fandy pražské MHD připravil hned dvě publikace. „První z nich je brožura „135 let s pražskou městskou hromadnou dopravou“. Druhou pak kniha „Fakta a legendy pražské MHD“. Obě publikace poodhalí cestujícím historii a význam pražské MHD,“ uvedla Ilona Vysoudilová, vedoucí komunikace Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Historie pražské MHD v kostce

Počátek: koněspřežná dráha
Za zrod pražské MHD je považováno 23. září roku 1875. Na trať tehdy vyjel první vůz ještě koněspřežné tramvaje s cestujícími. „První úsek pražské koňky začínal v Karlíně poblíž Invalidovny, kde se nacházela vozovna. Trať byla dvoukolejná a dlouhá 3,4 km. Při dokončení výstavby sítě v roce 1885 měřila již 18 875 km,“ dodala Vysoudilová.

Elektřina: autobusy, trolejbusy, metro
Podoba pražské MHD se ale poměrně rychle vyvíjela. Zavedení elektřiny na sebe nenechalo dlouho čekat. V roce 1908 zahájily tehdejší Elektrické podniky první provoz autobusů. Ten byl ale hned v následujícím roce z důvodu několika vážnějších nehod v provozu zastaven. V roce 1925 byla díky pokroku v konstrukci silničních vozidel zavedena autobusová doprava znovu, tentokrát již bez vážných technických rizik. První autobusová linka tohoto období vyjela 21. června 1925 na trati z Vršovic do Záběhlic. Trolejbusy byly v Praze jako v prvním českém městě zavedeny do pravidelného provozu v roce 1936.

Od roku 1967 lze hovořit o počátku metra. Československá vláda tehdy rozhodla o přeměně již probíhajících prací přímo na výstavbu metra bez mezistupně podpovrchové tramvaje. V roce 1974 byl poté po několika měsících zkušebního provozu bez cestujících slavnostně zahájen pravidelný provoz metra pro veřejnost. Trať C měřila 7, 038 km a začala se tak psát zcela nová kapitola pražské městské dopravy. Při zahájení provozu metra byl interval v době provozních špiček 3 minuty. Aby metro uspokojilo stále rostoucí zájem cestujících, byly intervaly v nejrušnějších hodinách postupně snižovány. V roce 1990 potom dosáhly v ranní špičce na trase A a B na 130 sekund.

Vývoj v posledních letech
Vývoj pražské MHD pokračoval i v porevolučních letech. V letech 1993 – 1995 byl například obohacen vozový park pražských autobusů o vozy vybavené prvky přispívajícími k vyšší bezpečnosti a ekologičnosti provozu. Od roku 1995 jsou do Prahy dodávány nízkopodlažní autobusy. 

Pražská doprava se stává také stále vstřícnější k osobám s omezenou pohyblivostí a nevidomým. Pro přepravu osob se sníženu pohyblivostí a s invalidními vozíky vyčleňuje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od roku 1992 postupně řadu autobusů, které jsou vybavovány zdvihacími plošinami. Vozy tramvajové i autobusové dopravy jsou od roku 1996 vybavovány speciálními přijímači pro nevidomé, které umožňují například aktivovat pomocí dálkových ovladačů externí hlášení o čísle linky a vlaku.

Dnešní pražská MHD přepraví více než 3 miliony cestujících denně. Ročně je to na všech trasách přes 1,3 mld. osob. Dopravní odborníci oceňují na pražské MHD hlavně hustotu sítě linek, kterou tvoří tři linky metra o celkové délce 59,4 km, kterými mohou lidé cestovat do 57 stanic. DPP dále provozuje 24 denních, 9 nočních a 1 historickou tramvajovou linku o celkové délce 547,84 km. Autobusová síť pražské MHD dosahuje celkové délky 1815 km a tvoří ji 116 denních městských, 16 příměstských, 16 školních, 13 nočních městských linek a 2 linky pro osoby se sníženou pohyblivostí. Mezi nejaktuálnější projekty DPP patří výstavba  4 nových stanic metra A, ve fázi příprav je i nová linka metra D. Dopravní podnik také průběžně modernizuje svůj vozový park o nové autobusy a nízkopodlažní tramvaje.

Zajímavosti a prvenství z historie pražské MHD
Koněspřežné železnice, tzv. koňky, na začátku provozu bojovaly s řadou problémů. Jednak jim na trati často překážely dostavníky a povozy, vozy také mnohdy vykolejily. Běžně se pak stávalo, že jízda namísto plánovaných 25 minut trvala třeba dvojnásobnou dobu.
Pro rozlišení tratí bylo využíváno barevné označení a barevně byly rozlišeny také jízdenky. Pro každý směr jízdy se navíc lišily také odstínem barvy. Provoz pražské MHD v osmdesátých letech devatenáctého století končil kolem 22.00 hodiny. Poslední spoje na všech linkách byly označeny modrou svítilnou.
Při zavádění pravostranného provozu ve třicátých letech dvacátého století bylo třeba v Praze přeložit 95 nástupišť a zřídit 25 nástupišť nových.

Aby bylo možné udržet dopravu na přijatelné úrovni i v době světové války, kdy se podniky potýkaly s nedostatkem mužského personálu, bylo v roce 1915 do služby průvodčích zařazeno prvních 40 žen. V roce 1918 už jejich počet dosahoval téměř čtyř set.

Dokázali byste vyjmenovat první stanice metra? Prvních devět stanic metra neslo názvy: Sokolovská (dnešní Florenc), Hlavní nádraží, Muzeum, I. P. Pavlova, Gottwaldova (dnes Vyšehrad), Pražského povstání, Mládežnická (dnes Pankrác), Budějovická a Kačerov.

Kontakt pro více informací:

http://www.dpp.cz/

Autor: TZ: Dopravní podni Praha

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Dopravní podnik zve na Den otevřených dveří

Muzeum dopravní podnik Praha ve Střešovicích


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz